Charliex Napisano 9 Lipiec 2004 Zgłoszenie Share Napisano 9 Lipiec 2004 Jeszcze trochę wcześnie na zakup nart ale noszę się z zamiarem kupna Atomic`a SL9.12, 170cm. Przejeździłem 3 sezony na Atomic 6.18 (gigant). Kontakt z nartami miałem również wcześniej ale to była jazdana "na krechę" na górce za domem . Aktualnie posiadane narty kupiłem z zamiarem nauczenia się zasad jazdy na nartach i teraz chciałbym wymienić je na nieco "ambitniejsze". I właśnie spodobał mi się model SL9.12. Tylko boję się czy te narty nie będą za trudne dla mnie. Mam 184 cm wzrostu, ważę 95 kg i swój poziom umiejętności w skali 1-10 oceniam na 6 (nie porównuje się do zawodowców), jeżdżę dynamicznie. Po tych kilku sezonach dochodzę do wniosku że wolałbym jeździć w krótszych i ostrzejszych skrętach niż tych, które umożliwiał mi model 6.18. Poza tym na ostrzejszych stokach 6.18-ki ujeżdzały spode mnie i po zakupie nowych nart chciałbym ten problem wyeliminować. I tu boję się, ze 9.12, 170cm będą za trudną nartą dla mnie. Piszą, że jest to narta "dla silnych narciarzy". A raczej z nartą nie chciałbym się za bardzo namęczyć. Poza tym potrzebuję nart które "wybaczą" moje błędy bo jestem świadomy, że takowe popełniam. Na www.narty.pl w testach piszą, że jest to narta dla każdego, łatwa w prowadzeniu, wybaczająca błędy a problemy zaczynają się przy wielkich prędkościach, na stromych, oblodzonych stokach. Ja na stromych, oblodzonych stokach raczej nie zamierzam szaleć. Znajomi podpowiadają mi abym kupił Atomica SX 9. Proszę Was bardzo pomóżcie bo mam nie lada dylemat a nie chciałbym kupić nart na których będę się męczył. Użytkownicy SL 9.12 POMÓŻCIE - poradźcie. Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam wszystkich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
massimo Napisano 15 Lipiec 2004 Zgłoszenie Share Napisano 15 Lipiec 2004 Pomóżcie - Atomic SL9.12 Dwie uwagi, jeśli kupować narty to tylko właśnie teraz, są po prostu tańsze niz w ścisłym sezonie. Ja kupuję wyłącznie w kwietniu lub maju. Sprawa druga, to długość nart. Pod żadnym pozorem nie kupuj slalomki dłuższej niż 160 cm. Wiążę się to z tym, że im narta dłuższa tym większy promień skrętu. Poza tym dłuższa narta jest zawsze wolniejsza "z krawędzi na krawędź" i ze 170-tką rzeczywiście mogą być problemy. Sam jeżdżę na 160 i widzałem jak na tej narcie jeżdżą dziewczyny. Wszystkie chwaliły sobie łatwość i przyjemność jazdy. Piszę o paniach, żebyś nie martwił się , że sobie nie poradzisz. Kupuj, gwaranuję, że będziesz zadowolony. Pozroooooooofka. Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hart Napisano 3 Wrzesień 2004 Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień 2004 Pomóżcie - Atomic SL9.12 Charliexsie bez obawy, ja jeżdżę na Atomicu 9,12 od 3 sezonów i jestem nim zachwycony. Nieprawda że jest to narta dla siłaczy, przeciwnie jest dość łatwa w prowadzeniu a przy tym dynamiczna i agresywna. Ja ważę trochę ponad 80 kg, wzrost 176 cm i nie mam z tymi nartami żadnych kłopotów. Można na nich jeżdzić wszystko co amatorowi jest potrzebne do szczęścia tz. fun, slalom, gigant też, doś dobrze trzymają na zlodzonych stokach, łatwo przechodzą z jednej krawędzi na drugą. Jeżeli jeżdzisz na krawędziach to rozważ kupno narty o długości 160 cm zamiast 170. życzę wielu niezapomnianych wrażeń na 9,12. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skot Napisano 22 Październik 2004 Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2004 Do hart`a - Atomic SL9.12 Na jakim jeździsz bucie na SL9.12? tzn. jak twardym? (flex=?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi