Ryfek Napisano 21 Luty 2005 Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2005 Wiem, że tego typu tematów było już na forum wiele jednak nie udało mi się tam znaleźć odpowiedzi na moje pytania. Proszę zatem o radę: jakie narty wybrać? Mam 186 cm wzrostu i ważę ok 95 kg. Na nartach jeżdżę pierwszy sezon i myślę, że złapałem bakcyla . Do tej pory wypożyczałem narty ale myślę, że nadszedł czas na zakup własnych. 2 tygodnie temu miałem okazję jeżdzić na Fischerach RX4 z tego sezonu i wrażenia były bardzo pozytywne. Sprzedawcy także polecali mi te narty, jako odpowiednio twarde i "rozwojowe" (cokolwiek to oznacza . Co myślicie o takim wyborze? Dodam może tylko, że co prawda dopiero się uczę (początki z instruktorem)ale na krawędziach się już utrzymuję i kręci mnie raczej szybsza jazda w dłuższych skrętach. Z kondycją przy ostrzejszej jeżdzie jest średnio ale pracuję nad tym. Jakie narty zatem wybrać aby nauczyć się jazdy karwingowej, a których nie będę musiał wymieniać po jednym sezonie? Cena do 1300, Za tyle planuję nabyć nowe RX4 Z góry dziękuję za pomoc i wszelkie sugestie. ps. Jako że jest to mój pierwszy post na tym forum, pozdrawiam wszysytkich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darekl Napisano 22 Luty 2005 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2005 Pomoc przy zakupie nart. Boje sie, ze te narty sa twarde i rozwojowe na jeden sezon. Za rok sam do tego dojdziesz, pojdziesz do sklepu i wydasz 1500 PLN na nowe narty w przecenie;). I moze o to chodzi. Tak na serio to ciezki jestes, wiec jesli zlapales bakcyla to narty tej perspektywiczna bym nie nazwal. Do 95 kg to musisz szukac narty z wyzszymi numerkami. Za wage sie placi;) Przyznam sie, ze nie jezdzilem na tej narcie, ale podobno ta seria jest bardzo ok. Z tym ze przy Twojej wadze, zakladajac szybkie postepy to mysle ze rx8 byloby dopiero perspektywiczne. Skoro piszesz ze kreci Cie szybkosc i dluzszy skret to sugerowalbym 170. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ryfek Napisano 22 Luty 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2005 Pomoc przy zakupie nart. Także myślałem o długości 170 . Może uściślę jeszcze jedną sprawę. Na narty średnio wybieram się co weekend -czyli 2 dni w tygodniu przez cały sezon + ewentualnie jakiś tygodniowy wypad. Czy w takim razie mam szansę znudzić się tą nartą już po przyszłym sezonie? Mowa o rx4. Uczę się dość szybko ale bez przesady. Nie jestem jakimś tam geniuszem . Jeżeli chodzi o rx8 to nie wiem za ile można kupić te narty z wyprzedaży ale wydaje mi się że nie będzie to mniej niż 1600 PLN. A to sporo kasy jak na pierwsze narty. Może więc coś używanego? sprzed np. 2 sezonów. Ale jaki model? Znalazłem też coś takiego na allegro: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=41885386 - co o tym sądzicie? Narta bardzo podobna do rx4 jednak numerek wyższa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darekl Napisano 22 Luty 2005 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2005 Pomoc przy zakupie nart. Wszystko jest wzgledne jak dowiodl pan E. Twardosc tez. Przy 95 kg twarde narty to juz naprawde topowe modele. Narta dla zaawansowaanych w stosunku do tej dla pocztkujacych rozni sie glownie twardoscia. Stad raczej, wedlug mnie rx4, bedzie za miekkie, co odczujesz przy wiekszych predkosciach, albo bardziej stromych stokach. Jak niewiele jezdzisz to nartka uzywana to tez jest jakies wyjscie. To co znalazles wyglada w sumie ok. Jak sie jednak okazesz geniuszem to za 2 sezony i tak zechcesz cos nowego;). Jak wydasz teraz mniej to latwiej Ci bedzie pogodzic sie z nowym wydatkiem. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anbiel Napisano 22 Luty 2005 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2005 Pomoc przy zakupie nart. Na początek radzę Ci wybrać narty używane, ze względu na koszt nowych,skoro jezdzisz dość sporadycznie. Po uzyskaniu nowych umiejętności okaże się, że trzeba kupić nowe narty !!!! Nie kupuj też byle czego. Osobiście preferuję na początek ELANY ze względu na dobrą charakterystykę oraz cenę, nawet nowych. Zadbaj o buty i ich odpowiednią twardość tzw Flex. Kupno butów nie mniej jest ważne jak nart, a mało osób zwraca na ten fakt uwagę. Na rynku jest dość duża ilość dobrych butów w cenie ok. 500 zł z flex 65-70, nodradzam używane, ze względu na wkładki samokształtujące się do nogi. Jaki styl jazdy preferujesz ? Jaki chcesz się nauczyć ? to są ważne informacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ryfek Napisano 22 Luty 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2005 Pomoc przy zakupie nart. Przed pierwszym wyjściem na stok kupiłem właśnie buty i idąc za radą wielu osób z forum, wybrałem najwygodniejsze w przystępnej cenie. U mnie jest to Salomon 5tx evolution2, flex 60-70. Na początku trochę uciskały (mam wysoką stopę) ale teraz leżą bardzo dobrze. Do jazdy wypożyczałem zatem tylko narty. Co do stylu jazdy to tak: Na razie stawiam pierwsze kroki (raczej ślizgi w jeździe na krawędziach. Podoba mi się szybka jazda w dłuższych, dynamicznych skrętach (oczywiście jak na moje skromne możliwości). Nie lubię podjeżdżać za bardzo pod stok aby wytracić prędkość w skręcie. Wcześniej staram się zmienić kierunek jazdy. Nogi się szybko męczą ale radość z jazdy wynagradza wszystko - jaka to odmiana carvingu to dokładnie nie wiem. W przyszłości chcę dalej szlifować technikę carvingową i pewnie kiedyś tam jak się uda poznać także inne style. Co do samej marki nart to jestem otwarty na propozycję. Mogą to być Elany, wiele dobrego o nich słyszałem, tylko który model byłby dobry dla mnie? Bardzo proszę o konkretne propozycje. Zarówno nart nowych jak i zużywanych. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anbiel Napisano 22 Luty 2005 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2005 Pomoc przy zakupie nart. Buty ok. Trochę uciskaly ,bo formowała się wkladka. Co do jazdy: szybkość jest fascynująca, ale szybkość z krawędzi na krawędż- to jest to !!!!!! Mówię oczywi ście o nowoczesnym stylu jazdy zwanym carvingowym ( jazda na krawędzi nartya nie zaślizgami - to tak w dużym uproszczeniu). W tym przypadku potrzebna jest narta dobrej jakości i uniwersalna ( w miarę ). Teoretycznie nadają się do tego narty z grupy allrundowej , ale niestety nie wszystkie. Polecałem ELANA ponieważ uważam tą firmę ze Słowenii, za świetną w nowatorstwie techniki i sprzetu ( są promotorami carvingu). Narty za dobrą cenę np. ELAN Whistler 4 - polecam. Przy większych pieniążkach napewno Atomic CrosmaX 9 bardziej wymagająca, ale opłaca się. Fischer sceneo 400 czy Atomic C9 pulse. Nie o wszystkich firmach mam doświadczenie, więc nie zajmę zdania. Zainwestowanie w dobrą nartę przyniesie efekty, szkoda pieniędzy na buble. Moi znajomi i uczniowie byli zadowoleni.Odsyłam też do lektury testu NTN pożyczyć lub kupić( 24zł w intern.) Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek42 Napisano 23 Luty 2005 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2005 Pomoc przy zakupie nart. za pozwoleniem; atomic supercross SX9, albo salomon crossmax.(tzw. czeski błąd;) To tak dla sprostowania, jesli juz kolega ma szukac tej narty dla siebie.Pzodrawiam.tk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ryfek Napisano 23 Luty 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2005 Pomoc przy zakupie nart. Mam pytanie do osób, które miały okazję jeździć na rx8. Czy nie jest to za trudna narta dla mnie biorąc pod uwagę, że dopiero uczę się jeździć? W opisie stoi, że narta kierowana jest to specjalistów i ekspertów. Czy to oznacza, że jest ona tylko twardsza i dzięki mojej wadze (95 kg) będę mógł ją łatwiej okiełznać? Nie chciałbym kupić desek, które sprawią, że nauka będzie koszmarem a nie przyjemnością. Może jednak lepiej zdecydować sie na rx4/rx6? Lub któreś z nart wskazanych przez anbiela? Skiteam sprzedaje rx8 po 999PLN (same deski), ale jakie wiązania do nich dobrać? FX10 Railflex2? Proszę o pomoc i dziękuję za udzielone wskazówki. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek42 Napisano 23 Luty 2005 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2005 Pomoc przy zakupie nart. moje zdanie....cena dobra a nawet bdb za rx8! Wiazanie preferowane dla tych nart to FX12...natomiast Fx10 to skala wypiec do 10 din...(sila wypiecia)..tu musisz poszukac cos w necie na ten temat..( sa gdzies tabele) dla przykladu ja 175cm 72 kg mam ustawione wiazanie na 6din. Na Twoim miejscu kupilbym te narty. Jest niezla cena.. zawsze mozna je sprzedac w przyszlym roku , choc sadze ze nie bedzie takiej potrzeby. Pozdr. tk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darekl Napisano 23 Luty 2005 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2005 Pomoc przy zakupie nart. FX 10 powinno wystarczyc. Przy 95 kg to ustawienie 7-8 przy niezbyt szalenczej jezdzie powinno byc ok. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ryfek Napisano 23 Luty 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2005 Pomoc przy zakupie nart. Z tabeli wychodzi, że przy moich gabarytach oraz umiejętnościach wiązania powinny być ustawione na 8 din. 9din gdybym był zaawansowanym narciarzem oraz 10din gdybym był ekspertem. W wypożyczalniach z rególy ustawiali mi wiązania na około 8. Więc chyba FX10 powinny wystarczyć tak samo jak FS10 (ta sama skala różnią się tylko jednym systemem wypięcia). Różnica w cenie 100 zł (odpowiednio 449 zł i 349 zł). Co radzicie w takim razie? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek42 Napisano 23 Luty 2005 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2005 Pomoc przy zakupie nart. Coz to juz Twoj wybor..ja w takiej sytuacji chyba dolozylbym te stowe...pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anbiel Napisano 23 Luty 2005 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2005 Pomoc przy zakupie nart. Tak jest ! Przepraszam za pomyłkę. Myślałem oczywiście o Atomicu. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ryfek Napisano 24 Luty 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2005 Pomoc przy zakupie nart. Niestety nie udało mi się kupić Fischerów RX8 Cały stan już wyprzedany... Są dostępne jeszcze Velkle Energy 420 z wiązaniami Motion LT Markera za 1500PLN. Myślicie, że to dobry wybór w moim wypadku? Czy może zdecydować się na Fischery RX6? Mam możliwość kupienia za 1300 PLN z wiązaniami FS10... 3 razy jeżdżone w idealnym stanie (brak gwarancji). Bardzo proszę o szybką pomoc bo na weekend jadę na narty i nie chciałbym już wydawać kasy na wypożyczalnie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek42 Napisano 25 Luty 2005 Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2005 Pomoc przy zakupie nart. Coz wyglada na to teraz ze chcesz kupic narty na szybko a to nie jest dobre...Rx6 tez sa OK...ale to juz nie to co rx8 no i cena jak na teraz i uzywane nieco srednia, choc nadal niezla. Jesli jestes poczatkujacy mozesz kupic, ale mozesz tez szukac dalej. Narty nie bada drozec juz w tym sezonie . Za 1500 zl w katowicach mozna kupic Atomica m9 (sklep Horyzont)... Mam takie;pozyczylem je koledze ktory jezdzi slabo...i o dziwo dawal sobie swietnie rade... trudno radzic. Volkle energy to tez narty dla Ciebie..jako poczatkujacego....ale myslac do przodu ja kupilbym rx6. Tyle moge napisac od siebie. pozdr.tk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ryfek Napisano 25 Luty 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2005 Pomoc przy zakupie nart. Dzięki za rady i pomoc! Zakup już dokonany! Szybki ale mam nadzieję, że trafny . W moim pokoju, oparte o szafę, stoją rx6. Stan prawie idealny. Od jutra przez 3 dni będę się z nimi oswajał . Ech już na samą myśl cięzko mi się doczekać... Podobno bardzo fajnie przyśpieszają podczas dociążenia tyłów nart. Żeby tylko warunki pogodowe były znośne Swoją drogą to mogłem wstrzymać sie z zakupem, jednak na rx8 w takiej cenie w tym roku nie ma już szans (obdzwoniłem masę sklepów), poza tym wiele sklepów nie przewiduje uzupełnień w nartach i im dłużej bym czekał tym bym miał mniejszy wybór... Jeszcze raz dziękuję za pomoc i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi