Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Jaką wybrać płytę do Elanów SL?

Angler

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem nowym użytkownikiem tego forum. Jestem średniozaawansowanym narciarzem (preferuję carving). Nie startuję w zawodach, ale bardzo lubię wykreślać łuki na śniegu i zabawę w carving. Niestety jestem samoukiem, a żaden z moich znajomych nie zna się na doborze sprzętu. Dlatego Was proszę o radę.

Od zeszłego sezonu zjeżdżam an Elanach SL (następca HCX) z płytą 9 mm. Chciałbym podnieść wiązanie. Zdarzyło mi się kilka razy fiknąć koziołka po tym jak buty zawadziły o stok ;-)

Proszę doradźcie mi jaką płytę wybrać? Z góry dziękuję za odpowiedzi i życzę wielu udanych wypraw narciarskich w 2006 roku!

Dzięki za życzenia i przyjmij wzajemne.

Nie wiem jaką masz w tej chwili płytkę ale jeżeli jest przyzwoita to może rozważ dołożenie solidnych lifterów (podwyżek :))) ( 12- 18 mm). Wyjdzie to znacznie taniej a powinno pomóc.

Jeżeli jednak masz kasiorkę i zależy Ci na ostrym fun'ie to polecam zdecydowanie Vist'a :

http://www.vist.it/html/en/products_plates.php?p=4&subp=14#sub2

lub "po bandzie"

http://www.vist.it/html/en/products_plates.php?p=4&subp=15#sub2

Nie jest wszędzie dostępny ale skorzystaj z googla lub z ich strony www.vist.it

Mam nadzieję, że JC nie będzie zły ponieważ pytanie jest spoza zakresu omawianego w dziale "sprzęt". Przy okazji pozdrowienia dla JC :)))

Witaj !

To jest faktycznie problem ! Najlepiej odkrecic komus od HCX :) ! Szukaj plyty tyrolii - podpowiem na ebay jest plyta 23 mm (ale zostaw te 2 dla mnie) - powinno wystarczyc ! Plyta Vist polecana do SLX za 100 EUR - dupa....niestety

Pozdrawiam Przemek

Mateo i mbx3 dzięki za rady. Powiem szczerze, że zastanawiałem się nad płytą Vist WCRV18-Alu

http://www.vist.it/html/en/products_plates.php?p=1&subp=2#sub2

Nie wiem jednak czy ona nie jest za niska. Proszę o opinie.

Pod wiązaniem mam płytę EP 9 czarna - tak nazwano ją na stronie elanskis.pl

Mateo pisałeś o lifterach. Czy połączenie tej płyty, którą mam z płytą Vist, o której pisałem (WCRV18-Alu) lub też z płytą Tyrolii, o której wspomniał mbx3 jest możliwe? CZy moze lepiej po prostu kupić Vista Carv 25 lub 35 mm i tyle.

Podpowiedzcie proszę czy są jakieś zasady dotyczące doboru wysokości płyty. Jak wysoko powinna być stopa nad nartą? Nie chciałbym przesadzić w drugą stronę.

Płyta na płycie ? Trochę nie teges bo pewie będzie za dużo stopni swobody a poza tym każda z nich będzie działać na innej zasadzie. Zwróć uwagę na kształt tej płyty ( Vist ) , jest mocowana praktycznie tylko w strefie środkowej. Jeżeli 35 to dla Ciebie za mało to zawsze możesz dołożyć na płytę Vist'a liftery czy nawet "koturny" ( to jest nawet dosyć proste do zrobienia z kształtownika aluminiowego). Najwięcej co widziałem to było w sumie coś ebałt 15 cm ale bardzo możliwe , że są goście z większym kompleksem Kaczora :)

Co do wymienionej przez Ciebie 18-tki to nie ma to większego sensu.

Po przemyśleniu dochodzę do wniosku, ze możesz ( o ile wymiary spasują ) potraktować klasyczną, dwuelementową płyte Tyrolii ( taką zapewne masz ) jako lifter na płycie Vist'a , oczywiście przykreconą "na twardo". Sadze, że to będzie wystarczające podniesienie.

35 mm plus wiązanie myślę, że będzie wystarczające. Chyba właśnie tę opcję wybiorę. Pisząc o połączeniu mojej "dziewiątki" z płytą Vist mialem na myśli tę wyczynową o grubości 18 mm.

Jest natomiast problem z dostępnością płyt Vist w Polsce (tak jak pisałeś ;-)). Na stronie producenta znalazłem namiar na dystrybutora w Polsce. Dzwoniłem do niego. Niestety nie ma płyty Carv 35, oferuje tylko 18mm. Ale jej cena jest porażająca - 400 zł. Jest nadzieja, że płyty Carv będą na początku stycznia. Ciekawe ile te płytki kosztują. ;-)

Zamówiłem sobie płytkę Tyrolli 23 mm. Nie martw się mbx3 zadzwoniłem do firmy, która je sprzedaje i zapytałem czy nie sprzątne Ci jej sprzed nosa. Podobno mają jeszcze kilkadziesiąt płyt ;-) W przyszłym tygodniu będę już ją miał.

Bardzo serdecznie dziękuję Wam za rady. Pozdrawiam Adam

I dobrze zrobiles !!! Ja juz nie potrzebuje (choc moze wezme na zapas bo tesknie za SLX :):) - w tym roku bez Elana, kupilem sobie do wyglupow Radarca, a do scigania Salomona 3V - zobaczymy.

Ale to rozwiazanie co wybrales powinno byc najlepsze bo rozstaw srub tych plyt powinien byc kompatybilny - nie jest to plyta "wyscigowa", ale z tego co piszesz to chodzi Ci o fun, a nie o "tluczenie tyczek". Poza tym 140 PLN :)- cena nie do pobicia - na to jakbys znalazl Tyrolie LD 12S (ma dodatkowy lifterek 5-8mm) TO MASZ MIODZIO !!!

(W sumie to mozesz sprobowac czarna przykrecic na te 23 mm.....)

Pozdrawiam i sukcesow zycze - podziel sie wrazeniami jak juz to zmontujesz i rozjezdzisz !!!

Przemek

Cena i dostępność zadecydowłay o moim wyborze.

Wiesz ja chyba mam podobne wiązanie. Co prawda nie jest napisane na nim Tyrolia tylko Elan ELD 12, ale słyszałem, że te wiązania robi właśnie tyrolia. Jest ono, tak jak piszesz, na podwyższeniu ;-)

A czarnej płyty na razie się nie pozbędę ale też nie będę jej przykręcał. Wyprubuję tę płytę, którą mi doradziłeś. Jak będzie za mało to wtedy dokręcę czarną.

Jeszcze raz dziękuję za rady. W przyszłym tygodniu wybieram się do Szczyrku. Dam znać jak było. Pozdrawiam Adam

www.trentino.pl skionline.tv
partnerzy
ispo.com WorldSkiTest Stowarzyszenie Instruktorów i Trenerów Narciarstwa PZN Wypożyczalnie i Centra testowe WinterGroup Steinacher und Maier Public Relation
Copyright © 1997-2026
  • Dodaj nową pozycję...