Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Przepalenia slizgu (albo cos w tym rodzalu)

jarek

Rekomendowane odpowiedzi

To nie przypalenie...:-)

To wyjałowienie ślizgu - przy intensywnej jeżdzie po prostu szybciej zużywa się smar. Zawsze w pierwszej kolejności u dynamicznie jeżdżącej osoby ma to miejsce przy krawędziach, a u kapelucha na środku ślizgu. Nartki trzeba smarować codziennie, czasami nawet może się zdażyć że 2 razy dziennie.

• 2 weeks later...

po angielsku to sie okresla "burn" tworzy sie przy krawedziach (lub jak Japonski stwierdzil na srodku u kapeluchow ale to chyba jak nie smaruja) jest to efekt tarcia narty o snieg, slizg robi sie taki bialawy, nawet jak smarujeszcz codziennie moze sie to zdarzyc, ToKo ma np specjalna twarda parafine w proszku do zapobiegania temu zjawisku, ale ja robie cos innego, co jakis czas napuszczam slizgi smarem molibdenowym i jest spoko

Ślizg narty w powiększeniu wygląda jak gąbka, tzn. jest porowaty. Z przyczyn oczywistych do ostrzenia nartę w imadle mocujemy żeby nawet nie drgnęła. Jeżeli w takim samym naprężeniu deski zaczniesz ją smarować i będzie ona mocno wgięta to pory zoli w miejscu największego wygięcia nie otworzą się dostatecznie na smar i nie będzie on mógł porządnie wniknąć do środka ślizgu. Smutne jest, że narta potrzebuje kilku dobrych tzn. cienkich warstw smaru, czyli: smarowanie i szczotkowanie i dalej jak piosence Kory.

Jak mogłem Ci pomóc to się cieszę a sprawę rozpoznasz na stoku, bo przy takich minusach musi być betonik. Keen :-)

Ano temu, że jak masz kogoś bliskiego, co niestety odczuwa różnicę pomiędzy zrobioną nartą a nieprzygotowaną, to masz cały wieczorek w piwnicy. A ja oprócz lubej mam dwie pociechy i jakoś tak mi głupio przygotować nam deski a smykom nie. Na trzeźwo to wymaga dużo samozaparcia, ale da się zrobić tylko ten czas i dlatego smutek. keen :)

www.trentino.pl skionline.tv
partnerzy
ispo.com WorldSkiTest Stowarzyszenie Instruktorów i Trenerów Narciarstwa PZN Wypożyczalnie i Centra testowe WinterGroup Steinacher und Maier Public Relation
Copyright © 1997-2026
  • Dodaj nową pozycję...