mac Napisano 14 Grudzień 2002 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2002 Pytanie to dotyczy generalnie twojej książki „Power speed drive”. Jestem generalnie samoukiem więc tego typu literatura jest dla mnie poza podpatrywaniem innych jedyną wskazówką w nauce. Przed twoją książką zdążyłem zaliczyć „Carving” Kuchlera i muszę powiedzieć że twoja mile mnie zaskoczyła dużo bardziej wyważonym podejściem (Kuchler sprawił na mnie wrażenie karvingowego oszołoma). Mam jednak parę pytanek natury technicznej. 1. Pominąłeś bardzo akcentowaną przez Kuchlera pozycję diagonalną (wewnętrzna noga do przodu) więc: a. Jest to mało istotne. b. I tak tak wyjdzie więc niema sensu wymuszać. c. Jakie może mieć wymuszone a nie samoistne wykonanie takiego „kroku” przy śmigu nowoczesnym. 2. To pytanie dotyczy slalomu. Z moich obserwacji wynika że na niektórych bramkach zawodnicy wykonują skręt wyłącznie na zewnętrznej narcie wewnętrzną przenosząc właściwie w powietrzu. Co to daje. a. mocniejsze trzymanie krawędzi dzięki silniejszemu dociążeniu. b. zawężenie skrętu poprzez silniejsze wygięcie mocniej dociążonej narty. Co do moich umiejętności to mam opanowany śmig tradycyjny, podstawowe skręty carvingowe typu NW, N, i jako tako slalomowy (krótki- czasami już nie wiem który jest który bo co autor to inne nazewnictwo) i inne tam takie podstawy. Teraz chciałbym się skupić na doprowadzeniu do perfekcji skrętu slalomowego i nowoczesnego śmigu. Oczywiście perfekcyjnego na tyle na ile jest to możliwe dla takiego amatora jak ja. Ps. Jak ci się nie chce to nie odpowiadaj. Zdaję sobie sprawę że możesz mieć dość takich pytań. Jak sam dojdę to potrwa dłużej ale radochę też będę miał. Pozdrowionka. Mac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ski-addicted Napisano 14 Grudzień 2002 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2002 Pytanko do autora. radze skierować pytanie na dział "ogólne" moze bedzie odzew.. A jak nie, to zapytaj bobica.... Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac Napisano 14 Grudzień 2002 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2002 No to do wszystkich. A dlaczego ogólne? To jest przecie pytanie o technikę jazdy. A poza tym bardzo chętnie wysłucham opinii wszystkich, którzy zechcą się wypowiedzieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi