ski-addicted Napisano 27 Luty 2003 Zgłoszenie Share Napisano 27 Luty 2003 Jakie w waszej opini są najlepsze buty dla srednio jezdzacych dam? Znajoma chce zmienic buty ktore ja strasznie uciskają w kostkę a nie wie doladnie ktory model wybrac? Jakies propozycje? Z gory wielkie dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz Napisano 27 Luty 2003 Zgłoszenie Share Napisano 27 Luty 2003 Buty dla kobiety... WYGODNY!!!!!! Niech poswieci nawet pare godzin w jakims porzadnym sklepie i przymierza do skutku, majac na nodze kazdy model ok. 30 min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siw Napisano 28 Luty 2003 Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty 2003 Buty dla kobiety... może salomony evolution W ??? moja sobie nawet chwali... a przynajmniej nie zabardzo narzeka.. ))) pozdr siwy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
foczka7 Napisano 28 Luty 2003 Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty 2003 Buty dla kobiety... Buty dla kobiety młodej o srednich umiejętnociach, czyniącej szybko duże postępy. Buty to bardzo indywidualna sprawa. To zależy od stopy. Ważne jest żeby były odpowiednio dobrane. Pięta nie może latać i nie moga być luźne. But dla takiej osoby nie może też być zbyt miekki (chodzi o twardość skorupy,proponuję twardość 70 lub 80/ inne oznaczenie 7.0 lub 8.0). Buty o twardości skorupy 50 lub 5.0 to buty miękkie dobre dla babci. Zawsze patrz na te numerki. Nie daj się nabrać na wciskanie kitu przez sprzedawcę, że w sklepie jest ciepło i dlatego ta skorupa się ugina a gdy wyjdziesz na mróz to ona stwardnieje- TO BZDURA. Ja mam od tego sezonu Lange RRS 80 women , no i są super. Mają one z tyłu taki amortyzator, który chroni przed kontuzją goleni. Dobierając rozmiar pamiętaj, żeby dobrać but odpowiednio do tęgości stopy, np: nr 25 i 25,5 mają taką samą długość skorupy ale różnią się tęgością. Połówki zawsze są tęższe. Więc jeśli masz normalną stopę to nie kupuj połówek, bo po jednym dniu buty w środku się ubiją i będzie ci stopa latać. Należy pamiętać, że but zawsze się zrozbije w środku, więc kupujemy buta tylko max o 0.5 numera większego. Jaśli nakładasz buta i masz go jeszcze nie zapiętego i nogę w miarę wyprotowana to powinnaś czuć palcem troszkę czubek buta. Po dokładnym zapięciu buta i przyjęciu postawy narciarskiej (przeniecienie ciężaru ciała na język) pięta sie przesunie w tył buta a z przodu powstanie 0.5 cm luz w czubku buta. Powinnaś swobodnie ruszać palcami. Buty kupuj 4 lub 5 klamrowe, nie mniej. Musi to być wersja WOMEN, są one z tyłu niższe a związane jest to z anatomicznym niższym mocowaniem przyczepu mięśnia brzuchatego łydki. Pamiętaj, że buty służą do jeżdzenia a nie do chodzenia, wiec zwróć uwagę, że im bardziej profesjonalne buty tym mają mniej bajerów typu: przełącznik na chodzenie itp. Jeśli masz bardzo nietypową stopę (np. odstające kostki) to najlepiej kupić buty z podgrzewaną wkładką. Są to specjale buty , które pod wpływem ciepła (po podgrzaniu na pecjalnej maszynie) dopasowują się idealnie do twojej stopy. Jeszcze jedno, buty przymierzaj na jedną karpetę (nie na 2 frotte), bo teraz sie jeździ w specjalnych skarpatach narciarkich, które sa cienkie i antypotne. Kupuj je w dobrych sklepach sportowych, tam gdzie jest profesjonalna obsługa, a nie w hipermarketach. W salonach przed przymiarką powinni zmierzyć długość stopy na miarce. Nie kupuj szybko. Mierz kilka modeli równocześnie. Siedź w tych butach nawet po 15 min. (Ja w salonie siedziałam 3 godziny). Dobre firmy, najbardziej popularne to: salomon, lange, technica. To tyle ode mnie. POWODZENIA!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ski-addicted Napisano 28 Luty 2003 Autor Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty 2003 top 5 Dobra dzieki. Chodzilo mi wylacznie o model i firme. Wszystko co tu skrobiecie jest mi b. dobrze znane i sam to mowie moim znajomym gdy przymiezaja sie do kupna butow. Moze jakis "the best of"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi