Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Pierwsze narty

condziu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam 30 lat, 190cm/80kg. Jeżdżę na nartach od kilku sezonów (3 sezony za mną). Głównie na pożyczonym sprzęcie. Poziom swój oceniam obecnie między 5-6 , z dużymi ambicjami rozwoju. Rok temu pierwszy raz spróbowałem jeździć na krawędziach, bardzo mi się to spodobało ... raczej styl bym zbliżył w pod funcurving, krotkie, szersze zakrętasy ...

Podjąłem decyzję kupić swoje pierwsze narty i teraz mam dylemat jakie powinienem sprzęt sobie zakupić. Budżet mam, tylko kwestia sprzętu. Jakie narty i jakie buty (flex) do tego ?

Gość scatman_wawa

Jeśli masz zamiar jechać cos na kształt fanu, to narty z grupy slalom carveróv. Mogą to być Fischery RC4 World cup SC, mogą to byc Atomic sl12, Volkle P60, nawet Elany SLX są bardzo przyzwoitymi carverami. Przy Twoim wzroście myśle że do tego co chcesz pojechać to 165 to maxymana długość. Teraz buty, cóż tu gorzej. But ma byc wygodny, a jednocześnie dość sztywny. But to jak zawieszenie w samochodzie, musi być bez luzów :). Do funu nie polecam butów z klacy WC. Raczej jakieś instruktorskie z flexem od 110 do 120, np. Lange Fluid 120. Kiedyś byly buty do Funu robione i były one troche podniesione, ale chyba to już przeszłość.

Cóż, moim zdaniem SL 12 atomic`a będą troszkę za twarde. Atomic wypuścił w tym roku nartę SL 11, która jest trochę mniej wymagająca od 12. Miałem okazję jeździć na całej kolekcji i różnica jest ogromna. Ewentualnie co mogę polecić to narta ST11 (sezon 07/08) można ją kupić za nie duże pieniądze a ma płytę PowerBridge (w tym roku ma ją tylko sl12 oraz gs12 z grupy race - cena ok 2900 zł w salonie). Warto gdyż Atomic niestety pozmieniał płyty i do 11stek wsadził integralbridge - czyli to co było w zeszłorocznych 10tkach. Jeżeli jeździsz bardziej fun`em to wysokość płyty jest jednak ważna.

Ewentualnie 2 opcja to Dynastary Grove, pięknie przechodzą z krawędzi na krawędź, wykonane są napradą solidnie (jak zresztą cała kolekcja Dynastara), sam zastanawiałem się nad ich zakupieniem ale wstrzymam się do "pierwszego śniegu" ;>

Buty, tu jak scatman napisał, muszą pasować. Można by wymienić kilka firm ale po co jak najlepiej jest udać się do dobrego salonu gdzie można przymierzyć buty różnych firm i wybrać co najlepsze. Stopa stopie nie równa, mi świetnie jeździ się Atomicach, jeździłem Langach, Salomonach i też były rewelacyjne. Na co dzień sprzedaję sprzęt i w sprawie butów wiem iż liczy się indywidualne podejście sprzedającego do klienta (oczywiście musi posiadać on wiedzę ;> dlatego nie polecam dużych sieciowych sklepów sportowych gdzie obsada zmienia się co roku, no i mają średnie pojęcie o sprzęcie - z wyjątkami oczywiście). Odnośnie twardości, polecam przedział między 100-110, do tego indywidualnie dobrana wkładka + oczywiście formowanie na ciepło (to w sumie standard przy zakupie butów z wkładka termo formowalną)

Edytowane przez Machu

Cóż, moim zdaniem SL 12 atomic`a będą troszkę za twarde. Atomic wypuścił w tym roku nartę SL 11, która jest trochę mniej wymagająca od 12.

Niestety, nie mogę się zgodzić z Tobą Machu. 12- stka jest bardzo przyjemną, elastyczną i bezproblemową nartą. Chłop 80 kg spokojnie może jeździć na 160, a nawet na 165. Dla mnie (przy 75kg) jazda na 160 była czystą przyjemnością.

Zaintrygowało mnie natomiast drugie zdanie. Po raz kolejny czytam o "wymagających" nartach. Nie rozumię. Czy to chodzi o zbyt sztywną nartę? Taką, która mimo chęci nie chce za bardzo skręcać? Jeśli tak, to nie jest ona wymagająca, tylko źle dobrana.

Choć narta tylko wymagająca to jeszcze nic. Czytałem gdzieś na forum, że niektóre narty są tak wymagające, że mogą zrobić krzywdę i to jest dopiero coś:) Pozdrawiam

Prawda jest taka iż przed zakupem nart warto jest się udać do jakiegoś centrum testowego, poświecić 100pln i przejechać się na kilku modelach no i podjąć decyzję.

Aproppo sl 12 lub sl 11, jeździłem na obu przez 2 dni (testy summitu) i osobiście wybrał bym 11 (12 była dla mnie zbyt męcząca, 10 za miękka), ale wiadomo ile ludzi tyle opini ..