Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

ONLINE spodnie narciarskie Kegan

SKIer

Rekomendowane odpowiedzi

Online spodnie narciarskie Kegan - chciałbym Wam o nich kilka slów napisać. Juz od zeszłego roku/sezonu rozglądałem sie za jakimiś w miarę porządnymi spodniami. Chdziło mi przede wszystkim o dobre parametry membrany, co by oddychalność i nieprzemakalność była zadowalająca. Niestety w wiekrzości przypadków cena odwodziła mnie od zakupu. Nie ma co czarować nawet po sezonie za spodnie z membraną 20.000/20.000 trzeba było wyłożyc ok 1000 PLN. Aż tu trafiłem w InterSporcie podczas tygodnia bez VAT'u wyżej wymienione spodnie. Materiał fullstretch mambrana Dermizax EV 20 000 mm / 20 000 gr / m2 / 24h w cenie 499 PLN >> w promocji ok 400 PLN. Mimo iż marka nie jest jeszcze w Polsce dobrze znana, ze względu na materiały, membranę (tą samą stosuje Colmar i bodajże Phenix) i cenę postanowiłem takie nabyć.

Po pierwszych testach (23.11 Str.Pleso, 29.11 Białka, 07.12 Rohace) nadszedł czas żeby dwa słowa napisać. Spodnie bardzo wygodne, materiał miły w dotyku, dwie kieszenie zapinane na suwak, odpinane szelki, wentylacja na wysokości uda, ciepłe. Temperatury co prawda nie były mocno minusowe (max -5st.C) ale jeździłem bez żadnych "kaleson" i z częściowo rozsuniętą wentylacją na udach. Przy dużym wysiłku i wyższej temperaturze (+5 w Białce) nie miałem odczucia przegrzania. Podczas jazdy samochodem przy właczonym ogrzewaniu również nie było gorąco ani wilgotno. Co do nieprzemakalności jak narazie nie mam zastrzeżeń. Na Rohaczach kilka razy ok 12 minut na mokrym i zaśnieżonym krzesełku oraz odpoczynku na mokrej ławce przy barze nie dało uczucia mokrego tyłka.

Minusem, który jak do tej pory rzucił mi się w oczy są fartuchy sniegowe w nogawkach. Moim zdaniem troszkę za ciasne, zapiętego nie da się nałożyć na język buta narciarskiego, trzeba je wcześniej rozpiać (zpięcie na rzep na końcu ze ściągaszem i klipsem) i dopiero mozna nałożyć, tylko wtedy rzep przyczepia sie troche do skarpetek i je mechaci. Muszę to jeszcze dopracować... :rolleyes:

Generalnie jestem zadowolony z zakupu, i z czystm sumieniem mogę polecić te spodnie. W tej cenie nie spotkałem jeszcze żadnych innych o podobnych parametrach.

Spotykam tą odzież w sklepach narciarskich przy alpejskich stokach i w sumie nie wiedzieć dlaczego ale Intersport Polska wybrał(nie licząc spodni, bo spodnie jak spodnie) do swojej oferty moim zdaniem mało ciekawe krojem i kolorystycznie produkty.

W Intersport w Grossal widziałem np. Softschella z ONLINE w bardzo ciekawej kolorystyce połączenia czerni z czerwienią i ów kurteczka jak żaden softschell miała kilka praktycznych kieszeni, włącznie z kieszonką na skipass na lewym rękawie, co jest rzeczą niespotykaną w softschellach.

• 4 weeks later...

... jeszcze kilka słów na temat spodni:

Po kolejnych testach jestem jeszcze bardziej zadowolony ich właściwościami termicznymi. Śmigałem w temperaturach od -10 do -18'C, przy dość silnym wietrze. Nie miałem uczucia ani chłodu ani przeszywania zimnem. Było mi naprawdę ciepło, a dodam że nie używałem kaleson. Spodnie również nie przemakają, innym razem przez prawie 2-godziny szorowałem tyłkiem po śniegu ucząc się jazdy na snowboardzie (tylko mnie nie zlinczujcie :D to był pierwszy i ostatni raz ;) ) i zero oznak przemakania. Jedynie od siedzenia dłuższą chwilę na śniegu trochę zimno w tyłek, ale to chyba normalka?

Poradziłem sobie również z fartuchami śniegowymi w nogawkach. Da się je naciągnąć na buta narciarskiego i zapiąć :)

Z czystym sumieniem mogę je teraz polecić.