marboru Napisano 19 Marzec 2010 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2010 Niebawem będę kupował nowe Gogle i szperam sobie po necie w tym temacie... Znalazłem dość ciekawy, krótki artykulik, w którym jest zawarte sporo podstawowych informacji na ten temat. Myślę, że przeczytanie go, zwłaszcza przez początkujących narciarzy, bądź narciarzy, którzy "nie wnikają" w szczegóły techniczne sprzętu będzie dość pomocne w momencie podejmowania decyzji kupna :) -------------------------------------------------------------------------- Gogle są jednym z najważniejszych akcesoriów w rynsztunku narciarza i snowboardzisty. Większość gogli ma klasyczny kształt i powinny pasować do każdego kasku. Warto jednak wziąć do sklepu kask, jeżeli kupiliśmy go wcześniej. Unikniemy w ten sposób niemiłej niespodzianki po powrocie do domu (albo co gorsza – na stoku). Gogle chronią nas nie tylko przed śniegiem i wiatrem, ale także, a może przede wszystkim słońcem. Warto więc zwrócić uwagę na to, czy nasze gogle posiadają odpowiednie filtry (UV-A, UV-B i UV-C). Bardzo ważną cechą gogli jest polaryzacja. Niestety dostępna w droższych modelach, ale jest inwestycją zdecydowanie opłacalną. Dzięki polaryzacji obraz ma znacznie większy kontrast – bardzo jasne miejsca są przyciemniane, a te ciemniejsze lekko rozjaśniane. Dzięki temu śnieg się nie skrzy, a jazda w gorszych warunkach pogodowych jest znacznie łatwiejsza. Szybki gogli z polaryzacją w większości występują w kolorach pomarańczowych i żółtych. Osoby, które szukają oszczędności przy zakupie sprzętu narciarskiego mogą wybierać wśród klasycznych modeli gogli. W nich, szybki występują w trzech odmianach, które różnią się przepuszczalnością światła. Wybór zależy od tego w jakich przeważnie warunkach będziemy jeździć. Dla osób, które planują jeździć głównie wieczorami, na sztucznie oświetlanych stokach idealne będą gogle z szybką przepuszczającą powyżej 60% światła. Osoby jeżdżące głównie w wysokich górach, przy bezchmurnej pogodzie powinny zaopatrzyć się w gogle o niskiej przepuszczalności światła (do 30%). Najbardziej uniwersalne są gogle o przepuszczalności w granicach 30-60% - w nich pojeździmy zarówno w dzień jak i późnym wieczorem, czy nawet w nocy. Aby spełniały swoją funkcję, gogle muszą dobrze przylegać do naszej twarzy. Odpowiednie wywietrzniki zapobiegną parowaniu szybki (niektóre są pokryte specjalną powłoką antifog), a elastyczna i mocna guma przytrzyma je na właściwym miejscu. za: Newsweek.pl 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalb Napisano 21 Marzec 2010 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2010 No masz, a je dostaję nerwicy w goglach z pomarańczową lub żółtą szybką. Więc długo szukałem aż dopadłem Cebe z szarą szybką. Sam nie wiem czy mają polaryzację czy nie. Tanie nie były, ale nie ceną mierzy się techniczne aspekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaja45 Napisano 21 Marzec 2010 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2010 Dlatego zakupiłem 2 pary gogli jedną z szybką pomarańczową z polaryzacją na słońce, a drugą zupełnie przeźroczystą na złą pogodę, Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 21 Marzec 2010 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2010 Dlatego zakupiłem 2 pary gogli jedną z szybką pomarańczową z polaryzacją na słońce, a drugą zupełnie przeźroczystą na złą pogodę, Polecam 2 pary gogli to niemal minimum, ale z tą zupełnie przeźroczystą na złą pogodę to się nie zgodzę, na oświetlone stoki taka neutralna szyba jest I klasa, szkoda że dostępność gogli z taką szybą w handlu detalicznym jest bliska niemal zeru:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaja45 Napisano 22 Marzec 2010 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2010 2 pary gogli to niemal minimum, ale z tą zupełnie przeźroczystą na złą pogodę to się nie zgodzę, na oświetlone stoki taka neutralna szyba jest I klasa, szkoda że dostępność gogli z taką szybą w handlu detalicznym jest bliska niemal zeru:( Może się nie zgodzisz, ale jeżdżę z takim kompletem już jakiś czas przy różnych warunkach, mocne zachmurzenie, padający śnieg i jestem super zadowolony, co do dostępności masz rację, mam Uvex Apache i próbowałem zakupić dodatkowe szybki u dystrybutora, lepiej zapomnieć, dlatego rozejrzalem się po rynku i zakupiłem model do crossa też Apache, ten sam kształt tylko z przeźroczystą szybką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi