Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Narty używane

szoi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem średnio jeżdżącym narciarzem (dopiero 3 sezony), waga 98 kg wzrost 183 cm, lubię szybką jazdę na krawędziach.

Czy narty jak z linka ponizej będą dla mnie odpowiednie dla mnie?

I czy używki brać pod uwagę wogóle?

http://allegro.pl/narty-fischer-rc4-race-sc-pro-09-10-multisport2-i1240356354.html

Moim zdaniem powinieneś poszukać innych nart, te nie będą najlepsze by doskonalić technikę po tak krótkim starzu, zwłaszcza kłopoty mogą sprawiać w trudniejszych warunkach, na miękim lub rozjechanym stoku - wtedy bedziesz sie na nich zwyczajnie męczył i braki techniki nadrabiał siłą. Najlepiej wypożycz sobie tego typu nartę czyli SC - niekoniecznie Fischera i zobaczysz czy ją wystarczająco ogarniesz bo trudno ocenić twoją jazdę np uzyskanych informacji. Co do długosci to 165, nie mniej, z twoją wagą radziłbym jednak nowej poszukać bo narta już nieco wyklepana może być już niewystarczająca dla Ciebie.

Po trzech sezonach ,nawet dlugich -to narta sl/sc może być tylko na probę:P,jeśli masz tyle kasy ,ze starczy na możliwość kupna dodatkowo innych nart -to OK:D.Na dzień dzisiejszy to raczej poszukaj nart allround o promieniu 14-16 m,firma jak dla mnie bez większego znaczenia;)-Koledzy zaraz podadzą szcowne firmy,ja nie!-może to być nawet Volant,ważne są prametry narty:cool:

W zeszłym sezonie jeździłem na wypożyczonych Elanach SLX race o długości 165 i powiem że całkiem nieźle mi się jeździło, a potrafiłem schodzić ze stoku jak już gasili światła. Nogi mam dość mocne bo dużo biegam i nie odczuwałem zbytnio zmęczenia.

Czyli raczej na nowych powinienem sie skupić?

Edytowane przez szoi

W zeszłym sezonie jeździłem na wypożyczonych Elanach SLX race o długości 165 i powiem że całkiem nieźle mi się jeździło, a potrafiłem schodzić ze stoku jak już gasili światła. Nogi mam dość mocne bo dużo biegam i nie odczuwałem zbytnio zmęczenia.

Czyli raczej na nowych powinienem sie skupić?

Wszystko fajnie:rolleyes:,ale sprecyzuj pytanie:confused:Czy takie narty pasują dla Twojego stylu jazdy,czy chczesz je promować jako Elan dla innych:confused:A gasili światła na Wieżycy?:confused::P

Wszystko fajnie:rolleyes:,ale sprecyzuj pytanie:confused:Czy takie narty pasują dla Twojego stylu jazdy,czy chczesz je promować jako Elan dla innych:confused:A gasili światła na Wieżycy?:confused::P

Kolego zadałem grzeczne pytanie czy narty z linka który podałem w pierwszym poście będą pasować do mnie i czy kupować używki czy skupiać się na nowych. Pozatym to że mieszkam blisko Wieżycy nie znaczy że tylko tam jeździłem. Wprawdzie trzy lata temu tam się uczyłem. Ale przez ostatnie dwa lata jeździłem głównie w Białce i na Szymoszkowej. I proszę nie osądzaj mnie po miejscu zamieszkania bo jakbym chciał osądzać Ciebie w tych kategoriach to mógłbym powiedzieć że jeździsz na nartach wodnych..

Jeśli nie chcesz albo nie potrafisz rzeczowo odpowiedzieć na moje pytanie to proszę nie zaśmiecaj topiku bo zrobi się niepotrzebna dyskusja na tematy poboczne, a przecież nie o to chodzi..

Edytowane przez szoi

Przepraszam Cię bardzo,nie spojrzałem na link,tylko na Twój ostatni post.jeśli myslisz o fiserze to lepiej ten elan.Nie wyśmiewam się z miejsca zamieszkania,a tym bardziej Wieżycy,na której w sezonie również nartuje:D.A tą szymoszkową to mnie roz....:DNie przejmuj się ,wybierz Elan:rolleyes:Nie ma co się gniewać;),spotkamy się w sezonie na Wieżycy/miejmy nadzieję,że zima będzie tak dobra jak rok temu:)/

Pozdr.

.A tą szymoszkową to mnie roz....:

Przecież mówię że jeżdżę dopiero 3 sezony.. :) A wychodzę z założenia że najpierw trzeba poznać co swoje a później wyjeżdżać dalej. Tym bardziej że moja córa ma dopiero 7 lat i wolałem dla niej w Polsce instruktora brać..

Przecież mówię że jeżdżę dopiero 3 sezony.. :) A wychodzę z założenia że najpierw trzeba poznać co swoje a później wyjeżdżać dalej. Tym bardziej że moja córa ma dopiero 7 lat i wolałem dla niej w Polsce instruktora brać..

Nie podchodź w ten sposób,znam dużo ludzi,którzy tak jak Ty podchodzą do sprawy, i brak postępu:cool:,a inni jadą daleej i dzieciaki robią postepy-o tym inni na forum piszą.A Wieżyca super miejsce do przygotowanie do sezonu i utrzymanie formy,a rozjazd dla Elana super:rolleyes:

pozdr.:)

Po 3 sezonach jazdy chyba nie odczujesz wiekszej różnicy pomiędzy takim Elanem jak pożyczałeś a tymi Fisherami, jeśli Ci pasowały i dawałeś im radę to znaczy,że jest może ok. Niemniej nadal uważam, że narty SC niekoniecznie i na twoim miejscu spróbowałbym sobie pojeździc na jakimś twardszym i nieco dluższym allroundzie. Klasyk gatunku to Rossignol Zenith 6, ale i wiele innych desek podobnych można wybrać.

Narty które szoi podał w linku to race a nie wc dlatego nie za bardzo wiem dlaczego miałby sobie kolega nie poradzić.Bardziej mnie zastanawia czy Ty lubisz szybką jazdę czy dynamiczna krótkim slalomowym skrętem?Ale sądząc po tym,gdzie na razie bawisz się w narty to chodzi Ci o skręt krótki.Rc 4 Race SC to jak pewnie wiesz slalom carver,czyli powiedzmy łagodniejsza,mniej radykalna,nie zbyt twarda(moim zdaniem) sklepowa slalomka drugiej półki.Sam kiedyś taką miałem. I jeżeli chcesz pozostać wyłącznie przy slalomowym skręcie to jest to dobra narta na podniesienie umiejętności i robienia pierwszych kroków w kierunku bardziej ambitnej,o powiedzmy sportowym zabarwieniu jazdy.Musisz mieć tylko świadomość,że z z uniwersalnością nie ma za dużo wspólnego.Oczywiście można jechać na niej i długim skrętem i po miękkim ale nie koniecznie jest to przyjemne(brak stabilności i waga jednak większa niż nart z grupy allround).Jeżeli to mają być jedyne Twoje narty to po prostu zastanów się czy aby na pewno chcesz pójść zdecydowanie w krótki slalomowy skręt, na który często nie ma na naszych rodzimych polskich stokach warunków.