Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Crossmax, Equipe, Omeglass... - szybkie ale łatwe?

Wooyek

Rekomendowane odpowiedzi

Stoję przed wyborem nart i nie mogę się zdecydować... Sporo się naczytałem m.in. starszych NTN-ów i uznałem, że najbardziej będą mi pasować jakieś supercrossy. Tyle że patrząc na w miarę świeże roczniki nart, coraz trudniej natknąć się na ten gatunek - czyżby wymarł / przekształcił się w inną nazwę?

Ale do rzeczy. Moje główne typy to:

- Salomon Crossmax V12/W12 - typ główny, ale bardzo słabo z dostępnością, dawno nic ciekawego na Allegro nie było, a i na okolicznej giełdzie lipa...

- Salomon Equipe 24 Hours - zastanawia mnie też 24 R, podobno wersja dla austriackiego Intersportu (cycat z Allegro...) - łatwiej kupić, nowsze w podobnej cenie. Ale czy są równie dobre (o 24 Hours znalazłem same pozytywne opinie)?

- Salomon Equipe SC Race - z opisów wynika, że to wszechstronna, łatwa slalomka do krótkich skrętów. Są dwie potencjalnie ciekawe pary na Allegro.

- Dynastar Omeglass - z "race'owych" slalomek ta chyba jest jedną z najbardziej przyjaznych i zdatnych do dłuższej jazdy w niekoniecznie sprzyjających warunkach? No i zawsze subiektywnie wydawały mi się "kultowe" ;)

No i jeszcze standardowe informacje:

- Płeć M, wiek 24

- Wzrost 170 cm, masa 63 kg (długość 150-155 będzie dobra?)

- Jeżdżę od kilkunastu sezonów (7-14 dni w sezonie)

- Umiejętności: 6

- Buty: 100 (Salomon X-Wave)

- Teraz jeżdżę na: Rossignol T-Power 9S (chyba 2001)

- Preferowana jazda: raczej szybko i dynamicznie, skręt różny (ale raczej średnio-długi), na przygotowanych trasach (tyle że głównie w Polsce, więc z tym przygotowaniem różnie bywa ;))

- Budżet: 500-800 zł (chciałbym kupić coś z >2007)

Które z podanych (lub innych) nart byście wybrali przy takich parametrach?

Z góry bardzo dziękuję za pomoc i pozdrawiam serdecznie!

Slalomki sobie odpuśc, za takie pieniądze to sobie znajdziesz Fischera Progressora 8+, do twojej wagi w zupełności wystarczy, może tez być Elan Speedwave 10,11,12, Atomic SX 9 albo SX10 , Salomon Aero, to popularne narty były i coś znajdziesz za te pieniądze, z nowszych to Salomon 24 series - lekki jesteś albo Head Icon TT 60 ale nie wiem czy w tych pieniądzach, wątpię. Długośc to raczej 160 lub kilka cm wiecej

Hmm, wolałbym nie pchać się w typowe allroundery. Nie chciałbym stracić możliwości ostrzejszego pociśnięcia, jaką dają obecne 9S-y, a jednocześnie przydałoby się trochę więcej "luzu", żeby z przyjemnością jeździć przez cały dzień. Stąd moje myślenie o supercrossach.

Poza tym mam jakąś sympatię do Salomona i Atomica - najchętniej wydałbym kasę właśnie na którąś z tych dwóch firm, nawet jeśli nie jest to logicznie uzasadnione ;)

Atomic SX9 / SX10 - na początku, po lekturze NTN-ów, to były zdecydowanie moje typy główne, ale wiek nart dostępnych na Allegro trochę mnie odstraszył. Na giełdzie dominują SX7 i co ciekawe - SX Comp. Ciekawe, bo trudno cokolwiek o nich znaleźć. Czy ktoś mógłby mnie wtajemniczyć w ten model? Jakaś wersja dla marketów? Jak się ma do SX9 / SX10 / SX11?

Salomon 24 Series - czym się różnią od 24 Hour, o których napisałem wcześniej? I nadal aktualne pytanie: można się pakować w 24 R?

Piszesz, że chcesz jeździć skrętem długim i średnim i chcesz to robić na slalomce - to jest bez sensu. Elany i Fischery to nie są typowe allroundery ale właśnie nowsza wariacja na temat narty crossowej, taki trochę sportowy allround. Salomon 24 series to narta podobna do 24h tylko skierowana do lżejszych narciarzy, nieco sportowa narta o charakterze RC/cross - powiedzmy. Jak chcesz nartę sportową konieecznie to jakieś RC sobie znajdź - tylko po co, gdybys potrzebował narty RC to byś o tym wiedział.