marboru Napisano 13 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2011 Innowacyjna restauracja na lodowcu Zermatt Ekologiczna restauracja na lodowcu Zermatt otrzymała w grudniu nagrodę European Solar Prize 2010. Nagroda organizacji Eurosolar przyznawana jest najlepszym rozwiązaniom budowlanym, które korzystają z energii odnawialnej. Trzy miesiące wcześniej restauracja ta otrzymała krajową nagrodę w tej dziedzinie – Swiss Solar Prize 2010. Ekologiczna restauracja znajduje się na poziomie 3883 m.n.p.m. Spełnia ona najbardziej restrykcyjne normy Minergie-P i jest wzorem dla powstających podobnych obiektów w całych Alpach. Lodowiec Zermatt za sprawą wysokości bezwzględnej uważany jest za jedno z najbardziej słonecznych miejsc w Szwajcarii. Łączna ilość godzin w słońcu rocznie przekracza 2500, co czyni górę Klein Matterhorn słoneczną stolicą kraju. To właśnie skłoniło firmę Zermatt Bergbahnen AG do zbudowania ekologicznej restauracji tuż pod szczytem góry, na południowym jej zboczu. Została ona otwarta zimą 2008-2009. "Potwierdza to nasze przekonanie, że jesteśmy na dobrej drodze", powiedział po otrzymaniu europejskiej nagrody Christen Baumann, dyrektor generalny Zermatt Bergbahnen. Inwestycja ta jest kontynuacją pionierskich przedsięwzięć zapoczątkowanych ponad 200 lat temu, kiedy to w 1767 r Horace Benedict De Saussure, przyrodnik z Genewy wspiął się na tę górę, aby przeprowadzić pierwsze doświadczenia dotyczące wykorzystania energii słonecznej. Architektura budynku przetwarza energię słoneczną na elektryczną, która wykorzystywana jest do podgrzewania i wentylacji budynku. Konstruktorzy obiektu skoncentrowali się na trzech filarach: możliwie najwyższej efektywności energetycznej, wykorzystywaniu energii odnawialnej oraz wolnej od dwutlenku węgla produkcji prądu. Na wysokości 3800 m.n.p.m. budynek wystawiony jest na ekstremalne warunki pogodowe, wraz z wiatrem o prędkości dochodzącej do 300 km/godz. oraz temperaturą spadającą do -30 st. C. Z drugiej strony promieniowanie słoneczne może doprowadzić do przegrzania budynku. Projekt wymagał zatem wykorzystania najnowszych technologii oraz materiałów. Budynek łączy ze sobą współczesną infrastrukturę i wykorzystanie energii odnawialnej. Na parterze z nieprzetworzonego drewna znajduje się sklepik oraz restauracja na 100 miejsc. Na piętrze natomiast jest pomieszczenie z miejscami dla 50 osób i pokoje kwaterunkowe dla 40 osób. W przyszłości planowana jest jeszcze modernizacja designu tarasów widokowych oraz powiększenie części kwaterunkowej, aby możliwe było przenocowanie większej liczby turystów. Zermatt jest ośrodkiem narciarskim otwartym okrągły rok. Zimą czynnych jest tu 350 km narciarskich tras dostosowanych do wszystkich poziomów umiejętności oraz rozległe tereny na granicy Włoch i Szwajcarii, służące do uprawiania backcountry skiing. Latem czynnych jest zwykle łącznie 20 km narciarskich tras. Źródło: WP 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
januszb Napisano 13 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2011 Innowacyjna restauracja na lodowcu Zermatt Ekologiczna restauracja na lodowcu Zermatt otrzymała w grudniu nagrodę European Solar Prize 2010. hej Marboru, szkoda że nie wkleiłeś tego wcześniej bo wykazałbym się większym respektem, sikając kilka dni temu w cieplutkim kibelku tego cudu techniki i architektury, nie wspominając już o porcji frytek za ponad 30złotych:eek: mała korekta wysokości - knajpa jest na 3820 a na 3883 to tylko Jezus ukrzyżowany patrzy na góry i ruskie turystki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 13 Styczeń 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2011 Piękne Fotki ...no a za Frytki w tym miejscu...np dzisiaj - mógłbym dać nawet 50 zł...bez względu na to, czy byłyby dobre Co do danych - fajnie, że skorygowałeś troszkę Reportera WP...pewnie tak, jak ja nigdy nie był w tym miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ambro Napisano 13 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2011 Mi prawdopodobnie też uda się odwiedzić tą "knajpę" w tym sezonie to też dorzucę parę zdjęć. Po tym artykule będę w pełni świadomy nietuzinkowości miejsca w którym będę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.