Pils Napisano 21 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2011 (edytowane) 1. M 2. 29 3. 80 kg 4. 188 cm 5. Jak długo jeździsz na nartach ? w tym roku zacząłem 6. Ja się oceniasz wg skali Forum ? 3-4 7. Jakie masz buty ? nordica sportmachine 80-90 8. Jakie masz teraz narty / na jakich już jeździłeś ? jeżdżę tylko na tych z wypożyczalni 9. Jaki preferujesz promień skrętu, szybkość jazdy ? poszukuję nart uniwersalnych na których będę mógł wykonać stosunkowo krótkie jak i średnie skręty 10. Jak lubisz jeździć, lub jak chciałbyś jeździć ? jazda raczej rekreacyjna z lekkim zacięciem sportowym w przyszłości 11.. Możliwości finansowe około 1000 zł Szukam nart w grupie allround, i tu moja prośba o opinie na temat wymienionych poniżej nart. Jestem otwarty także na inne propozycje. Mam także wątpliwości co do długości nart, ale myślę, że 170 cm to zupełne minimum, a bardziej odpowiednie byłyby pewnie narty o długości około 175 cm, czy tak? Jeżdżę raczej rekreacyjnie i tak pewnie pozostanie ze względu na przebytą operację kolana, chociaż czasem chciałbym też pojechać odrobinkę ostrzej.Co do skrętów to nie wiem czy jest to do pogodzenia, ale chciałbym jeździć głównie skrętami średnimi od czasu do czasu przeplatanymi krótszymi.Poniżej prezentuje narty za jakimi się rozglądam. z góry dziękuję za wszystkie uwagi, będą mi bardzo pomocne. 1.Salomon 24 h 2.Volkl Sensor 3 3.Rossignol Zenith Z3 4.Fischer Progressor 7+ ew. 8+ 5.Rossignol Alias 6.Head Peak 72 7.Fischer Motive 74 8. Dynastar booster 10 Czy któres z wymienionych nart spełnią moje oczekiwania i posłużą mi na kilka lat? Edytowane 8 Listopad 2011 przez Pils Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobs Napisano 21 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2011 Mamy bardzo podobne gabaryty, dlatego polecam Zenith 3,5 które za 1000 zł to powinieneś już znaleźć nowe.Oczywiście 176cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pils Napisano 21 Luty 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2011 Jakoś nie moge nigdzie tych nart znależć, nie ma o nich wzmianki w katalogu, są jedynie do kupienia w makro, czy to jakiś model marketowy? Dzięki za zainteresowanie. Czekam na kolejne opinie i propozycje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobs Napisano 21 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2011 właśnie zauważyłem że na "ski" nie ma tego modelu . Na 100% są to narty katalogowe 09/10 Rossignol. Zresztą sam kupiłem je w autoryzowanym sklepie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pils Napisano 21 Luty 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2011 Też już znalazłem kilka informacji, a jak myślisz czy zenith 3,0 bedą podobne czy troszke ustepują modelowi 3,5? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobs Napisano 21 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2011 mnie w firmowym sklepie powiedzieli że "3" to właśnie marketowe np InterSport deski. Ktoś też wspomniał że "3" to poprzedni model Jak nie spojrzeć 3,5 lepsiejsze niż 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pils Napisano 21 Luty 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2011 Dzięki bardzo za wyjaśnienie. Bardzo ciekawa propozycja tylko strasznie trudno gdzieś je znaleźć No nic czekam na kolejne propozycje:) i szperam dalej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROSSIGNOL Napisano 21 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2011 (edytowane) Tu wklejam opis producenta . Rossignol Zenith Z-3,5 CARBON wersja limitowana z wiązaniami Axium 110 TPI2 Jest to model na sezon (model 2009/2010) Linia Zenith to nowa generacja nart o niezwykłej uniwersalności i komforcie użytkowania. Bardzo stabilne i precyzyjne - pozwalają na dynamiczną jazdę Carvingową. Narty bardzo uniwersalne i komfortowe w każdym zakresie prędkości. Model ZENITH 3,5 Oversize z kolekcji 2010 jest wykonany na bazie modelu Zenitha Z3 - jest to technicznie udoskonalona wersja zbliżona /GEOMETRIA IDENTYCZNA/ jak narta katalogowa Z-3,0 - tylko o wzmocnionym CARBONEN /włóknem węglowym/ drewnianym rdzeniu pozycjonuje ten model jako nieco twardszy . Generalnie Z 3,5 jest wersją limitowana przeznaczoną na wybrane rynki Europejskie w Polsce był dostępny w sklepach INTERSPORT Narty adresowane dla średnio-zaawansowanych i dobrze jeżdżących - lubiących dynamiczną ale komfortową jazdę narciarzy. Parametry techniczne: IPS H-STRUCTURE - CARBON /zapewnia precyzje skretów i dobrą przyczepność na wylodzeniach/ INEGRAL VAS oraz TWIN VAS 80 - skutecznie redukuje wibracje. Konstrukcja techniczna: TPI2 - Twin Pulsion Integral 2 nowy, łatwy i bezpieczny system integrujący nartę z wiązaniem bez pomocy narzędzi! Wiązanie porusza się po specjalnej szynie zamocowanej w płycie narty. Wystarczy podnieść dźwignię aby zwolnić wiązanie, poczym dostosować je do rozmiaru buta i opuścić dźwignię blokując wiązanie. IPS (Independent Pressuring System) - konstrukcja pozwalająca na na niezależne wywieranie nacisku na każdą krawędź oddzielnie. IPS H CARBON - to dwa ramiona połączone ze sobą w częsci centralnej (w taki sposób, że tworzą kształt litery H). System zapewnia niesamowite trzymanie narty i komfort jazdy. INTEGRAL VAS - System tłumienia drgań posiadający moduły elastycznego tworzywa, które zostały zlokalizowane w części dziobowej i tylnej. Zapewnia komfort jazdy, stabilność i stały kontakt narty ze śniegiem. TWIN VAS 80 - (system tłumienia drgań) to elastomer umiejscowiony pod platformą montażową. Jego zadanie to tłumienie drgań i odbić. Właśnie dlatego jego sztywność jest dopasowana do modelu narty. Index VAS rozciąga się od 70 w grupie nart ACTYS do 100 w grupie nart RACE Tu wynosi 80. DUALTEC - Ścianka boczna wykonana w dwóch odmiennych technologiach w zależności od typu nart. Na nartach SLALOMOWYCH pozycja narciarza jest przesunięta maksymalnie na dzioby. Ścianki boczne są sztywne w części tylnej i nabierają elastyczności w kierunku dziobów. Inicjacja skrętu jest szybka i łatwa a wyjście bardzo dynamiczne i kontrolowane. Wiązania AXIUM 110 TPI' 2 siła wypięcia - /11 DIN na skali/ . Taliowanie: 121-72-100 mm promień skrętu: R- 16m/170cm. Cena katalogowa Zenitha Z3,0 w sezonie to 1999 zł ZENITHA Z 3,5 aktualna cena za nowe - 999 zł (21.02.2011) Zakupiony sprzęt posiada pełną gwarancję 24 miesiące Osobiście proponuję Z3 OVERSIZE jest tańszy a tak samo dobry . Edytowane 21 Luty 2011 przez ROSSIGNOL 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pils Napisano 21 Luty 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2011 Jeszcze jedno pytanko, rozumiem, że polecony przez Ciebie model z sezonu 2008/09 to będzie to samo co model Z 3.0 z roku 209/2010? (parametry te same) czy też istnieją jakieś wewnętrzne róznice, które wyżej stawiają model Z3? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemo_narciarz Napisano 21 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2011 Jeszcze jedno pytanko, rozumiem, że polecony przez Ciebie model z sezonu 2008/09 to będzie to samo co model Z 3.0 z roku 209/2010? (parametry te same) czy też istnieją jakieś wewnętrzne róznice, które wyżej stawiają model Z3? Zmiany raczej w szacie graficznej. Nie powinieneś odczuć różnicy. Również polecę rosii Z3,5:) Fajna narta do Twoich wymagań idealna, 176cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROSSIGNOL Napisano 21 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2011 Jeszcze jedno pytanko, rozumiem, że polecony przez Ciebie model z sezonu 2008/09 to będzie to samo co model Z 3.0 z roku 209/2010? (parametry te same) czy też istnieją jakieś wewnętrzne róznice, które wyżej stawiają model Z3? Tutaj jest podstawowe porównanie : Z 3,5 : VANS 80 CARBON . Taliowanie: 121-72-100 mm promień skrętu: R- 16m/170cm. Z 3 : VANS 80 BASALT Taliowanie: 121-72-100 mm promień skrętu: R- 16m/170cm. Konstrukcyjnie lepszym modelem jest CARBONOWY Z 3,5 co przekłada się to na wyższą cenę . Rossignol Z3 Oversize polecam tylko ze względu na atrakcyjną ceną . W swoim zapytaniu określałeś max ceny i to brałem pod uwagę przy typowaniu . Jak masz pieniążki to lepiej kupić Z 3,5 z carbonu jak polecał kolega Roobs . Materiał jest bardziej wytrzymały i narty dłużej zachowają parametry firmowe. Moim zdaniem nie odczujesz żadnych różnic w użytkowaniu pomiędzy tymi modelami . Pokazuję film co prawda do Zenitów z 2011 roku ale są wytłumaczone różnice Carbon - Basalt . [YOUTUBE] [/YOUTUBE] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pils Napisano 21 Luty 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2011 (edytowane) Dziękuję koledzy bardzo za pomoc.Spróbuję gdzieś poszukać zenith 3.5, a jesli nie to zakupię 3.0, chociaz poczekam jeszcze na opinie o innych modelach. Jeszcze raz bardzo dziekuje bo wiem ,że juz takich tematów macie dość. Pozdrawiam Edytowane 21 Luty 2011 przez Pils Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pils Napisano 22 Luty 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2011 Zapytam jeszcze o kwestię długości nart. Czy sądzicie, że modele allround w rozmiarze 170 cm będą dla mnie zdecydowanie za małe(mam 188cm)?W czym będzie się to objawiać jeśli chodzi o samą jazdę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobs Napisano 22 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2011 Jak wspomniałeś ma być to zakup na kilka sezonów ...więc koniecznie minimum 175cm...gdzie zaczniesz szybciej jeździć a to będzie miało znaczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROSSIGNOL Napisano 22 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2011 Producent dla linii Zenith poleca (średnio zaawansowany ) -10/-15 do wzrostu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pils Napisano 22 Luty 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2011 Ehh i po co taki duży rosłem? ciężko coś znaleźć w takim rozmiarze, ale może się uda. Dzięki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROSSIGNOL Napisano 22 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2011 (edytowane) Ehh i po co taki duży rosłem? ciężko coś znaleźć w takim rozmiarze, ale może się uda. Dzięki i pozdrawiam Za to buty kupisz w pięknych cenach :D:D . Co szukasz i za jaką cenę ? Może ktoś coś wie . Edytowane 23 Kwiecień 2011 przez ROSSIGNOL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pils Napisano 5 Marzec 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 5 Marzec 2011 Gdyby ktoś gdzieś widział poniższe narty w długości ponad 170 i przystępnej cenie (około 1000 zł) byłbym wdzięczny za jakiś sygnał rossignol zenith 3.0 72 3.5 elan waveflex 10, 12 volkl sensor 3 Czy miał ktos może do czynienia z nartą dynastar booster 10, znalazłem w bardzo przystępnej cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalb Napisano 5 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 5 Marzec 2011 (edytowane) Elan WaveFlex 12 - 176cm są na Alledrogo nawet za 700zł razem z przesyłką. Narty z tego sezonu. Używane, ponoć zadbane w bardzo dobrym stanie. Albo po testach czy Demo Tourach... albo z wypożyczalni. http://allegro.pl/narty-elan-waveflex-12-polecam-i1482225853.html Zapytaj, pogadaj ze sprzedającym. To naprawdę dobra cena. Edytowane 5 Marzec 2011 przez michalb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Kowal Napisano 5 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 5 Marzec 2011 (edytowane) ……………... Edytowane 16 Kwiecień 2011 przez Jan Kowal 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROSSIGNOL Napisano 5 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 5 Marzec 2011 (edytowane) krotko - kupisz rosoly a i tak bedziesz chcial volkla……..ja bym na twoim miejscu najpierw sie przejechal na czarna gore a pozniej decydowal . na CzG powinienes sprobowac sensory ale takze nizsze sharki…. nie wiem czy juz jest takie przyslowie: "kto tanio kupuje, dwa razy kupuje" Jan czy ty piszesz o "czarnej górze" czy Czarnej Górze Byłem wczoraj na Czarnej Górze i faktycznie jest tam centrum testowe Volkl . Nawet z 15 osób było na stoku w kamizelkach tej firmy . Tak jak by przeprowadzali jakiś test . Czy naprawdę ta firma jest taka dobra ? Edytowane 5 Marzec 2011 przez ROSSIGNOL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalb Napisano 5 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 5 Marzec 2011 (edytowane) "kto tanio kupuje, dwa razy kupuje" Jeśli ktoś szuka po sezonie, albo po prostu dobrze szuka to mu średnio 400zł w portfelu zostaje. Warto szukać bo nie dla każdego 300 - 400zł to pestka. Ja swoich upierdliwie szukałem aż do bólu głowy. Ceny jeszcze stały około 1600zł, ja znalazłem za 1250zł bo to była ostatnia para i jedna z nart miała zarysowanie z tyłu. Tanio kupiłem i raz kupiłem. Np. poprzednie kupiłem jako używane (były po dwóch dniach testu). Delikatne ryski, a cena o 400zł niższa od identycznych nówka w folii wiszących obok niej. Stan idealny, a te dwa dni testów nic jej nie zaszkodziły. Edytowane 5 Marzec 2011 przez michalb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROSSIGNOL Napisano 6 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 6 Marzec 2011 Jeśli ktoś szuka po sezonie, albo po prostu dobrze szuka to mu średnio 400zł w portfelu zostaje. Warto szukać bo nie dla każdego 300 - 400zł to pestka. Ja swoich upierdliwie szukałem aż do bólu głowy. Ceny jeszcze stały około 1600zł, ja znalazłem za 1250zł bo to była ostatnia para i jedna z nart miała zarysowanie z tyłu. Tanio kupiłem i raz kupiłem. Np. poprzednie kupiłem jako używane (były po dwóch dniach testu). Delikatne ryski, a cena o 400zł niższa od identycznych nówka w folii wiszących obok niej. Stan idealny, a te dwa dni testów nic jej nie zaszkodziły. Tak samo robię jak Ty , czekam na okazję. Michalb ale w tym roku to już tak ceny spadły że szok . Już są obniżki nawet o 50%. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Kowal Napisano 6 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 6 Marzec 2011 (edytowane) …………. Edytowane 16 Kwiecień 2011 przez Jan Kowal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROSSIGNOL Napisano 6 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 6 Marzec 2011 Którego Volkla proponujesz by przetestować . Będę tam jeszcze kilka razy to sprawdzę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi