kajeran Napisano 3 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień 2011 Cześć Dzieki Mihumor - jak zwykle na posterunku. Właśnie to staram się ogółowi potępiającemu przekazać. Mamy do czynienia z wyeksploatowaniem się formuły ślizgania na promieniu. Zawody przestają byc ciekawe konkurencje polegające na jeździ idelanie ciętym skretem już mamy więć możę chociaż w gigancie warto powalczyć o róznorodną technikę. I nie jest to cofanie czy powrót do starych technik. To dalszy ciąg ewolucji - sterowany nieco bo takie mamy czasy, że ewolucją się steruje. Nie wiem zuęnie natomiast skąd u większośći kolegów taka totalna niechęć do urozmaicenia techniki?? Pozdro serdeczne Dzięki serdeczne za zrozumienie Jeżeli to "urozmaicenie" ma wyglądać tak jak na tym filmiku z Nickersonem to ja dziękuję za taki sposób pokonywania giganta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raceman Napisano 3 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień 2011 Noim zdaniem FIS powinien dbać PRZEDEWSZYTKIM o bezpieczeństwo zawodników, potem dopiero o " uciechę nierozumięjącej temat jazdy, gawiedzi" i tylko wyłącznie pod tym kątem patrzę na to. Przypomnijcie sobie , zawody , kibicowanie, piwko, ogólna zabawa , nagle zawodnik wali ciałem o beton, leci bezładnie jak szmaciana lalka po trasie zatrzymuje się... zalega cisza... ps. Powiem Wam że nawet nie lubię oglądać powtórek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 28 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 28 Listopad 2011 - Chcą nas cofnąć o 20 lat! Spisek Austriaków - wściekają się Amerykanie na propozycje Międzynarodowej Federacji, by zwiększyć promień skrętu i długość nart. - Po co nam FIS? Przejmijmy władzę - mówi Bode Miller Takiej awantury w narciarstwie alpejskim jeszcze nie było. Spotkanie zawodników z przedstawicielami FIS w austriackim Soelden zakończyło się kłótnią. Kilku alpejczyków wyszło obrażonych. - Działacze chcą zrujnować sport - rzucił Miller, dwukrotny zdobywca Kryształowej Kuli, mistrz świata i olimpijski. FIS chce, by od jesieni 2012 r. minimalna długość nart gigantowych wzrosła ze 185 do 195 cm oraz by miały większy promień skrętu - 35 metrów (obecnie 27 m). Federacja twierdzi, że zmiany są potrzebne, bo narciarstwo stało się zbyt niebezpieczne. Co roku ok. 30 zawodników zrywa więzadła kolanowe i łamie nogi. Według badań uniwersytetu w Salzburgu winne są carvingi - krótsze, wcięte do środka osi (stąd mniejszy promień skrętu). Od kilkunastu lat taki profil ułatwia skręty i sprawił, że jazda stała się bardziej dynamiczna, ale też prowadzi do częstszych upadków. - To bzdury - odpowiadają m.in. Miller i Ted Ligety, amerykański mistrz świata w gigancie, najwięksi oponenci FIS. Ligety testował dłuższe narty w Nowej Zelandii. "Czułem się jak Phil Mahre w latach 80." - napisał na blogu. To tak jakby Małysz napisał, że skacze stylem Wojciecha Fortuny. "FIS chce cofnąć rewolucję, jaką wprowadził carving, i zawrócić nas o ponad 20 lat. To jakiś żart" - dodał Ligety. Później zrobił kolejny wpis, który zatytułował "Tyrania FIS". 80 proc. narciarzy podpisało protest, ale FIS jest niewzruszony. Zawodnicy dowodzą, że kontuzje wynikają z brawury, błędów technicznych lub źle dobranego sprzętu. Wycofanie nart carvingowych doprowadzi natomiast ich zdaniem do spadku atrakcyjności dyscypliny. Przejazdy staną się wolniejsze. Kibice odwrócą się w stronę snowboardu czy freestylowych konkurencji. Powrót do przeszłości ma jednak zwolenników na czele z Austriakami i powiązanymi z nimi producentami - głównie firmą Atomic. - Będzie bezpieczniej. W carvingach zbyt duży nacisk jest w jednym miejscu, na nowych nartach rozkłada się na cały skręt - mówi austriacki zjazdowiec Hannes Raichelt. Ligety ma jednak teorię spiskową. W "New York Timesie" powiedział, że Austriacy wymusili zmiany, bo desperacko szukają sposobu, by znów stać się alpejską potęgą. W ostatnich latach oddają pole Amerykanom, Francuzom, Szwajcarom i Skandynawom. "Tak samo jest z Atomikiem, który szuka powrotu do dawnych sukcesów producenckich" - napisał Ligety, który sam jeździ na headach. Linię podziału wyznacza często wiek - młodsi, jak 27-letni Ligety, wychowali się na carvingach. Najstarsi zmiany popierają, bo jeździli kiedyś na prostych nartach. Ale np. 38-letni Szwajcar Didier Cuche, który w sobotę wygrał zjazd w Lake Louise, uważa, że carvingi z dużymi wcięciami powinny zostać. - Ważna jest też frajda, jaką daje sport, na carvingach jeździ się po prostu fajniej - stwierdził Cuche. Ligety mówi, że się nie ugną. W pierwszych zawodach przyszłorocznego sezonu chce namówić kolegów do założenia nielegalnych nart. - Zobaczymy, czy się odważą zdyskwalifikować 60 facetów - pyta Amerykanin. Miller idzie najdalej. Nawołuje, żeby narciarze wzorem tenisistów przejęli władzę nad dyscypliną. - Spójrzcie na inne konkurencje, jeśli w koszykówce nie mogą się dogadać, to jest lokaut, a potem ustępstwa. My zawsze musimy słuchać FIS - stwierdził Miller, który już kilka razy groził, że opuści PŚ i założy własny cykl zawodów. za sport.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek Napisano 3 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2011 Fakt, w zawodach amatorskich można startować na czym się chce, ale jeżeli te zmiany promienia sprawią że nie będzie można kupić już "normalnej" gigantki z R>23 czy R>27 (a zapewne tak będzie bo wątpie że producenci sprzętu nadal będą produkować takie dech skoro wejdą nowe przepisy) ...(Tu masz odpowiedz na swoje watpliwosci: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kajeran Napisano 3 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2011 Tu masz odpowiedz na swoje watpliwosci: [ATTACH=CONFIG]4838[/ATTACH] Dziękuję ale nie skorzystam, 70mm pod butem to dobre ale dla nart allroundowych.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek Napisano 27 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 27 Marzec 2013 ... no dobra ale w amatorskich jest wolna amerykanka i mozesz przeciez jezdzic na jakim sprzecie chcesz, i mysle ze producenci zdaja sobie sprawe z tego, ze jest rynek na nazwijmy to gigantki klubowe i takie narty z pewnoscia pojawia sie w ofercie, mysle ze tu akurat nie ma problemu. ... moje przewidywania się potwierdziły. Sent from my iPhone using Tapatalk 2. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_67 Napisano 27 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 27 Marzec 2013 Fajnie, że odświeżyłeś ten wątek. Śledząc tegoroczne zmagania w GS i ich wynik końcowy, szczególnie fajnie wygląda punkt widzenia Amerykanów, który przytoczył dareklewandowski. A tak poza konkursem, to wcale to tak ten GS źle nie wyglądał. Ja patrzyłem z przyjemnością. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gira Napisano 27 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 27 Marzec 2013 ... moje przewidywania się potwierdziły. czesc, a na czym jezdzisz? co miałeś okazje przetestować? Chyba jezdziłes na Rossignolach ? Rozmyslam nad czyms na przyszły sezon i w czubie są - klubowa/damska GS Rossignol 183 (r-23) lub ew. GS Master 180 (r-21) - wchodzi w przyszłym roku w tej długosci i juz mozna zamawiać lub ew. Head - klubowa 183 (r-25) z tego sezonu. Przeznaczenie - polskie amatorskie giganty... Dzieki z góry za opinie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekJ Napisano 7 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 7 Kwiecień 2013 Jakie rozmiar nart do giganta dla Juniora A? Witam Mój syn w sezonie 13/14 zaczyna jeździć jako junior A (16 lat). Z tego co czytam to ma mieć narty do giganta 190-195 cm i promień 35m. Czy to są sztywne reguły, czy nie ma jakiegoś okresu przejściowego aby mógł jeździć w krótszych nartach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kajeran Napisano 8 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 8 Kwiecień 2013 Witam Mój syn w sezonie 13/14 zaczyna jeździć jako junior A (16 lat). Z tego co czytam to ma mieć narty do giganta 190-195 cm i promień 35m. Czy to są sztywne reguły, czy nie ma jakiegoś okresu przejściowego aby mógł jeździć w krótszych nartach? Coś mi się wydaje że w zawodach niższej rangi nie są wymagane 195cm R>35 tylko 185cm R>27 ale nie jestem tego pewien na 100% ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi