Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Pytanie dotyczące Nart SALOMON

Gilbertus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam całkiem nie dawno zakupiłem sobie co prawda używane narty

SALOMON Prolink S3 Equipe

na wiązaniach widzę napis PULSE

kompletnie nie znam się na sprzęcie zazwyczaj wypożyczałem co rusz w innym miejscu. W Tym roku postanowiłem sobie zakupić całkowicie swój sprzęt.

Mam buty Lange Blaster 8 rozmiar buta 295

Narty jak wyżej

moje parametry to 193 cm na 87 kg doczytałem że wiązania mam ustawić na 6.5

jednak cały problem polega na tym iż nie wiem jak przesunąć wiązania tak aby długość podeszwy wszedł do wiązania

przystawiam i widzę różnice z 3 cm brakuje

co zrobić ?

co zrobić ?

Przy zakupie nart powinieneś zapytać w jakim zakresie wiązane narty można regulować, jest to wartość podawana w milimetrach od - do, np. od 280 do 320 mm.

A teraz może się okazać że nie ma możliwości przestawić wiązanie na Twoją dużą nogę:rolleyes:, może ale wcale nie musi.

Najprostsze co Ci można doradzić to wizyta w serwisie, której i tak nie unikniesz, bo jak piszesz nie masz jeszcze odpowiedniego doświadczenia, a w nartach musisz koniecznie ustawić siłę wypięcia - pamiętaj o tym!

Witam całkiem nie dawno zakupiłem sobie co prawda używane narty

SALOMON Prolink S3 Equipe

na wiązaniach widzę napis PULSE

Narty, jak zgaduję mają ok. 10 lat lub więcej (?) dlatego trudno coś powiedzieć dokładnie. O ile kojarzę, może być tak, że wtedy jeszcze nie było takich płyt, które umożliwiają łatwe przestawianie w pełnym zakresie. Może być konieczne przemontowanie wiązań, czyli nowe otwory, wiercenie itp.

kompletnie nie znam się na sprzęcie zazwyczaj wypożyczałem co rusz w innym miejscu. W Tym roku postanowiłem sobie zakupić całkowicie swój sprzęt.

Mam buty Lange Blaster 8 rozmiar buta 295

Narty jak wyżej

moje parametry to 193 cm na 87 kg doczytałem że wiązania mam ustawić na 6.5

http://theloginovs.wtr.ru/equipe/bidings/iso.htm

Pod tym linkiem możesz sobie sprawdzić ile ma być: albo doczytać z tabeli albo skorzystać z animacji na obrazku - jest interaktywna.

6.5 wychodzi dla początkującego (?)

Tu ew. masz jakiś programik do obliczania - nie sprawdzałem:

http://www.filesland.com/dincalculator/

Możesz poszukać też w polskim internecie tabeli pt. "Tabela firmy Marker oparta o normę DIN"

jednak cały problem polega na tym iż nie wiem jak przesunąć wiązania tak aby długość podeszwy wszedł do wiązania

przystawiam i widzę różnice z 3 cm brakuje

co zrobić ?

Pokazać jakieś fotki jak to wygląda dokładnie, albo zanieść do serwisu :)