Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Ciasteczka za Twoją zgodą?!

JC

Rekomendowane odpowiedzi

No to szykuje się nam kolejna internetowa rewolucja po ACTA! W planie jest wprowadzenie obowiązku uzyskiwania zgody od użytkownika strony na instalowanie na jego komputerze cookies (ciasteczek).

Jak jest napisane na antyweb.pl może to wyglądać tak:

Dyrektywa 2009/136/WE jest całkiem jasna – strona internetowa korzystająca z plików Cookie ma obowiązek pozyskać od każdego użytkownika zgodę na przesłanie pliku ciasteczka. Jednego pliku. To znaczy, każdego z osobna. Innymi słowy:

1. Wyświetla się pop-up – wyraź zgodę na przesłanie ciasteczka systemu logowania. Klikasz OK.

2. Wyświetla się pop-up – wyraź zgodę na przesłanie ciasteczka pop-upu JavaScript. Klikasz OK.

3. Wyświetla się pop-up – wyraź zgodę na przesłanie ciasteczka systemu statystyk. Klikasz OK.

4. Wyświetla się pop-up – wyraź zgodę na przesłanie ciasteczka systemu reklamowego 1. Klikasz OK.

5. Wyświetla się pop-up – wyraź zgodę na przesłanie ciasteczka systemu reklamowego 2. Klikasz OK.

I tak dalej, i tak dalej.

Już widzę radość użytkowników, którzy przy otwarciu każdej strony internetowej będą musieli kliknąć minimum kilka razy, aby wyrazić lub nie zgodę na instalację cookies!

Np. na naszym forum. Jeżeli ktoś nie zaakceptuje cookies, system nie będzie pamiętał, że użytkownik jest zalogowany, a co za tym idzie będzie musiał sie logować po każdym odświeżeniu strony!

Żadne systemy statystyczne nie będą miały sensu!

• Like 1

A ja myślę że twórcy przeglądarek i addonsów sobie z tym poradzą i będzie można wrzucić predefiniowane ustawienia, korzystam z Opery od kilkunastu lat i ustawienia ciasteczek można sobie zrobić oddzielnie dla każdej strony, co nie zmienia faktu że mam po dodawane reguły i dodatki blokujące spam/skrypty/flash/reklamy/trackery i to nie dla tego żeby zrobić na złość właścicielom serwisów ale po to żeby "chronić" prywatność, wiem ile może dać kilka linijek kodu na stronie i ile można z tego wyciągnąć.

Może dzięki tej zmianie chociaż w niewielkim stopniu wrośnie świadomość ile informacji zostawiamy o swoim serfowaniu, ja rozumiem ciasteczko odpowiedzialne z a hasło, ale czeto witryna ma kilk lub kilkanaście ciasteczek, google nadaje każdemu użytkownikowi "unikalny" identyfikator i nawet jak nie masz gmaila to i tak wie jakie reklamy ci wyświetlać :stupid: , a dla użytkowników chrome'a polecam instalkę Iron (to chrome pozbawiony tylko modułów szpiegujących i lekko zoptymalizowany :) a wszystkie dodatki i inne cuda działają tak samo jak na bazowym chrome ).

I tak na koniec widać że ue zmieniła kierunek "szpieguj" na "pozwól oficjalnie na szpiegowanie" :cool::