Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Narty/ wiązania/ buty - prośba o pomoc

BeKSa88

Rekomendowane odpowiedzi

1. Płeć - mężczyzna

2. Wiek - 26

3. Waga - 75

4. Wzrost - 170

5. Na nartach jeżdżę od 2 sezonów, ( tyle ile się da dni w sezonie)

6. Moje umiejętności określam na 3-4

(wg skali forumowej http://www.skionline.pl/forum/showthread.php?t=11328)

7. Moje buty to - podobnie jak z nartami - pożyczane

8. Teraz jeżdżę na nartach/model - zawsze pożyczałem narty

9. Preferuję styl jazdy (długim i któtkim skrętem, rekreacyjną, po przygotowanych stokach,) - allround

10. Upatrzyłem sobie narty - trudno powiedzieć

11. Mój budżet na narty to około - 1000zł

12. Budżet na buty - 500zł

Czyli mniej więcej mam na cały komplet 1500zł i nie chciałbym go za bardzo w ogóle przekroczyć. Chciałbym, żeby sprzęt był nowy ( oczywiście nie musi być z tego sezonu i nawet wolałbym z zeszłego czy sprzed dwóch, tak żeby był dobry stosunek cena/ jakość). Jeśli można to chętnie propozycję z linkami :)

Panowie Koledzy prosiłbym bardzo o pomoc w doborze sprzętu. Nie jestem sobie w stanie sam z tym poradzić, a wiem że miłośnicy mają o niebo lepszą wiedzę niż sprzedawcy w sklepach.

Pozdrawiam BeKSa88

11. Mój budżet na narty to około - 1000zł

12. Budżet na buty - 500zł

To ja bym zmienił (odwrócił) proporcje albo podzielił na pół, kupił buty z flexem min. 90 (poprzednie roczniki uda się znaleźć za 600-800 pln).

A reszta na narty.

edit: A buty się mierzy do skutku, nie ważne jaki producent tylko żeby były dopasowane do Twojej stopy.

Edytowane przez pieczara

Znaczy okej :) budżet dałem przykładowy :) może być podzielony i na pół... Czy buty mają jakiś lepszych/ gorszych producentów? Wiem na pewno, że będę przymierzał buty bo akurat narciarskie przynajmniej pierwsze nie wyobrażam sobie kupować przez neta w ciemno ( co innego po przymiarce :) )

Szukaj sklepu z dużym wyborem w twoim rozmiarze, ja w listopadzie przymierzyłem w 5 sklepach ok 30 różnych par z ostatnich 3 lat, a i tak kupiłem pierwsze dobrze leżące buty z pierwszego sklepu :) po prostu miałem dobry punkt odniesienia. :stupid:

W każdym spędziłem 2-4 godz. i mam nadzieję ze dobrze zainwestowałem czas.

Co do nart powinieneś napisać coś więcej, czego od nich oczekujesz i co chcesz z nimi robić.

tak jak kolega powyżej, skup się na butach w pierwszej kolejności, miałem podobny dylemat w zeszłym roku - kupiłem pod koniec sezonu, były wyprzedaże - flex 90, za 800 zł, również przymierzyłem kilkadziesiąt par :) następnie nadal jeździłem na wypożyczanych nartach i powoli szukałem sobie używek

W ciemno napewno nie kupuj niczego.nawet narty warto zobaczyć na żywo bo mogą nie przypaść do gustu a buty to napewno muszą być przymierzone i to nie jedna pare tylko kilka.podejdz do sklepu sportowego zarezerwuj sobie trochę więcej czasu i przymierzaj.najlepiej mierz buta w skarpecie narciarskiej.posiec w bucie trochę czasu np 15 min. Przymierzają na jedną nogę jednego buta a na drugą inny but(pod warunkiem że stopu masz identyczne)Doświadczony sprzedawca doradzi jaki rozmiar, a pozatym pamiętaj że nowy but tzn.wkładka się minimalnie rozbija-rozciąga.Teoria mówi że pomimo iż wkładka musi pasować na całej stopie to długość ustała się tak że jak stoisz w pozycji normalnej przy zapietym bucie czubkami palców powinieneś czuć koniec wkładki, po czym przebierając pozycję zjazdowa tzn.spadając(naciskając piszczelami na jezyki) stopa cofa się do tylu i palce tworzą niewielki luz pomiędzy wkładką a palcami.jest to tak naprawdę odczuwalny ruch.po przymierzeniu kilku par butów sam będziesz wiedział o co chodzi .

Ja 3 dni spędziłem w sklepach narciarskich a na końcu klik w allego i cieszę się nowymi butami o250 zł taniej.

Pozdrowienia

I jak masz czas to mierz różne modele, mi najbardziej przypadł do gustu wąski Head Raptor 115 sprzed 3 sezonów (ale kosztował 200pln powyżej limitu) mam wąską stopę 95-96mm i dobrze trzymały stopę, a skończyło się na bucie Tecnica 104mm z airshell, i okazało się że ta szeroka skorupa trzyma lepiej niż modele 98 i 100mmm i nie uciska kostki, a po napompowaniu to noga jak imadle :applause: także próbuj wszystkiego co wpadnie w twoje ręce.

Po wstępnej selekcji myślę że warto rozgrzać but na stopie min. 15 minut a najlepiej z pół godzinki.

Koledzy dziękuje za podpowiedzi :) Oczywiście zdaję sobie sprawę, że buty trzeba przymierzyć a i tak zapewne kupię na allegro ;) ( najcześciej jest taniej ;) )

Co do nart to mają być allround tak wyczytałem - takie do wszystkiego :) a jestem całkowitym laikiem jeśli o nie chodzi ;) wiem, że nie do freestylu ;) chciałbym za jednym razem ( w sensie, że w jednym roku) kupić i buty i narty :) Ktoś poleciłby jakieś narty?