BeKSa88 Napisano 27 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2012 1. Płeć - mężczyzna 2. Wiek - 26 3. Waga - 75 4. Wzrost - 170 5. Na nartach jeżdżę od 2 sezonów, ( tyle ile się da dni w sezonie) 6. Moje umiejętności określam na 3-4 (wg skali forumowej http://www.skionline.pl/forum/showthread.php?t=11328) 7. Moje buty to - podobnie jak z nartami - pożyczane 8. Teraz jeżdżę na nartach/model - zawsze pożyczałem narty 9. Preferuję styl jazdy (długim i któtkim skrętem, rekreacyjną, po przygotowanych stokach,) - allround 10. Upatrzyłem sobie narty - trudno powiedzieć 11. Mój budżet na narty to około - 1000zł 12. Budżet na buty - 500zł Czyli mniej więcej mam na cały komplet 1500zł i nie chciałbym go za bardzo w ogóle przekroczyć. Chciałbym, żeby sprzęt był nowy ( oczywiście nie musi być z tego sezonu i nawet wolałbym z zeszłego czy sprzed dwóch, tak żeby był dobry stosunek cena/ jakość). Jeśli można to chętnie propozycję z linkami Panowie Koledzy prosiłbym bardzo o pomoc w doborze sprzętu. Nie jestem sobie w stanie sam z tym poradzić, a wiem że miłośnicy mają o niebo lepszą wiedzę niż sprzedawcy w sklepach. Pozdrawiam BeKSa88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pieczara Napisano 27 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2012 (edytowane) 11. Mój budżet na narty to około - 1000zł 12. Budżet na buty - 500zł To ja bym zmienił (odwrócił) proporcje albo podzielił na pół, kupił buty z flexem min. 90 (poprzednie roczniki uda się znaleźć za 600-800 pln). A reszta na narty. edit: A buty się mierzy do skutku, nie ważne jaki producent tylko żeby były dopasowane do Twojej stopy. Edytowane 27 Listopad 2012 przez pieczara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BeKSa88 Napisano 27 Listopad 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2012 Znaczy okej budżet dałem przykładowy może być podzielony i na pół... Czy buty mają jakiś lepszych/ gorszych producentów? Wiem na pewno, że będę przymierzał buty bo akurat narciarskie przynajmniej pierwsze nie wyobrażam sobie kupować przez neta w ciemno ( co innego po przymiarce ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pieczara Napisano 27 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2012 Szukaj sklepu z dużym wyborem w twoim rozmiarze, ja w listopadzie przymierzyłem w 5 sklepach ok 30 różnych par z ostatnich 3 lat, a i tak kupiłem pierwsze dobrze leżące buty z pierwszego sklepu po prostu miałem dobry punkt odniesienia. :stupid: W każdym spędziłem 2-4 godz. i mam nadzieję ze dobrze zainwestowałem czas. Co do nart powinieneś napisać coś więcej, czego od nich oczekujesz i co chcesz z nimi robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plywak Napisano 27 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2012 tak jak kolega powyżej, skup się na butach w pierwszej kolejności, miałem podobny dylemat w zeszłym roku - kupiłem pod koniec sezonu, były wyprzedaże - flex 90, za 800 zł, również przymierzyłem kilkadziesiąt par następnie nadal jeździłem na wypożyczanych nartach i powoli szukałem sobie używek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karlik Napisano 27 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2012 W ciemno napewno nie kupuj niczego.nawet narty warto zobaczyć na żywo bo mogą nie przypaść do gustu a buty to napewno muszą być przymierzone i to nie jedna pare tylko kilka.podejdz do sklepu sportowego zarezerwuj sobie trochę więcej czasu i przymierzaj.najlepiej mierz buta w skarpecie narciarskiej.posiec w bucie trochę czasu np 15 min. Przymierzają na jedną nogę jednego buta a na drugą inny but(pod warunkiem że stopu masz identyczne)Doświadczony sprzedawca doradzi jaki rozmiar, a pozatym pamiętaj że nowy but tzn.wkładka się minimalnie rozbija-rozciąga.Teoria mówi że pomimo iż wkładka musi pasować na całej stopie to długość ustała się tak że jak stoisz w pozycji normalnej przy zapietym bucie czubkami palców powinieneś czuć koniec wkładki, po czym przebierając pozycję zjazdowa tzn.spadając(naciskając piszczelami na jezyki) stopa cofa się do tylu i palce tworzą niewielki luz pomiędzy wkładką a palcami.jest to tak naprawdę odczuwalny ruch.po przymierzeniu kilku par butów sam będziesz wiedział o co chodzi . Ja 3 dni spędziłem w sklepach narciarskich a na końcu klik w allego i cieszę się nowymi butami o250 zł taniej. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pieczara Napisano 27 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2012 I jak masz czas to mierz różne modele, mi najbardziej przypadł do gustu wąski Head Raptor 115 sprzed 3 sezonów (ale kosztował 200pln powyżej limitu) mam wąską stopę 95-96mm i dobrze trzymały stopę, a skończyło się na bucie Tecnica 104mm z airshell, i okazało się że ta szeroka skorupa trzyma lepiej niż modele 98 i 100mmm i nie uciska kostki, a po napompowaniu to noga jak imadle :applause: także próbuj wszystkiego co wpadnie w twoje ręce. Po wstępnej selekcji myślę że warto rozgrzać but na stopie min. 15 minut a najlepiej z pół godzinki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karlik Napisano 27 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2012 Ta tecnica z pompowana wkladką (airshel ) to naprawdę fajna sprawa jak dla kogoś kto ma wąską stopę.ją miałem dylemat między tym butem a Rossignolem radical 100 no i wybrałem tego drugiego trwardszego z flexem 100.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BeKSa88 Napisano 27 Listopad 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2012 Koledzy dziękuje za podpowiedzi Oczywiście zdaję sobie sprawę, że buty trzeba przymierzyć a i tak zapewne kupię na allegro ( najcześciej jest taniej ) Co do nart to mają być allround tak wyczytałem - takie do wszystkiego a jestem całkowitym laikiem jeśli o nie chodzi wiem, że nie do freestylu chciałbym za jednym razem ( w sensie, że w jednym roku) kupić i buty i narty Ktoś poleciłby jakieś narty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomasz13 Napisano 27 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2012 I pamiętaj że 29 od 29.5 nie będzie się różnił długością tylko szerokością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karlik Napisano 27 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2012 Te połowki to róznica wkładki jest grubsza lub ciensza lub inaczej wyższa lub niższa czyli objętość buta się zmienia a nie długość. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi