Hatteria Napisano 7 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2013 Witam, prosiłabym o pomoc w wyborze nart. 1. Płeć - K 2. Wiek - 20 3. Waga - 48 4. Wzrost - 166 5. Na nartach jeżdżę od kilkunastu sezonów 6. Moje umiejętności określam na 6 7. Moje buty to - Salomon Charm 7 8. Teraz jeżdżę na nartach/model - Rossignol Actys 100 w wersji z marketu 9. Preferuję styl jazdy po przygotowanych stokach oraz poza trasami, na skrętach się nie znam 10. Upatrzyłem sobie narty - Voelkl- http://www.skionline.pl/sprzet/narty,11-12,voelkl,aurora,4936.html K2- ://www.skionline.pl/sprzet/narty,12-13,k2,superific,6237.html Dynastar- http://www.skionline.pl/sprzet/narty,11-12,dynastar,exclusive-legend-idyll-fluid,5473.html Blizzard- http://www.skionline.pl/sprzet/narty,11-12,blizzard,viva-8-1-iq-max,5211.html Na nartach jeźdżę od dziecka, ale od zeszłego roku mam postanowienie. Mianowicie nadeszła pora żeby nauczyć się lepiej jeździć. Chciałabym też zacząć jeździć po puchu, próbowałam w zeszłym roku i spodobało mi się. W związku z tym szukam nart rozwojowych, przeznaczonych głównie na trasy ale dających sobie dobrze radę w puchu, których nie będę musiała wymieniać w najbliższym czasie. Moim celem jest poziom pomiędzy 7/8. Prosiłabym o jakieś opinie odnośnie wybranych nart. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 8 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2013 1. nie jeździłem nie znam ale co do długości najdłuższa tj 168. 2.Dynastary model legend klasyczny model dynka w długości 164/170 - ja osobiście skłaniał bym się ku 170, bo jeżeli już będziesz w puchu śmigać to ta długość podziała in plus. ( teraz zauważyłem ze skala forumowa 6... weź 164:) ) 3.Blizzard długość 165 cm. a które będą lepsze? musisz sama spróbować to są narty z grupy allmountain a w tej grupie jest wiele firm produkujących fajne modele - zobacz sobie np rossigniola ewentualnie zamiast kobiecych poszukaj czegoś w męskiej grupie ale nie sam Top tylko coś dla średnio zaawansowanych. Najlepiej jest iśc na stok i samemu przetestować akurat z tymi modelami co podałaś nie będzie problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hatteria Napisano 10 Styczeń 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2013 Dziękuje za rady. Jak zaczęłam szukać nart to chciałam mniejszy stopień zaawansowania, ale taki mi doradzono. Ostatnio znalazłam takie http://www.skionline.pl/sprzet/narty,09-10,head,great-one,3970.html i póki co to na nie jestem zdecydowana chyba. Czytając różne opinie gdzieś pisali, że nawet początkujący narciarze powinni sobie dać na nich radę, może przesadzili ale w takim razie nie powinnam się na nich zabić. Bardzo spodobało mi się, że nadają się do szybkiej jazdy, to jest powód dla którego odrzuciłam już 3 pary nartek, które super, ale to super mi się podobały Ktoś jeździł na nich, słyszał jakieś opinie? Niestety ale w najbliższym czasie nie mam czasu jechać na testy (a tych pewnie nawet w wypożyczalniach nie będzie, w końcu starawe już są), a po sesji chciałabym już od razu pojechać z nowymi nartkami, więc zawierzam opiniom innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 10 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2013 Zamiast poszukiwania jednej, jedynej narty uniwersalnej zdecydowanie lepiej zdać sobie sprawę z sensowności posiadania dwóch par. Narty AM jakkolwiek rzeczywiście będą lepsze w puchu od np slalomek to tak naprawdę są dobre na miękki i rozjeżdżony stok. Szczególnie, że część z nich ma dość sztywne przody co jest sporą wadą w jeździe po miękkim. Poza tym miękkie miękkiemu nierówne - jeśli spadł świeży puszek w niskiej temperaturze to można to pojechać na wszystkim. Problem jest gdy pojawia się znaczący opór boczny czy trochę wierzch stwardnieje - wtedy szeroka, idąca płytko narta jest manewrowa a inna wymaga wielkiego wysiłku przy sterowaniu. Wobec tego do posiadanej wąskiej narty dokup drugą dużo szerszą - jesteś lekka to może 100 mm pod butem abyś czuła różnicę. Długość - wzrost, rocker wielce wskazany. W Alpach gdzie spędzam 2.5 m-ca w sezonie bardzo wyraźnie widać trend jazdy na szerokich dechach - masa dzieciaków jeździ na deskach od 100 mm w górę. Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi