Aressi Napisano 18 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2013 Ponieważ zima na północy Polski wreszcie pokazała swoje ulubione przez narciarzy oblicze, nadarzyła się sposobność żeby zainaugurować sezon na stoku. Po krótkiej internetowej analizie sytuacji na pomorskich stokach zdecydowałem, że czas zdobyć Górę Chrobrego w Elblągu. Obraz z kamery internetowej wyglądał dość obiecujaco. Jedyne co pozostało to zweryfikować wszystko osobiście. Wybrałem się tam w ostatnia niedzielę. Według informacji ośrodka wyciąg jest czynny od godziny 9.00. Jak się okazało po dotarciu na miejsce nie byłem pierwszym ani jedynym na stoku. Wcześniej jednak zostałem poproszony przez miłego pana w zółtej kamizelce o uiszczenie opłaty parkingowej. Dodam, że parking płatny 5 PLN ale tylko w soboty, niedziele i święta.Pierwszy rzut oka na stok. Na pierwsze przetarcie w sam raz. No to do kasy po karnet.Funkcjonują karty magnetyczne. Nie ma karnetów czasowych tylko punktowe. Kaucja za kartę 20 PLN. Zwrotów niewykorzystanych punktów nie ma. Oceniwszy sytuację doszedłem do wniosku, że wykupię 20 wjazdów, a potem zobaczymy. Moje konto uszczuplało o 70 PLN.Dolna stacja prezentuje sie tak.Wjeżdżam na górę. Krótka rozgrzewka. Wybieram Zdzisia :biggrin:Stok dość twardy i zmrożony. Miejscami niewielkie połacie lodu i przetarcia. Zdarzają się grudki lodu zwłaszcza po bokach trasy. Na górze pracuje jedna armatka.Trasa podobno ma 410 metrów długości z czego pierwsze 100 to raczej płaski teren i żeby nabrać jako takiej prędkości trzeba się mocno odpychać kijami. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aressi Napisano 18 Styczeń 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2013 (edytowane) Panorama Elbląga. Zaliczam kilka zjazdów. Niestety narciarzy zaczyna przybywać i czas postoju w kolejce niepokojąco się wydłuża. Statystycznie wygląda to tak, że jazda na wyciągu trwa 2 minuty, zjazd 20 sekund, a stanie w kolejce jakieś 12 minut. Skutkuje to tym, że w ciągu godziny jestem w stanie zjechac 5 razy(!) :frown::Widok z góry.Widok z dołu. :frown::Wyciąg wolny. Przepustowość mała. Dodatkowo obsługa dość często zatrzymuje wyciąg lub mocno go zwalnia.Postanawiam przetestować prawą stronę trasy. Tam jednak sytuacja nie przedstawia się najlepiej.Wygląda na to, że cztery armatki śnieżne jakie widać na stoku będą miały co robić.Tymczasem kolejka do wyciągu się wydłuża i tempo jazdy maleje. Jak się okazało przejechanie 20 zjazdów zajęło mi ponad 4 godziny (!) Kończę około godziny 14.00. O dziwo - zadowolony! :Jeszcze tylko herbatka w przybytku gastronomicznym i do domu. Edytowane 18 Styczeń 2013 przez Aressi 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aressi Napisano 18 Styczeń 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2013 Z "dziennikarskiego" obowiązku dodam jeszcze, że na miejscu jest wypożyczalnia sprzętu narciarskiego oraz szkółka narciarska. Pomimo pewnych niedogodności wypad na Górę Chrobrego sprawił mi trochę frajdy. Na tyle, że postanowiłem tam wrócić i już w środę wieczorem pojawiłem się tam ponownie. Stok jest oświetlony i czynny do 21.00 więc po pracy można było zaliczyć drugi dzień na nartach! :biggrin: Armatki pracowały pełną parą więc warunki na stoku znacznie się poprawiły. Jednak pomimo wieczorowej pory w środku tygodnia narciarzy było niewiele mniej niż w niedzielę (!) Oznaczało to długie minuty w koljce do wyciągu. Niestety. Dodatkowo tego dnia obsługa wyciągu była jakoś szczególnie wyczulona i wyłączała wyciąg przy pierwszej lepszej okazji. : Efekt był taki, że nie zaliczyłem ani jednej jazdy wyciągem bez zatrzymania(!) : Pomimo tych niedogodności oceniłem, że warto było się tam pojawić ponownie.Podsumowując moje dwa wypady na Górę Chrobrego w Elblągu muszę przyznać, że jest to jeden z bardziej interesujących ośrodków w tej części Polski. Jego największym mankamentem jest dość wolny wyciąg. Ale na rozgrzewkę i przetarcie przed alpejskimi trasami może być! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aressi Napisano 24 Styczeń 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2013 Aura na Pomorzu jest ostatnio wyjątkowo sprzyjająca więc postanowiłem kolejny raz wykorzystać to co nam łaskawie daje zima i w dniu wczorajszym zaraz po pracy ruszyłem w kierunku Elbląga na Górę Chrobrego. Po niecałej godzinie jazdy byłem na miejscu. Na parkingu zaledwie kilkanaście samochodów co dawało nadzieję, że tym razem pobyt na Górze Chrobrego nie będzie stał pod znakiem długich minut spędzonych w kolejce. Miły pan w kasie poinformował mnie, że i tak jest nieźle (dla ośrodka oczywiście) bo dzień wcześniej na stoku pojawiły się tylko dwie osoby (!) Przy podejmowaniu decyzji ile wykupić przejazdów nastąpiła chwila zawahania, którą miły Pan wykorzystał na podjęcie decyzji za mnie i sprzedał mi 20 zjazdów. Zastanawiałem się czy to dobry pomysł bo ostatnio na wykonanie 20 zjazdów potrzebowałem .... 4 godzin! :eek: No, ale wtedy była niedziela i znacznie więcej narciarzy na stoku. OK pomyślałem. Zobaczymy jak będzie. A było .... bardzo fajnie. Ludzi mało więc jeździłem praktycznie na bieżąco bez żadnych postojów. Stok przygotowany dobrze. Twardy, ubity, zmrożony ale praktycznie bez lodowych połaci (no może jedna niewielka :wink:). Widać, że ośrodek robi właściwy użytek z armatek, a i ostatnia fala mrozów też swoje zrobiła (nawet do -20 stopni C!). Na żadne przetarcia i grudki lodu nie natrafiłem. Tak mi się przyjemnie jeździło, że nawet się nie obejrzałem jak na karnecie pojawiło się zero! A to dopiero niecałe dwie godziny jazdy! Ponieważ ciemno już było i zimno (-10 st C) pomyślałem, że powoli można kończyć trening ale na do widzenia dokupiłem jeszcze trzy zjazdy. I tak miło zakończyłem mój trzeci w tym sezonie dzień na nartach! :happy: Po niecałej godzince jazdy samochodem około dwudziestej pojawiłem się w domu gdzie już czekała na mnie ciepła kolacyjka! :applause: Cóż ... W podsumowaniu mogę stwierdzić, że był to bardzo fajny wypad narciarski. Stok na Górze Chrobrego z każdym dniem prezentuje się coraz lepiej. Jedynym mankamentem jest dość wolny wyciąg ale w dni powszednie kiedy narciarzy na stoku jest o wiele mniej, można sobie troszkę pojeździć. Mam nadzieję, że będzie to stanowiło dobry element przygotowań przed alpejskimi wyzwaniami! :biggrin: Jeśli więc ktoś z Was będzie w okolicach Elbląga, a przypadkiem w bagażniku będzie miał ze sobą narty to zapraszam serdecznie! : 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi