marboru Napisano 26 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2013 (edytowane) Cześć I Swój dwudziesty dzień narciarski postanowiłem spędzić w iście królewski sposób... Postanowiłem odwiedzić, bardzo kameralny, ośrodek narciarski, nizinnej Polski, znajdujący się nieopodal królewskiego miasta, Kazimierza nad Wisłą: http://www.kazimierzdolny.pl/wyciagi_narciarskie/68585/ Tak, tak - można uprawiać narciarstwo z widokiem na Królową...Królową rzek: Wisłę. Wyjeżdżam bardzo wcześnie jak na mnie, bo o godzinie ósmej rano. Temperatura w aucie pokazuje -10. Zimno. Na miejscu jestem na otwarcie i jestem jednym z pierwszych weekendowych narciarzy. W kasie miła niespodzianka, są tanie karnety czasowe. Wyjazdy orczykami są też niezwykle tanie: krótsza trasa 1,5zł, dłuższa 2zł. Pierwsze spojrzenie na połowę czerwonej trasy: Widok z góry na trasę, po opuszczeniu krótszego wyciągu talerzykowego: W odróżnieniu od pierwszej mojej wizyty w zeszłym sezonie - dostępny dla narciarzy jest cały Ośrodek i w sumie 3 trasy + "ośla łączka" z wyrwirączką...nad wszystkim czuwa Wielki Bałwan: Pora zjechać z dwóch najdłuższych tras. By to zrobić, przesiadam się do drugiego, dłuższego wyciągu. Na szczycie można wybrać sobie stronę, w którą chcemy jechać: Na początek wybieram miejsce, po którym moje narty jeszcze nie jechały - otworzoną tej zimy najdłuższą trasę Zieloną: Muszę w tym momencie pochwalić właścicieli tego miejsca i sposób w jaki umieścili końcówkę wyciągu - na wyraźnym wzniesieniu. W odróżnieniu od innych, nizinnych miejsc - tutaj start jest bardzo dynamiczny, ponieważ pierwsze 30 metrów trasy jest naprawdę strome. Widok z góry: Widok z połowy trasy, na jej początek: Końcówka: Po kilku fajnych zjazdach, postanawiam zjechać całością "czerwonej trasy". Prawa strona, to również przepiękny widok na dolinę Królowej polskich rzek - Wisłę oraz miasto Puławy wraz z olbrzymi Zakładami Azotowymi. Widok zapiera dech w piersiach: Prawa strona dłuższego wyciągu talerzykowego i początek czerwonej trasy, fragment, gdzie można również przez chwileczkę pojeździć w puchu wygląda następująco: Jest weekend, przybywa narciarzy. Do wyciągów trzeba stać 5 minut. Po trzech godzinach jazdy, pora zbierać się do domu... ...ale wcześniej wypada coś zjeść w... Wybór pada na Pizzę z pieca... Pycha! Podsumowując: Piękne, kameralne miejsce z cudownym, rozległym widokiem na zimową Wisłę. Zadziwiająco tanio jak na nizinne Ośrodki (wyciągi, knajpka z jedzeniem). Świetna zaleta - bliskość pięknego miasta - Kazimierza nad Wisłą. Doskonałe miejsce na weekendowy wypad narciarski w Centralną Polskę. Turystyczne i nie tylko narciarskie. pozdrawiam marboru Edytowane 26 Styczeń 2013 przez marboru 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAIKEL 1977 Napisano 26 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2013 fajna relacja w dzisiejszą forumową posuchę!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szew137 Napisano 26 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2013 No ja się właśnie wybieram w poniedziałek, wtorek będzie Parchata i może Rąblów wieczorem. Zobaczymy jak to będzie z pogodą bo nie za fajnie się zapowiada ;/ Jak wrócę to zdam jakąś relacje Ps. Może by takie tematy w "Warunki narciarskie" otworzyć: warunki Lubelszczyzna, Świętokrzyskie itp ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 27 Styczeń 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2013 (edytowane) Klimatyczny Kazimierz... Część II Będąc wczoraj w tym niezwykłym miejscu, nie sposób było nie robić wielu zdjęć. Przykuwający uwagę na środku Ośrodka był olbrzymi Bałwan idealnie komponujący się z piękną, mroźną i słoneczną zimą: Pomiędzy trasą dłuższego wyciągu a zieloną trasą, jar: Skionline w Kazimierzu nad Wisłą Po każdym wjeździe na górę, zachwyt widokiem... Płaski fragment czerwonej trasy: Zbiornik na wodę, z której produkują tu śnieg: Tutejsi "Goprowcy" czuwają... Klimatycznie, zimowo: Bałwan, ujęcie z talerzyka... Można odpocząć na ławce: W restauracji "Pod Psem" niezły sprzęt: ...a by dotrzeć do Kazimierza...trzeba mieć... pozdrawiam, zastanawiając się gdzie jechać na wieczorne nartowanie... marboru Edytowane 27 Styczeń 2013 przez marboru 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 27 Styczeń 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2013 Suplement, filmik ze Stacji: [video=youtube;QkbQV9F-7EE]http://www.youtube.com/watch?v=QkbQV9F-7EE&feature=youtu.be 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi