Tien_Szan Napisano 3 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2013 Witam! Jestem tutaj "nowy"witam wszystkich forumowiczów. Mam duży dylemat w doborze sprzętu dla moich chłopców i kompletny mętlik w głowie. Chłopcy mają prawie 13 lat, 160 cm wzrostu, 40 kg, poziom umiejętności 6 z minusem. Styl jazdy preferowany przez nich to slalom, lubią też szybciej pojechać na stoku, ogólnie bez zacięcia sportowego- raczej zabawa. jeździmy w Wiśle po przygotowanych trasach- co tam leży na trasie na tym jeździmy- czyli od betonu po błoto śniegowe, ogólnie jednak w warunkach dobrych. Nie jestem pewien wysokości nart- celuję w około 155 cm- zakupiłem już jedną parę Nordica Speedmachine Mach1 Bardzo spodobały mi się bardzo przyjazdne narty K2 Rictor ale chyba są za wysokie bo narta ma 160cm a to chyba za dużo przy 160 cm wzrostu. Proszę o propozycje modeli nart odpowiednich do ich parametrów i preferencji- raczej sprzęt tańszy-budżetowy, chyba że będzie warto- zapłacę więcej. jaki fleks powinny mieć ich buty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tien_Szan Napisano 3 Luty 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2013 No chyba wszyscy eksperci są jeszcze na nartach.... :-\ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 3 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2013 Szukaj tanioch, bo będziesz to wymieniał na przyszły rok, jak mój młody był w wieku Twoich orłów to miał coś takiego http://allegro.pl/nordica-dobermann-sl-2v-155cm-r12-wroclaw-i2997136014.html kroił na tym aż miło, więc przypilnuj licytacji, może się uda to za małe pieniążki szarpnąć. A buty... wygodnie, co się trafi w fajnej cenie, jak im nogi przestaną rosnąć to się zastanowisz wtedy jaki flex:rolleyes::, oni są w takim wieku że pojadą na wszystkim. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andi Napisano 3 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2013 flex popieram SB .. proszę zakupić synom używane wygodne buty na 4 klamry ..... buty miekkie flex 0d 50 -80 .... chłopcy nie jeżdżą w żadnym klubie wiec buty twardy im nie jest potrzebny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tien_Szan Napisano 3 Luty 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2013 Dzięki za poradę- już się zasadzam na jakieś dobre używane buty dla chłopaków. No niestety sprzęt drogi a chłopaki rosną jak na drożdżach więc idę w używki. Widzę że te 155 cm nart przy wzroście 160 cm to dobry wybór. Polecone przez kolegę SB narty Nordica Doberman SL 2V to narty z kolekcji 04/05 przeznaczone dla zawodników, wytrawnych narciarzy, instruktorów narciarskich. Dlatego się zastanawiam czy narta (narty) z tego segmentu nie będzie zbyt męczaca dla nich- chociaż jak narta bardziej wymagająca, to byle jak się nie pojedzie i tu element przymusowej edukacji musi nastąpić. Hmmm.... Może jeszcze jakieś propozycje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 4 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2013 Ja bym brał narty 160cm - może na 2 sezony wystarczyć, na takiej równo do wzrostu spokojnie pojeżdżą, córką zawsze tak kupuję i nie ma problemu, na twój opis to model raczej bez różnicy, szukaj okazji, każda narta allround-allmountain i nie bardzo wysoki model będzie dobra. Buty już wiesz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tien_Szan Napisano 17 Luty 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2013 Dziękuję baaardzo za wasze porady, pozdrawiam- może jeszcze dokończę wątek dla przyszłych przeglądających. Druga para nart to FISCHER RC4 SC 155cm. Zakupiłem kijki bo przedtem jeździli bez- nie mogli się ich nachwalić. Tak jak napisał wcześniej mihumor można było brać bez zastanowienia narty 160 cm. Miałem obawy bo to były ich pierwsze poważne narty a nie już "nartki" ale chłopcy śmigali aż miło, nie można ich było wygonić ze stoku, chyba wystraszony rodzic nie docenił potencjału dzisiejszej młodzieży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi