zaj Napisano 8 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2013 Witam Zastanawiam się nad krótkim (pewnie 4 dni) wyjazdem na narty w pierwszej połowie marca. Padło na lodowiec, bo raz że lubie, dwa, że ryzyko zbyt wysokich temperatur już spore w niższych ośrodkach. Trzy - w ciągu 4 dni lodowiec nie zdąży się znudzić, a na dłuższy wypad mogę wybrać bardziej rozległy ośrodek. Kitzsteinhorn już był, Molltaler też, tak samo Hintertux i Soelden. Zostają Stubai i Pitztal. Dalej wolałbym nie jechać, na tak krótkim wyjeździe nie opłaca sie zbyt dużo czasu spedzac w podróży. Pytanie - które miejsce lepsze? Albo - czym się różnią. Stubai - na pewno większy teren (oficjalnie 110 km). Pitztal oficjalnie 68 ale to razem z Rifflesee, na samym lodowcu tylko 37 km. Na Stubai więcej tras niebieskich, na Pitztal więcej czerwonych oraz czarnych. A jak tam z noclegami? z pobieżnego czytania forum chyba łatwiej kwaterę znaleźć w Stubaital - prawda to? Może tylko że było tam więcej "naszych"? No i pytanie chyba najważniejsze - czy w tym okresie te ośrodki są bardzo zatłoczone? Dzięki za odzew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 8 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2013 Stubai jako sam lodowiec na pewno lepszy,ale też bardziej zatłoczony,noclegi tańsze w dolinie Pitztal-tam masz też świetny ośrodek Hochzeiger-duuuużo lepszy od samego lodowca czy Rifflsee,w dolinie Stubai jest za to jeszcze Schlick 2000 jako odmiana - ja z tych dwóch wybrałbym Pitztal .Jest jeszcze opcja Soelden + Obergurgl - warta rozważenia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rkristoff Napisano 8 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2013 jesli chodzi o mozliwosc pojezdzenia to zdecydowanie Stubai. Pitztal jak na 4 dni to nuda :frown::. Fajny jedynie jak juz bardzo cieplo bo najwyzej polozony i to na nim najczesciej koncze sezon. Dobra opcja bylby wspomniany Hochgurgl, bo tez stosunkowo wysoko, fajne traski i co najwazniejsze pustki :biggrin: prznajmniej w porownaniu do lodowcow. Ktory z nich bardziej zatloczony we wspomnianym okresie to ciezko powiedziec. Zarowno tu i tam spedzalem dni gdzie byly puchy lub full (chociaz przy porownaniu do pazdziernika czy listopada to pojecie wzgledne). Pod tym wzgledem Hochgurgl zdecydowanie wygrywa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysie Napisano 8 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2013 jest jeszcze kaunertal - najdalej położony, mniejszy, ale przepiękny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 10 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2013 Stubai to nie tylko sam lodowiec, to pelno osrodkow do okola na ktorych mozna spokojnie pojezdzic do kwietnia. O kwatery latwo, a ceny smiesznie niskie. Lokum mozesz szukac na www.booking.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaj Napisano 13 Luty 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2013 Hohgurgl/Obergurgl rzeczywiście super ale tam są jednak kosmiczne ceny noclegów. Jakbym znalazł coś w cenie porównywalnej do kwater w stubaital - b chętnie! W Soelden byłem już 3 razy, bardzo lubie, ale pora na odmiane. Kaunertal wydaje mi się najmniej ciekawy z lodowców, jakoś mnie nie ciągnie, plus ta długa trasa autem do wyciągu. Patrząc na mapki jednak stubai wydaje się sporo większy. Co do innych ośrodków w samym stubaital czynnych do kwietnia - sorry ale które liczne ośrodki miałeś na myśli - mi sie wydaje, że tam raczej zupa nie śnieg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi