cervantes Napisano 12 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2013 Na początku chciałem się przywitać jako nowy użytkownik forum Najpierw wypełnię formularz, a później napiszę o co tak dokładnie mi chodzi. 1. Płeć - M 2. Wiek - 22 3. Waga - 75 4. Wzrost - 181 5. Na nartach jeżdżę od - ok. 8/9 sezonów na stokach, wcześniej na przydomowych pagórkach , ( 5-15 dni w sezonie, w zależności od czasu i pogody) 6. Moje umiejętności określam na - wpasowałbym się w 6 ale skala nie specjalnie przypadła mi do gustu 7. Moje buty to - stare salomony, nie pamiętam nawet modelu, po sezonie spróbuję sobie dorwać coś ciekawego 8. Teraz jeżdżę na nartach/model - elan whistler x, kupione dawno, dawno temu 9. Preferuję styl jazdy - tu się zaczynają schody, ponieważ najbardziej lubię bardzo szybką jazdę i długie skręty, jednak z racji tego, że mieszkam niewielkich górach i w okolicy mam kilka małych (1,3-1,5km) stoków, moje wypady na narty najczęściej ograniczają się do wieczornych przejażdżek 2-3h na stoku, który nie jest najlepiej przygotowany, taka jazda jest męcząca i mało komfortowa (zamiast przyjemności, w długim skręcie po muldach można się co najwyżej bólu mięśni nabawić). Siłą rzeczy w takich przypadkach zmuszony jestem do wykonywania dużo większej ilości krótkich skrętów, żeby wybrać jakiś w miarę optymalny tor jazdy, ale i to zwykle robię na dość dużych prędkościach (staram się jak najwięcej skrętów wykonywać stylem carvingowym, chyba że jestem zmuszony do wyhamowania prędkości lub nagłej zmiany toru jazdy). I teraz moje pytanie, jakiego typu narty wybrać do takiego rodzaju jazdy? Budżet niestety nie powala, mogę przeznaczyć ok. 400 zł na narty więc zastanawiałem się nad jakimś dobrym modelem z zeszłych lat. Pytanie tylko jakim? Mam na oku dechy Salomon Crossmax V12, czytałem o nich dużo dobrych opinii, tylko czy crossowe narty będą one pasować do mojego stylu jazdy? A jeżeli tak, to jakie długie wybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 12 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2013 Wskazałbym na narty sztywniejsze, troszkę szersze i nie tak silnie taliowane. Modelowym przykładem byłoby Grizzly albo RTM 84. Czyli okolice wzrostu, pod stopą 80 mm, promień 18 m, i sztywne. Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi