Kamilr Napisano 19 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 19 Luty 2013 Witam, jeżdżę na nartach od 12 sezonów. Moje parametry Wzrost - 176cm Waga - piórkowa 63 kg Skala umiejętności - 6/7 Obecny sprzęt - fischer rc 4 race sc (od 5 lat) i volkl rtm 80 (1 sezon) Niestety moje fischerki są już w słabym stanie i czas je wymienić, zastanawiam się nad zmianą na nowy model super race ale o długości 165 bo w obecnych 160 czuje się mało stabilnie przy większych prędkościach, w sklepach sprzedawcy mi odradzają i proponują nawet 155cm :shocked: albo progressory 800, 160cm ( testowałem 800, 165 i była to dla mnie zabawka a nie narta) oczywiście wiem że powinienem przetestować ale gdzie mykam na nartach, 165 nigdzie nie ma, albo jest stary model w dość kiepskim stanie, proszę o rade czy 165 będą ok mimo wagi, zaznaczam że będzie to tylko narta na dobrze przygotowane poranne trasy, bo na co-dzień zakupiłem volkl rtm 80, pozdrawiam i czekam na odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 19 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 19 Luty 2013 165 minimum, ...i optimum. To niby podobne do slalomki ale jednak inne. Przejeździłem kiedyś prawie cały sezon na 165 i cały czas brakowało mi długości - zdecydowanie wolałbym 170 cm. Mam ten sam wzrost, ale jestem jednak wyraźnie cięższy - dlatego zmieniłem narty ...na inną firmę inny model itd. - na zdecydowanie solidniejsze i przy okazji sztywniejsze. ...a sprzedawcy niech zmienią zawód 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamilr Napisano 20 Luty 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Luty 2013 A może doinwestować i zakupić FISCHER RC4 WORLDCUP SC 165, czy ta narta jest sporo twardsza od race ? jestem dość ambitny a skoro ma być to druga narta może dam na niej rade ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 20 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 20 Luty 2013 A może doinwestować i zakupić FISCHER RC4 WORLDCUP SC 165, czy ta narta jest sporo twardsza od race ? jestem dość ambitny a skoro ma być to druga narta może dam na niej rade ? Być może... skąd mam wiedzieć? Race SC powinna ci wystarczyć i być w miarę uniwersalna. WC SC to jednak narta sztywniejsza i chyba bardziej w stronę SL - czyli mocniej taliowana, ...za to ostatnio poszerzona w talii, więc sam nie wiem - trochę nieporozumienie. Z WC SC jednak nie kombinowałbym z długością - po prostu 165 cm. Tak czy siak, gdybym chciał prawdziwą nartę SL - to raczej komórkę, czyli SL, wtedy 165 cm; a Race SC - taka do zwykłej jazdy - 170 cm. Piszę za siebie, a ty - przejedź się wcześniej - te narty są raczej tanie, sporo ludzi ma, są dostępne w wypożyczalniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DrakE Napisano 21 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2013 Ja mam 176cm i 80kg jak się ubiorę to pewnie i ponad 90kg będzie, i mam Fischer wc sc 155cm i mam d2 sl 160 i d2 gs 174, przyznam się ze szukać stabilności w narcie 160cm i krótszej to nie zbyt mądre jest rozwiązanie przy zmęczonym stoku, ale jak rano chcesz jeździć i lekki jesteś to bierz serie wc 160cm na rano a później zakładaj 2 nartę.. gdy stok się trochę zmęczy. Chyba że chcesz jedną nartę na jeden cały dzień to 165cm serie WC. Head też robi przyjemne narty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi