Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Dobor nart.

parich

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc, prosze o porade w doborze nart.

1. Mezczyzna

2. 36 lat

3. ~90 kg

4. 183 cm

5. Na nartach jeżdżę ~60 h w sezonie od 2 lat, w tym sezonie do tego dojdzie wyjazd tygodniowy gdzies w Polsce

6. Moje umiejętności określam na 4

7. Moje buty to Nordica GTS6 (60-70flex)

8. Teraz jeżdżę na nartach/model - Volkl racetiger .06 sc 163 cm

9. Preferuję styl jazdy (długim/krótkim skrętem, rekreacyjną, sportową, po przygotowanych stokach, poza trasami, jestem początkujący) - dlugim/krotkim skretem, rekracyjna, po "przygotowanych stokach"

10. Upatrzyłem sobie narty - Fischer Progressor 800, Rossingol Z76 Carbon 10/11

11. Mój budżet na narty to około - 1200zl -/+300

Chce zmienic narty bo obecne sie juz skonczyly, zastanawiam sie nad dl. 170 lub 175 cm. Jezdze w wiekszosci po krotkich trasach bardzo roznie przygotowanych. W wiekszosci sa rozjezdzone sypki snieg, muldy duzo narciarzy. W tym sezonie chce pojechac na tydzien gdzies w Polske (prawdopodobnie Korbielow). Lubie krotkie szybkie skrety a jak jest miejsce to pojechac szybciej. Chce rozwijac umiejetnosci ale od narty oczekuje komfortu mam problemy z kolanami. W wiekszoci ma byc to rekracja i przyjemnosc nie osiagi. Ktore z tych nart polecacie i jakiej dl. a moze calkiem cos innego?

Pozdrawiam, Robert

Mogę powiedzieć to co wiem z doświadczenia, mianowicie mam Progressory 800 model 12/13 jestem bardzo zadowolony. Co do długości to przy Twoim wzroście i wadze brałbym 175 cm. Ja przy wzroście 178 kupiłem 165, choć teraz brałbym już raczej 170.

Tylko te buty wydają mi się trochę za miękkie, ale to niech się może bardziej doświadczeni narciarze wypowiedzą.

Mogę powiedzieć od siebie. Mam 180cm, ważę ok. 87-91kg. W tamtym roku kupiłem Progressory 800 12/13 170cm i buty Progressory 120 i nie dlatego, że chciałem mieć komplet, tylko najlepiej mi noga w nich siedzi, a przymierzałem ok 20 różnych modeli butów w przedziale flex 90-120. A Progressory, możesz na nich powozić się, a możesz też zdrowo poszaleć. Co do sklepów to w Kielcach za dużego wyboru nie masz. Intersport, Gosport, Top-sport, Wsółsport (tu ma w sumie trochę fajnych modeli, ale ceny, hmm.). Jak masz możliwość to jedź na giełdę narciarską do Krakowa, tam powinien być duży wybór butów, a tak poza tym to w samym Krakowie masz trochę sklepów, gdzie możesz przymierzyć fajne buty.