Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Jak ostrzyc narty

tomek42

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam sie jak to jest z samodzielnym ostrzeniem nart. Oczywiscie czytalem artykuł na www.narty.pl...ale wiecie mam tez inne zajecia w zyciu ;)Mam raczj na mysli podtrzymywanie narty w ostrosci w ciagu zezonu pomiedzy ewent. serwisami w specjalistycznym zakladzie gdzie to fachowiec przełoji narty na maszynie naostrzy,nasmaruje i skasuje ;) Intersuje mnie tez czy ktos rzeczywiscie samodzielnie dba o odpowiedni kąt krawedzi (nie tylko 90stopni) i jak to robi. Jak narazie nie kupilem zadnego sprzetu do ostrzenia ale nosze sie z zamiarem. No wlasnie..ale co kupic? Pozdrawiam Wszystkich forumowiczow narciarzy.

Jak ostrzyc narty

Ja jezdze na 181 cm Rossi 9x oversize i ostrze na 90 stopni.

Nie ma bolu glowy i latwiej dbac o krawedzie to taki kompromis

pomiedzy calym kramem z katami w lyzwiarstwei narciarskim

na taliowanych 150/160 cm a maniem funu na bardziej normalnych

ale za to zwasze parwie perfekcyjnie przygotowanych nartach.

a tak to trzeba sobie to jakos przetumaczyc na swoje potrzeby.

Kiedzy dawno w Atrzesze Akademickiej (bywalem czesto w Samotni)

wisialy takie wierszyki.

"

Nie da ci zona nie da ci siostra

tego co da ci narta ostra

Smaruj narty na goraco

bedziesz jezdzi celujaco

"

Traca to makatkami z napisami typu

"Ziman woda zdrowia doda "

no ale to modrzosc ludowa i moze warto

sie temu przyjzec.

;-)

A tak to :

http://www.improsport.pl/instruktaz.htm

KM

Jak ostrzyc narty

No coz dzieki za odpowiedzi. Improsport. instruktaz znam, dlatego zadalem pytanie.... ;). Ja jezdze na metronach M9, wiec sadze katy 90 stopni nie bylyby najlepszym rozwiazaniem, a nie mam pojecia jaki przewiduje dla nich producent. No..w kazdym razie dzięki za rady. Pozdrowienia.

Jak ostrzyc narty

Narty byly ostrzone w serwisie w Maks sport wroclaw. Wiec zastanawiam sie czy ostrzacy zrobil to jak trzeba (niestety nie mialem okazji zapytac bo wtedy nie byly jeszcze moje).Nie wiem jak to sprawdzic ..nie mam specjalistycznego katomierza.Kąt 87 ma byc ostawiony z obydwu stron? Prosze o rade i pozdrawiam.

Do Japońskiego.

Powiedz mi przyjacielu, jak konserwować wiązania Neox 412 i czy kupując dobrą ostrzałkę do nart (Atomic SL9) dam sobie radę z ich naostrzeniem(nigdy tego nie robiąc).Co byś powiedział na temat ostrzałkki Kombi-Carv ze stalowym pilnikiem,Kunzmanna.

Pozdrawiam.

Do Japońskiego.

1. kąt 87 to kąt boczny. dół lepiej po prostu zostaw w spokoju. jeśli zobaczysz że za bardzo Ci trzyma krawędź to podnieś dół na 0.3

2. Co do ostrzałki to jest ok. Jeżeli używasz zwykłego pilnika to przyda ci się jeszcze kamień do rozhartowywania zgniotów na krawędzi - i do polerowania po pilniku.

Radzę podejść jednak do tego bardzo ostrożnie i bez pośpiechu - Lepiej wykonaj 50 przeciągnięć pilnika z bardzo lekkim dociskiem niż 2 z mocnym - kiedy nie masz wprawy bardzo łatwo ucieka ci kąt.

Najbezpieczniej jeśli spróbujesz na jakiejś starej narcie.

Pzdr.

Do Japońskiego.

krawędź przygotowuje się również od dołu podnosząc kąt od poziomu w górę po stronie końca krawędzi.

Wiązania są raczej fabrycznie smarowane tak że to wystarcza ( o ile nie wozi się nart na bagażniku luzem - bo wtedy to i narty i wiązania do regeneracji). Jeśli jednak twoje wymagają smarowania to proszę:

- wtryśnij do wnętrza skrzynek jakiś preparat smarująco-penetrujący np.WD40 po czym przedmuchaj wnętrze kompresorem. Czynność powtórzyć min. 2 razy. Następnie wstrzyknij do środka smar najlepiej zimowy o dużej lepkości - to problem bo jest gęsty a otwór mały - przydaje się końska strzykawka lub smar w podajniku jak silikon do okien. Gdy smar zaczyna wyciekać innymi szczelinami skrzynki wiązania to znaczy że wystarczy.

Pzdr.

Do Japońskiego.

Wiatm ponownie i dziekuje za informacje

Co najlepiej kupic do ostrzenia bocznego i ewentualnego podniesienia dolnych krawedzi? W przypadku ostrzalki kombi carv kuntzmana czytam ze realizuje wyostrzenie boczne...wiec nie wiem czy ostrzy jednoczesnie dolna krawedz. Jesli tak to czy jest mozliwe tez ustawienie kata podniesienia czy tez trzeba na taka ewentualnosc kupic dodatkowo cos..czy moze tez lepiej kupic inne narzedzie ktore pozwoli na wyostrzenie obu krawedzi. Sorry ale nie widzialem tego narzedzia i bazuje tylko na opisie i mojej wyobrazni. Pozdrawiam i prosze o ewent. rade.

Do Japońskiego.

O kurcze...czyli sama ostrzałka np. combi carv nie wystarczy, nawet jeli chce jak mi radziles ostrzyc kat boczny 87 a spod ostrzyc na płask czyli 0 stopni?Daze do pytania; czy w/w ostrzałka ma pilnik skrawajacy rownierz do spodnich krawedzi, czyli jednoczesnie skrawa obydwie krawedzie (bok i spod). Tego wlasnie nie umiem sie doczytac w opisie na improsport. Dociekliwy ze mnie typ co? ;) jestem perfekcjonista podobno ;) Pozdrawiam

Do Japońskiego.

No to nic....trzeba kupic i potrenowac ;). dzieki raz jeszcze za rady. nawiasem najchetniej wyskoczylbym do Gliwic do improsportu, ale nie wiem czy maja sklep czy tylko wysylka. Nie ma to jak czlowiek przed zakupem obejrzy sobie i pogada. Mieszkam o rzut beretem. Pozdrowienia.

Jak ostrzyc narty

narty mozesz ostrzyc samodzielnie jest z ytm jednak troche zabawy zeby to dobrze zrobic to trzeba poswiecic k. 4 h

a zakupienie sprzetu do ostrzenia to dobra inwestycja zwlaszcza z e podczas wyjazdu mozesz soibie dopracoowac nartki

ostrzalka powinnna byc na kat 89 - krawedz boczna

0,5 - krawedz dolna

przydatny jest jeszzcze pilniczek diamentowy do wygladzenia krawedzi

trzeba tez dbac o slizgi tzn . w pewnym momecie pilnik bedzie zbieral slizg a nie krawedz trzenba wtedy "zdjac troche slizgu" - raszpla

Jak ostrzyc narty

jezeli nei jezdzisz zawodniczo to nie wiedze sensu ostrzenia nart w trakcie sezonu. lepiej raz w roku przed sezonem naostrzyc nartke i tyle masz z głowy zapłacisz 50 pln i po problemie. a jezeli chodzi o kąt ostrzenia twoich nart to proponuje 87 stopni

Jak ostrzyc narty

Dziękuje wszystkim za rady i zainteresowanie. Musze dodac ze po ostatnim moim jezdzeniu na Soszowie (Wisla Jawornik) chyba nie obejdzie sie bez lekkiej renowacji slizgu. Jezdzilem slalom miedzy kamieniami...i czasem nie udawalo sie to. Zastanawiam sie nad serwisem ktory zrobi to recznie. Troche szkoda mi zdzierac narty maszynowo. Chyba ze sie myle, ale nieco naczytalem sie na ten temat roznych opinii. Jeszcze raz pozdrawiam i zycze duzo sniegu. tomek

www.trentino.pl skionline.tv
partnerzy
ispo.com WorldSkiTest Stowarzyszenie Instruktorów i Trenerów Narciarstwa PZN Wypożyczalnie i Centra testowe WinterGroup Steinacher und Maier Public Relation
Copyright © 1997-2021
  • Dodaj nową pozycję...