Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Zegarki z GPS czy aplikacja w telefonie?

pier

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich , to mój drugi wpis więc mam małą tremę:confused:: Szukałem w starych postach ale nic nie znalazłem w temacie zegarków z GPS które mogą zbierać dane z trasy przejazdu , zmiany wysokości oraz prędkości. Jak byliśmy w SULDEN SB testował aplikację na smartfonie ale były duże przekłamania z prdkością . Macie jakieś doświadczenia np. z zegarkami SUNTO? lub innymi??

Przekłamania są właściwością GPSu, nie urządzenia, więc zmiana jednego urządzenia n inne nic nie da.

A tak z ciekawości- po co zbierać takie dane? Spojrzysz na nie za rok, dwa? Nie lepiej te pieniądze przeznaczyć na sfinansowanie jakiejś tam części wyjazdu narciarskiego? :)

Pozdr

Marcin

Przekłamania są właściwością GPSu, nie urządzenia, więc zmiana jednego urządzenia n inne nic nie da.

Oj nie jestem znawcą tematu, ale z moich obserwacji wynika że raczej nie masz racji, choćby taki przykład pomiarów geodezyjnych które teraz opierają się o urządzenia GPS, a wiadomo że w tym temacie po pomyłce w niektórych przypadkach o 1 mm nie może być mowy, kolejna sprawa to w rolnictwie pola się uprawia przy pomocy nawigacji, gdyby były pomyłki to zaorane i zasiane było by u sąsiada:eek:, itd...

A tak z ciekawości- po co zbierać takie dane? Spojrzysz na nie za rok, dwa? Nie lepiej te pieniądze przeznaczyć na sfinansowanie jakiejś tam części wyjazdu narciarskiego? :)

Po co zbierać, odp. bardzo prosta - mam taki kaprys

Czy spojrzę za rok, może tak może nie...

więc po co?

bo chcę

bo lubię

:smile:

Oj nie jestem znawcą tematu, ale z moich obserwacji wynika że raczej nie masz racji, choćby taki przykład pomiarów geodezyjnych które teraz opierają się o urządzenia GPS, a wiadomo że w tym temacie po pomyłce w niektórych przypadkach o 1 mm nie może być mowy, kolejna sprawa to w rolnictwie pola się uprawia przy pomocy nawigacji, gdyby były pomyłki to zaorane i zasiane było by u sąsiada:eek:, itd...

Dokładność na tym poziomie uzyskuje się na podstawie danych ze stacji referencyjnych i najczęściej następuje to w trybie offline- stacja publikuje jaki błąd był na danym obszarze o danym czasie. Są też stacje referencyjne, nadające korekcje online drogą radiową i są urządzenia, które potrafią te korekcje odebrać, ale są to właśnie urządzenia geodezyjne,zapomnij o takiej możliwości w zegarku czy telefonie (pomijając fakt, że skorzystanie z takich korekt może być płatne). Zasada działania jest taka, że na danym obszarze zakłócenia w sygnale GPS są podobne, więc jeśli mamy nieruchome urządzenie, którego położenie dobrze znamy, to na podstawie jego odczytów możemy kalibrować odczyty innych urządzeń w jakiejś tam odległości od stacji referencyjnej (nie pamiętam już jaka to odległość, ale jest to do sprawdzenia).

Dodatkowo, GPS ma lepszą dokładność w płaszczyźnie poziomej, natomiast pomiar wysokości to już ogromny skok błędu. A że pola zazwyczaj są poziome, to i ryzyko zaorania pola sąsiada niewielkie ;)

Po co zbierać, odp. bardzo prosta - mam taki kaprys

Czy spojrzę za rok, może tak może nie...

:smile:

Oczywiście, ten argument jest nie do zbicia ;)

Pozdr

Marcin

Edytowane przez bocian
z tą płatnością to nie do końca wiem ;)

Możesz spojrzeć, czy dane z zegarka z GPS Suunto są w twojej ocenie przydatne, czy nie są. Dla mnie są. W linku w moim podpisie masz dane z moich ostatnich zjazdów i podejść.

Dla mnie też stanowi wartość dziennik aktywności, do którego zawsze mogę zajrzeć i sprawdzić jak tam było wtedy i wtedy, na tej samej trasie itp.

Sa jak najbardziej korekcje na pion- w celach lotniczych, dzialajace w czasie rzeczywistym, w Polsce tez juz to powoli zaczyna dzialac choc brak jeszcze lotnisk z takimi certyfikowanymi podejsciami, tym niemniej rozmiar urzadzenia jest nadal zdecydowanie wiekszy od rozmiaru narciarskiej kieszeni :smile:

Możesz spojrzeć, czy dane z zegarka z GPS Suunto są w twojej ocenie przydatne, czy nie są. Dla mnie są. W linku w moim podpisie masz dane z moich ostatnich zjazdów i podejść.

Dla mnie też stanowi wartość dziennik aktywności, do którego zawsze mogę zajrzeć i sprawdzić jak tam było wtedy i wtedy, na tej samej trasie itp.

Oczywiście, wszędzie gdzie mówimy o podchodzeniu to ma to sens. Szczególnie że do tych celów standardowa dokładność wystarcza. Ale przy jeździe wyciągowej?

Sa jak najbardziej korekcje na pion- w celach lotniczych, dzialajace w czasie rzeczywistym, w Polsce tez juz to powoli zaczyna dzialac choc brak jeszcze lotnisk z takimi certyfikowanymi podejsciami, tym niemniej rozmiar urzadzenia jest nadal zdecydowanie wiekszy od rozmiaru narciarskiej kieszeni :smile:

Oczywiście, korekcje są też w pionie, chodziło mi o to że odczyt z GPSa bez korekcji będzie miał większy błąd w pionie niż w poziomie. Przy korekcjach chyba dokładność w pionie też jest mniejsza (czyli np 5cm, w porównaniu do 1cm w poziomie).

Pozdr

Marcin

Edytowane przez bocian

Możesz spojrzeć, czy dane z zegarka z GPS Suunto są w twojej ocenie przydatne, czy nie są. Dla mnie są.

Jak oceniasz obsługę tego zegarka w połączeniu z PC oraz czy wytrzymałość baterii jest zadawalająca?

Edytowane przez SB
naprawa cytatu