marboru Napisano 13 Wrzesień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 13 Wrzesień 2014 Test żagla Tribord w kajaku pneumatycznym W dniu wczorajszym miałem przyjemność przetestować wreszcie mój nowy nabytek – Dekathlonowski żagiel do kajaka Tribord. Koszt tej zabaweczki to niecałe 2 stówki. Model ten, jest składany i mocowany na dziobie kajaka w eleganckim etui – wygląda to tak: Przeznaczony jest do pływania z wiatrami pełnymi. W czasie gdy nic nie dmucha – można jedynie się trochę powygłupiać i pośmiać walcząc z niesfornym przedmiotem. …ale gdy choć ciutkę przywieje i załogant jest sprawny – łapie wiatr, to prędkość pływadła nie jest wcale mniejsza niż w czasie wiosłowania. Żaglem steruje się poprzez dwie linki na krótko, przy minimalnych ruchach powietrza… …lub po zamocowaniu linek rzepami do kokpitu po prawej stronie: i lewej: …w czasie większych podmuchów: Spokojnie linki można puścić i kajaczek zasówa jak ta lala po wodzie z wypełnionym mini „spinakerem”. Mocowanie z przodu – czterema paskami z rzepami w sposób bardzo prosty. Dwa do uchwytu do przenoszenia na dziobie… …oraz dwa do plastikowych kółeczek, do których są przymocowane linki pokładowe na dziobie przy pierwszym miejscu w kajaku. Test wypadł wyśmienicie. Składanie, rozkładanie na wodzie bezproblemowe i wygodne. Składanie – poprzez pociągnięcie widocznej „tasiemik” na środku żagla w kolorze czarnym w dół – żagiel łamie się w ósemkę – na bokach podkleja się rzepami by zminimalizować kształt przedmiotu – następnie całość wkładamy do pokrowca, oczywiście wówczas gdy nie chcemy dłużej go używać. Rozkładanie – odlepienie trzech rzepów – żagiel rozkłada się sam, siłą sprężystości obszytego tkaniną cienkiego „pałąka” stanowiącego konstrukcję i kształt całego żagla. Prędkość przy wietrze ok. 1,5 w skali Buforta (żagiel ok. 2m kwadratowych) dawała już niesamowitą frajdę i zabawę – …i już nie mogę się doczekać mocniejszych wiatrów. Sterowanie wiosłem z tyłu, to czysta przyjemność. Jedyny minus – to trochę gimnastyki przy półwiatrach. Mała rzecz – a tyle radości. Mała rzecz a zbiorniki inne niż rzeki zdecydowanie zyskują na atrakcyjności w turystyce kajakowej. Po kolejnych testach na wodzie z większymi wiatrami wrzucę, kolejne fotki i ocenę. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klotras Napisano 8 Wrzesień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 8 Wrzesień 2016 Ciekawa sprawa:D Czekam na dalszą relację bo wygląda to fajnie, aaż sam muszę kiedyś spróbować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kasia_007 Napisano 25 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2021 Trochę lat już minęło - czy żagiel nadal można gdzieś kupić (model z decathlonu, nie z aliexpress) ? Na stronie sklepu nie widzę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi