Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Dobór kijków do nart na prezent świąteczny.

galwar

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym prosić o poradę kogoś kto ma jakiejkolwiek pojęcie o sprzęcie. Mianowicie, wypatrzyłem w promocji narty FISCHER KOA 73 MY STYLE 2013/14(150 cm) za 900 zł i chciałbym je sprezentować mojej partnerce wraz z odpowiednimi do nich kijkami. Zaznaczam, że chodzi o coś dla osoby zupełnie początkującej. Najchętniej kupiłbym komplet w jednym sklepie, więc proszę o wskazanie czegoś stąd: http://www.nartywarszawa.pl/sprzet-narciarski/kije-narciarskie.html

Ewentualnie jeśli te narty to nienajlepszy wybór to będę wdzięczny za jakieś sugestie. Przyznam, że sugerowałem się ceną głównie, a te akurat są w promocji. Z góry dzięki!

Co do kijków to główną zasadą jest ich długość - po wbiciu w śnieg muszą być takiej długości, by ramię z przedramieniem ręki trzymającej kijek tworzyły kąt prosty. Więc najpierw muszisz znać długość, jaką powinieneś kupić. Z moich doświadczeń wynika, że panie lubią też zwrócić uwagę na walory estetyczne, ale o to też sie warto dopytać...Moja pani jezdzi z takimi:

rossignol_RDD5040_TEMPTATION_LIGHT.jpg

rossignol_RDD5040_TEMPTATION_LIGHT.jpg.c18e548fed78988285eb969a237a24ab.jpg

Zasada jest taka. Stajesz prosto. Kijek obracasz talerzykiem do góry, opierasz go o równe podłoże i chwytasz pod talerzykiem. Kąt pomiędzy ramieniem i przedramieniem powinien wynosić około 90 stopni czyli powinien być to kąt prosty. Wtedy kijek jest dobrze dobrany.

kij.jpg

Rozumiem, że w ramach robienia niespodzianki nie ma takiej możliwości żeby przeprowadzić dokładny pomiar. W takim razie możesz skorzystać z orientacyjnej tabeli.

WZROST (cm) -------- DŁUGOŚĆ KIJA (cm)

152-158 ------------------- 110

159-167 ------------------- 115

168-173 ------------------- 120

174-181 ------------------- 125

182-187 ------------------- 130

>188 ---------------------- 135

Jest też jeszcze inna metoda, która być może okaże się pomocna:

Wzrost w cm należy pomnożyć przez 0,7 i wynik zaokrąglić do pełnych 5 cm (np. 160 cm x 0,7 = 112 cm, po zaokrągleniu mamy 115 cm)

Na podstawie Asport.pl i ski24.pl

Edytowane przez Aressi
  • Like 1