galwar Napisano 15 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2014 Chciałbym prosić o poradę kogoś kto ma jakiejkolwiek pojęcie o sprzęcie. Mianowicie, wypatrzyłem w promocji narty FISCHER KOA 73 MY STYLE 2013/14(150 cm) za 900 zł i chciałbym je sprezentować mojej partnerce wraz z odpowiednimi do nich kijkami. Zaznaczam, że chodzi o coś dla osoby zupełnie początkującej. Najchętniej kupiłbym komplet w jednym sklepie, więc proszę o wskazanie czegoś stąd: http://www.nartywarszawa.pl/sprzet-narciarski/kije-narciarskie.html Ewentualnie jeśli te narty to nienajlepszy wybór to będę wdzięczny za jakieś sugestie. Przyznam, że sugerowałem się ceną głównie, a te akurat są w promocji. Z góry dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marc Zoff Napisano 15 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2014 Co do kijków to główną zasadą jest ich długość - po wbiciu w śnieg muszą być takiej długości, by ramię z przedramieniem ręki trzymającej kijek tworzyły kąt prosty. Więc najpierw muszisz znać długość, jaką powinieneś kupić. Z moich doświadczeń wynika, że panie lubią też zwrócić uwagę na walory estetyczne, ale o to też sie warto dopytać...Moja pani jezdzi z takimi: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galwar Napisano 16 Grudzień 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2014 OK, dzięki za wskazówki. Niektórych rzeczy nie będę w stanie się dowiedzieć nie psując niespodzianki, ale coś tam pewnie ustalę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aressi Napisano 16 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2014 (edytowane) Zasada jest taka. Stajesz prosto. Kijek obracasz talerzykiem do góry, opierasz go o równe podłoże i chwytasz pod talerzykiem. Kąt pomiędzy ramieniem i przedramieniem powinien wynosić około 90 stopni czyli powinien być to kąt prosty. Wtedy kijek jest dobrze dobrany. Rozumiem, że w ramach robienia niespodzianki nie ma takiej możliwości żeby przeprowadzić dokładny pomiar. W takim razie możesz skorzystać z orientacyjnej tabeli. WZROST (cm) -------- DŁUGOŚĆ KIJA (cm) 152-158 ------------------- 110 159-167 ------------------- 115 168-173 ------------------- 120 174-181 ------------------- 125 182-187 ------------------- 130 >188 ---------------------- 135 Jest też jeszcze inna metoda, która być może okaże się pomocna: Wzrost w cm należy pomnożyć przez 0,7 i wynik zaokrąglić do pełnych 5 cm (np. 160 cm x 0,7 = 112 cm, po zaokrągleniu mamy 115 cm) Na podstawie Asport.pl i ski24.pl Edytowane 16 Grudzień 2014 przez Aressi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi