brummm Napisano 23 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2015 Ostatnio szukałem swoich pierwszych nart i z racji tego, że jestem poczatkujący chciałem coś z grup allround/allmountain. Udało mi się znaleź deski Volkl AC 7.4 w dobrej cenie i prawie zerowym przebiegiem. Podczas poszukiwań sporo oczywiście czytałem o wyborze nart ich rodzajach itd. Przeglądając strony o tematyce narciarskiej oraz strony producentów doszedłem do wniosku, że nie ma właściwie jednego ogólnoprzyjętego podziału nart na grupy. Allround mieszają się z allmountain, GS to czasem Race lub Racecarve. Wyżej wspomniany przeze mnie Volkl AC 7.4 jest (a w zasadzie był) klasyfikowany jako allmountain (skrót AC w nazwie) pomimo, że ma w talii 74 mm. Dzisiaj narty allmountain mają chyba pow. 80 mm. Czy te wszystkie podziały i kolejne typy, rodzaje i grupy odzwierciedlają faktyczną sytuację czy tylko marketingowcy robią nam wodę z mózgu ? Mi osobiście podoba się jazda średnim i długim skrętem przy średnich i większych prędkościach. Uprzedzając - podoba się nie oznacza, że tak jeżdżę bo jeszcze wiele dni na stokach zanim będę miał umiejętności, żeby "gigantowo" jeździć. Czy kolejnym wyborem powinna być właśnie narta gigantowa/race/racecarve czy zostać przy allmountain bo szerokopojęte deski GS sa dla bardzo waskiej grupy zaawansowanych bo tylko oni moga wykorzystac w pełni zalety takich nart i nie zrobić krzywdy sobie i innym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aklim Napisano 23 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2015 (edytowane) Grupy AM i AR często "zachodzą" się wzajemnie:smile: To jak producent zakwalifikuje daną nartę to zwykły marketing . Szerokość pod butem w grupie AM zaczyna się od ,powiedzmy , 73-75mm a kończy grubo powyżej 100mm ( gdzie więc kończy się AM a zaczyna Free ? ) , a np cywilne gigantki ( Rossi GS9 ) mają 72mm pod butem . Czyli teoretycznie , pod względem talii , prawie się łapią do AM :biggrin: . Przy wyborze narty musisz zwracać uwagę na jej parametry ( taliowanie , dlugość , sztywność ,promień skrętu , kolory:wink: itd , itp ), opinie , testy oraz to dla kogo i do jakiej jazdy są dedykowane . Jak masz okazję to przetestuj a potem kupuj , powodzenia Edytowane 23 Styczeń 2015 przez aklim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi