Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Canting - co to i do czego???

ZaiX2407

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie……i znowu proszę o pomoc!!!

Niedawno kupiłem sobie nartki i dzięki pomocy kolegów z forum wiem na ich temat już wiele.

Teraz przyszła pora na kolejny stopień wtajemniczenia, czyli kupno butów. Kierując się wieloma dobrymi radami uzyskanymi na forum po żmudnych poszukiwaniach, licznych przymiarkach i polemikach ze sprzedawcami, w końcu trafiłem na Salomony XVAVE X7. Założyłem je i poczułem się jak w niebie….wszystko było idealnie, rozmiar, wykonanie i najważniejsze nic, ale to nic mnie nie uwierało. Zostałem w nich w sklepie jakieś 40 minut i nadal czułem się świetnie…….więc je kupiłem. A teraz sedno sprawy…….

Jedyne czego w nich nie jarzę i czego jasno nie potrafił mi wytłumaczyć sprzedawca to regulacja canting-u. Jest coś takiego po zewnętrznej stronie buta, regulowane kluczem imbusowym.

I tu pytanie:

1. do czego to służy?

2. Jak to wyregulować?

Pozdrawiam……

To że nie chodzi o jakąś kostkę to ja wiedziałem na pewno zanim napisałem na forum. Wiedziałem też że chodzi mniej więcej o to żeby stać płasko na podeszwie a nie na krawędziach. Nie wiem natomiast jak to dokładnie wyregulować itp. Jak ktoś może mi pomóc będę wdzięczny.

Witam

Używasz (za bobikiem) jak masz nogi w "O" lub "X" :)) lub jak masz lekko nietypową budowę (lub będzie ci "jeszcze wygodniej:)").

Patrząc od przodu (tyłu) na but stojący na podłodze, canling zminia kont wychylenia "cholewki" na zewnątrz lub do środka.

Ponieważ niektórzy jeżdzą "szeżej" to wtedy (z geometrii) wynika że w naturalnym ustawieniu zewnętrzna krawędz buta powinna sie lekko podnieść.

Człowiek jest jednak lekko elestyczny :) i buty oczywście ustawią się płasko - ale "nienaturalnie".

Moim zdaniem - możesz spróbować założyć buty i się "pozpinac" jak do jazdy, "rozluźnić" canting i przyjąc pozycję "zjazdową",. Jak buty "się ustawią" niech ktoś zablokuje Ci canting i powinno byc ok.

P.S> REgulacja jest na tyle mała ze jak jest Ci wygodnie i dobrze się jeździ to nie wiem czy jest co kombinować.

Pozdrawiam.

www.trentino.pl skionline.tv
partnerzy
ispo.com WorldSkiTest Stowarzyszenie Instruktorów i Trenerów Narciarstwa PZN Wypożyczalnie i Centra testowe WinterGroup Steinacher und Maier Public Relation
Copyright © 1997-2021
  • Dodaj nową pozycję...