fajnie Napisano 27 Listopad 2003 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2003 wlasnie nie wiem, czy warto kupowac narty twarde, szybkie, `world cup-owe` czy lepiej moze trochę bardziej miekkie. w sumie chodzi o to zeby doskonalic technike..tylko czy wtedy jest jakos mniej przyjemnie niz na bardziej amatorskiej narcie?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac Napisano 27 Listopad 2003 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2003 sportowa czy amator Mnie jest przyjemniej na twardszych 11.12 niż na podobno bardziej komfortowych 9.12. Po prostu lubię to uczucie gdy narta idzie jak po szynach. Ale to na pewno kwestia gustu i tego czego oczekujesz. Mac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac Napisano 27 Listopad 2003 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2003 sportowa czy amator A po prostu „zwieść tyłek z góry na dół” to się chyba jednak da na każdej narcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darekl Napisano 28 Listopad 2003 Zgłoszenie Share Napisano 28 Listopad 2003 sportowa czy amator Wszystko jest względne. Twardość też. Ta sama narta bedzie miękka dla 90 kg wysportowanego chlopa i twarda dla kogos kto wazy 60 kg. Wiec przy wyborze musisz uwzglednic ile wazysz. Co do tego czy na twardej narcie mozna sie uczyc to moim zdaniem tak. Warunek to maly promien skretu narty. Nawet poczatkujacy posadzony na np fischera SL Worldcupa moze dobrze sobie radzic. Na takiej narcie (o dobrze dobranej dlugosci- czyli krótkiej) wbrew pozorom mozna jezdzic bez uzycia sily. Wystarczy ja lekko zakrawedziowac i sama jedzie. Oczywiscie bardziej aktywna jazda- docisniecie tej narty, zmiana promienia itp bedzie juz wymagac sily i umiejetnosci. Z drugiej strony miekka narta od razu wymusza odpowiednie wygiecie narty w skrecie (co dla poczatkujacego moze byc trudniejsze niz wariant 1 -czyli twarda narta bez docisniecia) ( nie jest to zdanie moje, choc je podzielam, - cytuje tu Waltera Kuchlera) Kupno twardej narty ma tez swoje wady- placisz wiecej za narte, ktorej mozliwosci na poczatku nie wykorzystasz (wlasnie te dogięcie) Jednak jezeli jestes w miare wysportowany i rokujesz nadzieje na szybkie postepy to lepiej kupic narte na wyrost. Zmiana nart z miekszej na coraz twardsza wraz ze wzrostem umiejetnosci to wedlug mnie niepotrzebne wywalanie kasy (tym bardziej, ze teraz postepy naprawde moga byc szybkie) Najlepsze wyjscie to przetestowanie nart przed kupnem- sam zobaczysz co Ci pasuje pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fajnie Napisano 28 Listopad 2003 Autor Zgłoszenie Share Napisano 28 Listopad 2003 sportowa czy amator hmm..chyba wybieram jakas sportowa jednak..przy duzych szybkosciach chyba sie lepiej trzymaja...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba Napisano 1 Grudzień 2003 Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2003 sportowa czy amator czy "sportowa" = twarda, a "amator" = miekka ???? myślę, że trochę uprościłeś. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fajnie Napisano 1 Grudzień 2003 Autor Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2003 sportowa czy amator moze..hieh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi