Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

sportowa czy amator

fajnie

Rekomendowane odpowiedzi

sportowa czy amator

Wszystko jest względne. Twardość też. Ta sama narta bedzie miękka dla 90 kg wysportowanego chlopa i twarda dla kogos kto wazy 60 kg. Wiec przy wyborze musisz uwzglednic ile wazysz.

Co do tego czy na twardej narcie mozna sie uczyc to moim zdaniem tak. Warunek to maly promien skretu narty. Nawet poczatkujacy posadzony na np fischera SL Worldcupa moze dobrze sobie radzic. Na takiej narcie (o dobrze dobranej dlugosci- czyli krótkiej) wbrew pozorom mozna jezdzic bez uzycia sily. Wystarczy ja lekko zakrawedziowac i sama jedzie. Oczywiscie bardziej aktywna jazda- docisniecie tej narty, zmiana promienia itp bedzie juz wymagac sily i umiejetnosci. Z drugiej strony miekka narta od razu wymusza odpowiednie wygiecie narty w skrecie (co dla poczatkujacego moze byc trudniejsze niz wariant 1 -czyli twarda narta bez docisniecia) ( nie jest to zdanie moje, choc je podzielam, - cytuje tu Waltera Kuchlera)

Kupno twardej narty ma tez swoje wady- placisz wiecej za narte, ktorej mozliwosci na poczatku nie wykorzystasz (wlasnie te dogięcie) Jednak jezeli jestes w miare wysportowany i rokujesz nadzieje na szybkie postepy to lepiej kupic narte na wyrost. Zmiana nart z miekszej na coraz twardsza wraz ze wzrostem umiejetnosci to wedlug mnie niepotrzebne wywalanie kasy (tym bardziej, ze teraz postepy naprawde moga byc szybkie)

Najlepsze wyjscie to przetestowanie nart przed kupnem- sam zobaczysz co Ci pasuje

pozdr

www.trentino.pl skionline.tv
partnerzy
ispo.com WorldSkiTest Stowarzyszenie Instruktorów i Trenerów Narciarstwa PZN Wypożyczalnie i Centra testowe WinterGroup Steinacher und Maier Public Relation
Copyright © 1997-2026
  • Dodaj nową pozycję...