Skols Napisano 25 Grudzień 2003 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2003 Kolega poprosil mnie o rade- jakie dechy kupic na poczatek przygody zwiazanej z narciarciarstwem? Doradzilem ze chyba lepiej na poczatek cos uzywanego, pojechalem z nim na gielde i w zasadzie nie wiem co wybrac dla chlopaka o wadze 73kg i wzroscie ok. 180. Narty dla poczatkujacych czy sredniozaawansowanych to nie moja specjalnosc, dlatego prosze o rade, jakie konkretne modele polecacie? Z gory dzieki. Wesolych Swiat, pozdro. skols Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzin Napisano 25 Grudzień 2003 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2003 Narty dla poczatkujacych? wszystko zależy od tego czy to będzie długa przygoda czy tylko przelotna miłość...najbespieczniej będzie na pierwszy dzien coś wypożyczyć,jak się spodoba i bedzie miał okazję jeszcze przynajmniej kilka razy wyjść na stok to warto sie pokusic o zakup czegoś nowego, zawsze posłuży dłużej i po serwisie będzie łatwiej sprzedać a jesli zdecydujesz się na używke to sprawdz w jakim jest stanie (grubość krawędzi) czy przypadkiem nie kupujesz złomu no i oczywiście zwróć uwagę na model by nie była to deska z wysokiej półki bo będzie twarda i trudniej będzie koledze stawiac pierwsze kroki...jak już zacznie to sam zobaczy jak idzie i wtedy bedzie można zaproponować jakąś ambitną deseczkę z wyższej półki... pozdrawiam-muzin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skols Napisano 25 Grudzień 2003 Autor Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2003 Narty dla poczatkujacych? Z wypozyczeniem nie ma mowy, bo jedziemy na oboz narciarski- obowiazkowy w przypadku mojej uczelni. Z doborem sprzetu pod wzgledem technicznym obaw nie mam, bo jakby nie bylo siedze w tym juz parenascie lat. Nie wiem tylko jaka deska bylaby odpowiednia dla poczatkujacego, nie chce tez kupic deski ktorej mozliwosci siegaja samych pierwszych krokow, a cos co posluzyloby mu przez nastepny sezon, kiedy jego umiejetnosci niewatpliwie wzrosna. A to czy nowa czy uzywana- doradzilem uzywana z wlasnego dowiadczenia- bo wiem jak wygladaly moje poczatki, szkoda desek. Dlatego pytam o konkretne modele ktore moglibyscie mi doradzic, zebym mogl kumplowi cos podsunac konkretnego. Zebym wiedzial na co patrzec na gieldzie. Dzieki. Pawel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac Napisano 27 Grudzień 2003 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2003 Narty dla poczatkujacych? Jeśli umiejętności mają jak piszesz „niewątpliwie wzrosnąć” to polecam coś typu 9.12 Albo coś w tym stylu z tą tylko uwagą, że jak dla na razie początkującego długość nie powinna przekraczać 160cm. Można też szukać czegoś podobnego w innych firmach. Oczywiście zakładając, że podejdzie do tematu ambitnie i zamiast zwozić tyłek będzie się uczyć to takie deski dadzą mu dużo satysfakcji. Sam po wielu latach przerwy zaczynałem od nowa z tymi deskami i byłem bardzo zadowolony. I jak najbardziej trafnym wyborem są deski używane. Dla amatora nie jest najważniejsze żeby były nowiutkie powinny być natomiast dobrze przygotowane (nasmarowane i naostrzone). Jeśli jest ambitny to na dobrych nartach dużo szybciej załapie, o co chodzi niż na tak zwanych dla początkujących. Pozdrawiam Mac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi