Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

sl 9 czy metron B5 ??

tomto

Rekomendowane odpowiedzi

Gość western

sl 9 czy metron B5 ??

zaraz, to na sl9 nie jeździłeś carvingowo? tę pierwszą znam, metrona nie... ale wybrałbym sl9 albo nawet sl11 bo lubię jazdę na sportowych deskach. z tym że to kwestia gustu.

sl 9 czy metron B5 ??

I jedne i drugie sa na tyle taliowane aby jezdzic carvingiem (wycinac skrety na krawedzi) i nie ma to znaczenia czy z kijami czy bez. Metron to narta uniwersalna przeznaczona do jazdy w kazdych warunkach. Seria sl raczej na przygotowane stoki. B5 jest najdrozsza i najbardziej wymagajaca w klasie metron o malym promieniu. Ja jezdze na m9 i trudno mi te narte przyrownac do innych na ktorych jezdzilem. Rzeczywscie niezle kroi w miekkim i kopnym sniegu choc naturalnie nie sama. Na twardym tez nie narzekam. Sl9 sa wezsze wiec sila rzeczy na twardym jakby latwiejsze,ale na metronie jak je poczujesz z czasem mozesz jezdzic nawet fun...mam na mysli te o malym promieniu np. m9. czy B5. Sa tez nadspodziewanie szybkie, co bylo dla mnie milym zaskoczeniem. Tak ze tyle moge o metronach, a jezdze juz na nich prawie sezon. Co do sl9..jak dla mnie poprostu slalom carver, wiec nie bede sie rozwodzil. Reasumujac sl9 a B5 i metron wogole to inne narty, choc moim zdaniem pojezdzisz na jednych i drugich ;) Pozdrawiam.

sl 9 czy metron B5 ??

nie ma sprawy..;) dodam tylko ze dlugosc narty w grupie metron dobiera sie w/g nieco innych zasad; przynajmniej teoretycznie. Sklepy ktore prowadza sprzedaz posiadaja tabele doboru sporzadzone przez producenta. W gre wchodzi stopien zaawansowania, waga narciarza, i preferownie jazdy; dlugie, srednie lub krotkie skrety.

do tomek42

ok moze spotkam dobrze zorientowanego sprzedawce, bo cos rzadko to mi zdarzalo do tej pory..

wspominales ze masz M9. jak sie ma ich twardosc do SL9? bo jak pisales to promien jest podobny chyba?

no i moze masz jeszcze rozeznanie w SL9 - mam ptyanie czy warto kupowac 04-05 czy te wczesniejsze o rok niewiele sie roznia?

do tomek42

Nie wiem jak sie jezdzi na sl9 z 04/05, ale sadze ze roznice sa zawarte w niuansach. Rozwazanie twardosci w porownaniu m9 a sl9 nie ma sensu, bo to różne narty. Jesli dobierzesz odpowiednia dlugosc napewno zadnych nie przegniesz ;)Jesli zamierzasz jezdzic dynamicznie krotkimi skretami na twardym napewno sl9 beda lepsze, do fanu byc moze tez. Choc jak wiadomo fun mozna jezdzic praktycznie na kazdej narcie o niewielkim promieniu (tez w kopnym sniegu ;) wtedy dopiero jest zabawa; to apropos metrona). M9 przy dlugosci 164 ma promien 12m. W sklepach Maks maja tabele doboru dlugosci dla metrona. Sadze ze nie tylko w maks. Tak ze jak pisalem musisz wiedziec czego chcesz od narty. Najlepiej byloby sprobowac wypozyczyc i pojezdzic dla porownania. Nie wszystko jest dobre jednakowo dla wszystkich.

sl 9 czy metron B5 ??

cześć,

uwagi podane wcześniej, są bardzo trafne. jeżdząc na jednych i drugich deskach, uważam je za dwie inne bajki. b5 jest trochę ekstremalna, do lekkiej jazdy o zacięciu sportowym myślę lepiej wybrać metrona 10ti lub 11ti. dla mnie zwłaszcza 11ti jest super. zaznaczam to są moje opinie. ja dla siebie wybrałem długość 162 i myślę , że jest dobra. po za trasą jest bardziej zwrotna.

ps. kup sl9 i któregoś metrona , będziesz miał frajdę...przecież kawa nie wyklucza herbaty!!!

pzdr,

marcel

www.trentino.pl skionline.tv
partnerzy
ispo.com WorldSkiTest Stowarzyszenie Instruktorów i Trenerów Narciarstwa PZN Wypożyczalnie i Centra testowe WinterGroup Steinacher und Maier Public Relation
Copyright © 1997-2026
  • Dodaj nową pozycję...