Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Buty Salomon X Wave lub Perfotma

KoniK

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżdżę na nartach już kilkanaście sezonów. Na deskach czuję się całkiem swobodnie. Swoje umiejętności oceniam na średniozaawansowany z tendencją do dalszego rozwoju. Niestety spędzam w sezonie na nartach od tygodnia do dwuch co w praktyce przekłada się na 5-10 dni jazdy :(. Aktualnie mam stary sprzęt i planuję wymianę bo w lutym zamierzam pojechać w Alpy. Całe życie jeździłem na klasycznych długich nartach. Aktualnie to jakieś podstawowe Elany 195 cm, a buty to jednoklamrowe salomony (wiem, że to podstawa ale ja nadrabiam zaangażowaniem :). Zamierzam zmienić sprzęt, ale nie stać mnie na wszystko od razu. Zacznę od butów a potem kupię sobie jakieś carvingi. Na ten wspomniany wyjaz wypożyczę sobie jakieś carvingi i to będzie mój pierwszy raz na tego typu nartach.

Pytanie jakie buty do tego??

Skłaniam sie ku Salomonowi, mam buty tej firmy i chcę to utrzymać.

Chciałbym buty na kilka sezonów, nie mam tendencji do szpanu na stoku (po za jazdą). Mile widziana wszechstronna regulacja i komfort. Muszą być na tyle twarde aby dały odpowiednią precyzję przy "amatorskim" szaleństwie w każdych warunkach i jednocześnie na tyle komfortowe aby całodzieny pobyt na stoku nie był problemem. Słyszałem że Salomon słynie z komfortu a ja ze swoich doświadczeń mogę to potwierdzić.

Co do jazdy lubię zarówno długie spokojne łuki na dobrze przygotowanym stoku jak (muldy i garby nie przeszkadzają, mogąbyć albo i nie:) i szybki freeride między drzewami, czy na dziewiczym stoku tam gdzie jeszcze nikt nie próbował (kopny śnieg). Nie jestem skoczkiem ani fanem zajazów na krechę aby uzyskać jakieś mini czasy. Nie startuję w zawodach (raz się zdarzyło na mistrzostwach geodetów) ani nie jeżdżę z tyczkami. Poprostu lubię fun na stoku, nie zamierzam zostać ekstremistą.

A i zapomniałem, mam 185 cm i jakieś 95kg z tendencją do 100kg :D

Flex czy jakoś tak (twardość buta - z tego co wiem, ale jeśli się mylę to poprawcie) oceniam na 80-100. Wydaje mi się że taki będzie dla mnie najlepszy, czyli średni z tendencją do twardych.

I teraz nie wiem co wybrać, czy x wave 7 wystarczą??

Może być i tak, że nie zmienię tych butów przez ładnych parę lat (szybciej zmienię narty pare razy niż buty).

Może lepiej wyłożyć trochę więcej kasy i kupić sobie x wave 8, 9 czy 10.

Szczerze wydaje mi się że x wave 10 za ponad 1500 zł to chyba dla mnie przesada (kasa też się liczy). Może jednak warto dołożyć do 8? Jak do x wave ma się linia performa, czy to buty dla spokojniejszych narciarzy?

O co chodzi z tym dogrzewaniem buta. Rozumiem, że wkładka buta posiadam materiał który pod wpływem wysokiej temperatury dostosuje się do mojej stopy. Czytałem, że w dobrych sklepach przy zakupie można tam to zrobić. Chciałbym kupić nowe buty ale nie koniecznie w sklepie. Czy to dogrzanie jest konieczne, czy but i tak ułoży się do stopy podczas użytkowania??

Jak i gdzie mozna to zrobić po za sklepami? Dodam, że wkładanie butów do piecyka w domu jak sugerował jakiś forumowicz odpada. Nie chce spalić sobie butów zanim wyjadę na stok! :D

No i gdzie takie buty kupić, powiedzmy w promocyjnej cenie?

Mieszkam w Warszawie ale nie znam sklepów, oprócz drogiego skiteam'u.

Może giełda? Co do Allegro to wolę kontakt osobisty, chciałbym takie buty zobaczyć i przymierzyć przed zakupem.

Wiem, że to dużo pytań ale liczę na fachow i życzliwe porady.

Do zobaczenia na stoku!

Witaj,

Napisze krótko bo czasu brak, but ma być wygodny, firma mniej ważna oczywiście poza jakimiś egzotycznymi wynalazkami. konieczne mierzenie i mierzenie i mierzenie do upadłego i trzymanie na nodze jak najdłużej. Pierwsze wrażenie musi być wrażeniem jakby były za ciasne ale bez miejscowych ucisków i drętwienia nogi.

Twardość podana powinna być OK, z Salomonów jak już koniecznie to warto moim zdaniem do x-wave 8 dopłacić, to jeden z lepszych modeli w tej serii. Jest też wersja x-wave AK chyba oznaczona w Maks Sporcie jako oferta pozakatalogowa tylko dla nich. Musisz poprzymierzać. Rozumiem że Salomon może wynikać z szerokiej stopy i wysokiego podbicia, spróbuj też nowych Langów, może akurat.

Z dogrzewaniem można dać sobie rade w domu ale możesz dogadać się w sklepie nawet jak butów u nich nie kupisz, wszystko kwestia ceny.

Buty oczywiście nowe, używane często nie są warte zainteresowania.

Pozdrawiam,

Lechu :)

Dzięki !!!

Co do mojej stopy to jest normalna, ani za szeroka ani za wysoka :D

Rozmiar 46 czyli jakieś 11.5 USA.

Czemu upieram się do salomonów? Hmmm jak wspominałem używam produktu tej firmy ładnych parę lat i jestem zadowolony. Buty są trwałe i wygodne. Poprostu ok.

I jeszcze jedno zależy mi wyjątkowo na komforcie. Poprostu wiem jak to jest spędzić cały dzień na stoku. Nigdy nie słyszałem żeby ktoś marudził, że buty Salomona są niewygodne w przeciwieństwie do innych firm i dlatego opierając się na własnych doświadczeniach i opiniach innych użytkowników wybrałem ponownie tę firmę.

Co do butów używanych mówię zdecydowane nie! Nie założyłbym butów po nieznanej osobie, przepoconych po całym sezonie, może z jakimś grzybem czy innym liszajem. Poza tym buty dopasowują się do stopy właściciela.

Zastanawiam się nad Allegro bo ceny są zdecydowanie niższe. Pomarudze w paru sklepach a potem znajdę sobie ten sprzęt na aukcjach i tyle. No chyba, że po feriach zimowych będą atrakcyjne obniżki w sklepach. Może ktoś zna rozsądną miejscówkę w Wawie gdzie ceny są ok?

W takim wypadku co z tym dogrzewaniem? Muszę sobie znaleźć jakiś sklep, lub serwis który to wykona czy mogę to olać? Jeśli tego nie zrobie to but się nigdy nie dopasuje i będzie mniej wygodny? Poprostu nie chce mi się jeździć i szukać kogoś kto to za mnie zrobi i weźmie kaskę. Jak znam życie to pewnie będą marudzić, że nie u nich kupione, roboty pewnie dużo (czas) a kasa taka sobie, pewnie nie będzie im się chciało.

Co do innych firm to wydaje mi sie, że z tych liczących się to w określonych przedziałach cenowych jakość jest podobna. Nawet jeśli np. odpowiedające x wave np. Langi kosztują powiedzmy 100-200 zł mniej to nic. I tak chcę kupić sprzęt na lata. No chyba że się mylę "skoro nie widać różnicy to po co przepłacać" :D

Witaj, miesiąc temu kupiłem X-Wave 7, byłem już 4 razy na weekendzie i jednodniowych wyjazdach. Pierwsze dni były takie sobie, wiadomo musiał się dopasować, ale jak już się pukładały nei zamieniłbym na inne.Są w miarę możliwości komfortowe,ale trzymają noge na każdym mm. Są super,polecam.

Przy tej masie wez co najmiej 8 ! Formowanie wkladki to troche pic na wode (siada wkladka po roku), ale jest zabawnie jak stoisz jak sierota 15 minut w sklepie. Performa ma troche gorsze katowanie, ostatnio widzialem Crossmaxa 10 w Krynicy za 1000...chyba warto rozwazyc

Przemek

W zeszłym roku po długich przymiarkach i próbach kupiłem Performa Crossmax 10. Są, moim zdaniem, rewelacyjne i pod względem trzymania i, przede wszystkim, komfortu. Jeśli chodzi o wygrzewanie, to można, ale nie musi się - wkładka, tak czy inaczej dopasuje się do nogi. Bez wygrzewania będzie to trwało po prostu nieco dłużej.

Pzdr.

www.trentino.pl skionline.tv
partnerzy
ispo.com WorldSkiTest Stowarzyszenie Instruktorów i Trenerów Narciarstwa PZN Wypożyczalnie i Centra testowe WinterGroup Steinacher und Maier Public Relation
Copyright © 1997-2021
  • Dodaj nową pozycję...