mac Napisano 17 Wrzesień 2003 Zgłoszenie Share Napisano 17 Wrzesień 2003 Czy ktoś z was może się podzielić ze mną informacjami o Chopoku? Jakie tam są warunki? Jak przygotowane trasy? Czy dużo ludzi? Jak z kolejkami do wyciągów? Ceny? Gdzie warto się zakwaterować? Będę bardzo wdzięczny z każdą informację. Mac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek Napisano 17 Wrzesień 2003 Zgłoszenie Share Napisano 17 Wrzesień 2003 Chopok - Słowacja Bylem na Chopoku kilka razy w lutym. Jezeli chodzi o trasy to sa dosyc fajne, szerokie i w miare nachylone. Z warunkami jest rozne, jak pamietam to chyba wiekszosc tras jest nasniezana ale nie jest to ideal, ratraki jezdza co noc. Jest jedna trasa o ktora szczegolnie dbaja bo rozgrywane sa tam zawody - to jest FIS na Zachradkach. Ale szczerze mowiac nie jest to jakas rewelacja w dodatku obsluguje ja stare krzeselko, wole nasz FIS na Skrzycznym. Jednak mozna powiedziec ze ta trasa to jest pewniak jezeli chodzi o snieg. Na trasach powyzej linii lasu czesto brakuje sniegu bo jest wywiewany. Jezeli sniegu jest duzo to mozna spoko pojezdic ale jak jest malo to wszyscy wala na Zachradki i wtedy czeka sie dosyc dlugo w kolejce. Ostatni raz bylem tam jakies 4 lata temu, ceny byly spoko skipas na 7 dni kosztowal jakies 2000 SK, a dla dziecka polowe. Mieszkalem w hotelu prawie pod samym wyciagiem, nie pamietam dokladnie ceny ale bylo to max 10k SK za tydzien za dwa pokoje (wlasciwie apartament). Rezerwacje robilem bezposrednio w hotelu, teraz chyba sie juz tak nie da bo wszystko sprzedaja do biur podrozy ale warto to sprawdzic. Sprawdz na www.skijasna.sk Podsumowujac to na pierwszy rzut oka wydaje sie ze wszystko powinno bys super bo gora wyglada naprawde cool, wyciagow sporo i polaczone ze soba (nawet sa wyciagi po drugiej stronie Chopoka), hoteli tez sporo ladnie polozone w lesie przy wyciagach ale potem okazuje sie ze to wszystko nie funguje tak jak powinno i duch socjalizmu sie unosi bardzo nisko nad tym wszystkim. Pozdro, Jarek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac Napisano 17 Wrzesień 2003 Autor Zgłoszenie Share Napisano 17 Wrzesień 2003 Chopok - Słowacja Dzięki za tak długi opis. Myślę, że to mi naświetla dość dobrze to, czego mogę się tam spodziewać. Pozdrawiam Mac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siw Napisano 24 Wrzesień 2003 Zgłoszenie Share Napisano 24 Wrzesień 2003 Chopok - Słowacja hej ! jak jade na Chopok to z reguły załatwiam kwatry prywatne na wlocie do doliny Jasnej... trochę trzeba podjechać do wyciągów, ale taniej niż w hotelach w dolinie.. można udać się na rynek w Liptowskim Mikulasu i tam znaleźć takie biuro obsługi turystycznej, które znajdzie noclegi `od ręki`... można też rezerwować mailem... http://www.icm.mikulas.sk/ a same narty... cóż, jak na Słowacji... pozdr/ SIWY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac Napisano 28 Wrzesień 2003 Autor Zgłoszenie Share Napisano 28 Wrzesień 2003 Chopok - Słowacja Serdeczne dzięki za informację. Myślałem, że już nikt więcej mi nie odpowie. A sprawdziłem dzisiaj jak tylko wylazłem z pod wody. Jeszcze raz wielkie dzięki za tą wiadomość. Osobiście preferuję raczej Dolomity, ale w tym roku względy finansowe karzą mi szukać raczej czegoś tańszego, więc jestem wdzięczny za każdą informację. Pozdrawiam Mac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzabmx Napisano 12 Październik 2003 Zgłoszenie Share Napisano 12 Październik 2003 Chopok - Słowacja Bylem na sla hopoku przyznam ze bylo bardzo fajnie ale to juz bylo kilka lat tem,u bo bylo to w 1996 niewiem jak tam jest teraz wtedy warto tam pojechac i polecam hotel bocian maprawde super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baryla Napisano 20 Październik 2003 Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2003 Chopok - Słowacja Chopok w tym roku jest wywracany do góry szczytem (kończy się budowa nowego 6-osobowego krzesła nowe trasy, więcej armatek) więc wszystkie opinie z lat ubiegłych można już sobie w buty włożyć. W tym roku to będzie zupełnie nowy ośrodek. A co do kwater to jeśli masz samochód, nie ma żadnego problemu, w całym Liptovskim Mikulaszu jest pełno kwater prywatnych, trzeba pukać do domków jednorodzinnych i mieszkańcy jeśli sami nie mają pokoju to cię świetnie pokierują. Jeśli nie masz samochodu to polecam Bodice (dzielnica Mikulasza przy wylocie do Demanovskiej Doliny, spod dworca dojedziesz autobusem nr 5, same domki jednorodzinne), z tego względu, że jest to ostatni przystanek na którym jest szansa, że wsiądziesz do autobusu i to raczej wczesnym rankiem. Tanio ale nie ma co robić po nartach, ale dla mnie to żadna wada bo po nartach to już tylko chcę bażancika wypić i spać bo jutro też jest dzień i raniutko na wyratrakowane stoki trzeba gnać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac Napisano 21 Październik 2003 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Październik 2003 Chopok - Słowacja Dzięki za najświeższą opinię jaką udało mi się gdziekolwiek uzuskać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baryla Napisano 24 Październik 2003 Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2003 Chopok - Słowacja Jak jesteś zainteresowany wyjazdem na Chopok to skocz na forum ogólne tam napisałem jak można kupić tańsze o połowe karnety na 10 dni jazdy na chopoku, albo od razu leć na www.jasna.sk i kliknij na baner z mikołajem i christmas gifts itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi