Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Jazda w stabilizatorze

Keszelski

Rekomendowane odpowiedzi

Pod koniec stycznia wreszcie wybieram się na narty. W zeszłym roku doznałem przykrej kontuzji, jestem ofiarą globalnego ocieplenia, wpadłem przy znacznej prędkości w breję (gdyby był mróz, to pomknąłbym dalej) i efekt uszkodzony staw kolanowy (uszkodzenie chrząstki w stawie). Przebyłem rehabilitację, zastrzyki smarujące, latem i jesienią rower, teraz ćwiczenia wzmacniające.

Mam stabilizator, w którym zamierzam dla bezpieczeństwa jeździć (opaska na rzepy z szynami bocznymi). Pewnie lepszy byłby amortyzator tu omawiany:

http://www.skionline.pl/forum/showthread.php?t=6302&highlight=jest

Ale na razie muszę z tym co mam. I tu pytanie do osób o podobnych przejściach, o jakieś porady. Może jest coś na co trzeba zwracać uwagę. a może trzeba będzie kupić bardziej przyjazne narty i jeździć na łagodniejszych stokach.

Za ewentualne rady z gółry dziękuję.

Jeździłem w stabilizatorze w zeszłym sezonie .

Zaleta : nie wykasujesz sobie kolana bo szyny z boku nie pozwolą .

Wada : nie dociśniesz przodu narty w ciasnym skręcie .

Mi w próbowaniu wyciśnięcia wszystkiego z gigantki to wadziło .

Jak masz możliwość to weź jakieś łagodniejsze narty .

Sam w tym sezonie mam zamiar pośmigać ze stabilizatorem ale nie z powodu kontuzji ale aby jej uniknąć bo niedawno przez pewien czas czułem kucie w kolanie.

Na pewno przed każdym dniem na stoku polecam rozgrzewkę ze szczególnym uwzględnieniem kolan. Po wstaniu rano jakaś lekka gimnastyka a już na górze parę ćwiczeń w butach narciarski. Można znaleźć takowe w internecie. Co do samej jazdy to w dobrym stabilizatorze kolano powinno działaś jak trzeba i należy unikać jakiś nienaturalnych skrętów na boki i wykręceń itp. Jeśli chodzi o narty to myślę że przy urazie lepiej pojeździć na bardziej miękkich i nie wymagających wkładu dużej siły. Pamiętajmy też że wkładając ową siłę i pracując kolanami wzmacniamy je oraz okoliczne ścięgna. Stabilizator ułatwia pracę kolanom więc może należałoby pomyśleć o jakiś ćwiczeniach z ciężarami np. na siłowni. Oczywiście wszystko po uzgodnieniu z lekarzem i pod okiem trenera. ;)

Na koniec polecam artykuł na temat kontuzji.

http://narty.gazeta.pl/narty/1,76028,3753705.html

Pozdrawiam i życzę zdrowia :)

Dzięki wam za odzew. Artykuł ciekawy, do polecenia tym, którzy nie doceniają przygotowania do sezonu i rogrzewek.

Ja sam zawsze staram się o zaprawę przed wyjazdem, a potem o rozgrzewkę przed sama jazdą. A i tak może dojśc do wypadku na skutek jakiegoś splotu okolicznosci. takich jak to, że ktoś ci wyskoczy i kogo starasz się ominąc i wpadasz w cięzki brejowaty śnieg (w czasie takiej beznadziejnej zimy jak rok temu i ta teraz). U mnie do tego scenariusza dołozyłem się jeszcze ja sam, bo widząc coraz bardziej kiepskie warunki, załozyłem starsze narty, zeby oszczędzic nowsze. a wiazania w starych nie miały full diagonal i cała gwałtowana rotacja przy upadku "odłozyła" się na stawie kolanowym zanim wiązanie puściło.