Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Madonna / Pinzolo

adachowski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich nartofanów!

Czy ktoś z czytających był już w tym roku w Madonnie/Pinzolo?

Jakie wrażenia i warunki?

Pytam, bo wybieram się 25.01 - a komunikaty na stronach dość mgliste.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Tak w ogóle to jestem nowy na forum a ten wyjazd to mój pierwszy więc prosze o wybaczenie jeśli temat gdzieś przeoczyłem

No to witam Cię w naszym sympatycznym gronie!!

Aktualnie w Marilevie(a to jest praktycznie jeden i ten sam teren narciarsi co Madonna i Pinzolo) Jest Figo wczoraj z nim rozmawiałem to mówił że cały tydzień z małymi przerwami wali śniegiem, jutro wraca i myślę że zanim się rozpakuje to wpierw zawita na szanowne forum z żetelną informacją, więc śledz jutro wieczorem co się tu będzie działo:) .

wróciłem z Marilewy

ale pisał będę jutro bo mi paluszki od klawiaturki odwykły:D

nie no tak poważnie ....to muszę zbić temperature u siebie która wystąpiła na trzeci dzień pobytu

pracować to by się nie chciało,ale nartowanie to co innego 38 w "cieniu" i heja np. na Presenę

dobrze w czasie choroby spisuje się bielizna O'dlo:p świetnie odprowadza siódme poty jakie występują przy 38 st. cels.

Witam wszystkich nartofanów!

Czy ktoś z czytających był już w tym roku w Madonnie/Pinzolo?

Jakie wrażenia i warunki?

Pytam, bo wybieram się 25.01 - a komunikaty na stronach dość mgliste.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Tak w ogóle to jestem nowy na forum a ten wyjazd to mój pierwszy więc prosze o wybaczenie jeśli temat gdzieś przeoczyłem

Śniegu pod dostatkiem zarówno sztucznego jak i naturalnego.Trasy codziennie przygotowane ale słowo przygotowane musi wystarczyć,bo wydaje mi się,że w marcu 2007 były o wiele lepiej robione.

Ludzi jakby mniej w porównaniu z marcem ub.roku.

Najmniej ludzi było w Adamello Ski czyli w Tonale a właściwie Ponte di Legno i Temu ok.30km od Marilewy.Trzeba wykupić SkiPas (SS) czyli SuperSkiRama za 176 Euro na 6 dni aby móc tam jeździć na nartach.

Warto choćby po to aby w Tonale wyjechać na Passo Paradiso i dalej na lodowiec Presena,a potem przejechać nartostradą do Ponte di Legno i tam na równiutkich szerokich dość dobrze nachylonych oznaczonych na czerwono (chyba im brakło czarnej farby)trasach śmigać do utraty sił w nogach.I wrócić jedną gondolą z Ponte di Legno do Tonale w miejsce gdzie zostawiło się samochód.

Najwięcej ludzi tradycyjnie na stronie Marilewa-Folgarida ale bez stania w kolejkach,nigdzie nawet 1 minuty.

Na stronie Madonna di Campiglio to samo.Passo Groste non-stop było we mgle,Monte Spinale czasem się pokazywało.Na 5Laghi i Patascoss bardzo malutko ludzi ale mało urozmaicenie w trasach.

Do Pinzolo znów nie dojechałem bo ono na razie nie jest połączone kolejkami a 5 dni mocno mglistej pogody nie prowokowało do wycieczek samochodowych.

To w skrócie tyle .

Madonna/Pinzolo

wielkie dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Jestem już spokojny o warunki. Jeszcze tylko jedno małe pytanko - mianowicie jak kształtują się ceny artykułów pierwszej potrzeby: piwko, winko, jakieś żarełko, itp. Pytam, bo nie mam pojęcia, jadę pierwszy raz i nie wiem na co się nastawić.

z góry dzięki

adachowski

Dzisiaj rano wróciłem. Od piątku świeci piękne słońce i zero mgły. Ceny żywności nieco wyższe niż w Polsce z wyjątkiem mięsa i wędlin. Alkohol drogi z wyjątkiem Grappy, jeżeli lubisz. Piwo najlepiej smakuje na stokach cena różna i3 i 5 euro. Jeżeli jedziesz samochodem najlepiej przez Słowacje, cały czas autostrada i po drodze możesz się zaopatrzyć w trunki.

Pozdrawiam i powodzenia.

Jeżeli jedziesz samochodem najlepiej przez Słowacje, cały czas autostrada i po drodze możesz się zaopatrzyć w trunki.

Pozdrawiam i powodzenia.

Jaką znowu Słowację tu jest http://www.skionline.pl/forum/showthread.php?t=6355 dyskusja na temat drogi w kierunku Alp co prawda do Kaprun, a jak na Val Di Sole to na Innsbruck dalej Brener....

no a Homar jakby jechał :confused:

z Rzeszówka na slovensko ?

czy "wstęgą południa" do Cieszynka

mam na myśli po prostu południowo-wschodnie regiony naszego kraju

jak jeździcie z tamtych rejonów?

bo jeśli ktoś jedzie przez Cieszyn to nie widzę potrzeby jechania na Bratysławę i zwiedzania budowy autostrady.

no,ale wszyscy nie muszą jedną drogą jeździć, bo wtedy byłby straszny tłok;)

i może dla nas lepiej ,że są zwolennicy jeżdżenia przez Bratysławę:P

Nie mogę się z wami zgodzić. Do włoch podróżuje od kilku lat, jeździłem przez czechy i Mikulow jest bliżej ale drogi w czechach nawet te płatne dużo gorsze.Od roku jeżdże tylko przez Słowacje, cała autostrada za wyjątkiem 15km jest już gotowa i do samej Itali przez Wiedeń tylko autostradami. Jadąc przez Mikulov w Austri do Wiednia na ograniczeniach często traficie na fotoradary, sam tem płaciłem 2 razy za przekroczenie o 10 km.

Ogólnie mimo, że nieco dalej to czas jady skrócił mi się o prawie 2 godziny.Sprawdzcie sami. Pozdrawiam

Nie mogę się z wami zgodzić. Do włoch podróżuje od kilku lat, jeździłem przez czechy i Mikulow jest bliżej ale drogi w czechach nawet te płatne dużo gorsze.......Jadąc przez Mikulov w Austri do Wiednia na ograniczeniach często traficie na fotoradary, sam tem płaciłem 2 razy za przekroczenie o 10 km.

Ogólnie mimo, że nieco dalej to czas jady skrócił mi się o prawie 2 godziny.Sprawdzcie sami. Pozdrawiam

No to dlatego właśnie że przez Mikulow i Wiedeń weź dużą mapę i popatrz jaką nie naturalną drogę pokonujesz. Ja ostatnio z domu(do Cieszyna mam 50 km) do Linz dojechałem w 5 godzin, a Ty potrzebujesz tyle czasu żeby przy pomyślnych wiatrach za Wiedeń wyjechać a gdzie tam z Wiednia do Linzu.

Ale strzelać za to nie będziemy, bo taka droga Ci odpowiada i to jest najważniejsze.

Jednak namawiam abyś spróbował wariantu nazwijmy to "bezwiedniowego".