pablo_duch Napisano 14 Maj 2008 Zgłoszenie Share Napisano 14 Maj 2008 25-letni polski narciarz wysokogórski przeżył 400-metrowy upadek lodową Rynną Pallaviciniego, wiodącą na najwyższy szczyt Alp Austriackich Grossglockner - poinformowały służby ratownicze. Poszkodowany doznał tylko otarć skóry i siniaków. - Miał szczęście, wielu w ogóle nie przeżywa takiego upadku - powiedział austriackiej agencji APA pilot śmigłowca ratowniczego Klaus Rainer. Narciarz oraz jego 26-letni polski towarzysz zamierzali zjechać wspomnianą rynną, która pokonuje różnicę wzniesień 600 metrów i ma do 55 stopni nachylenia. Wypadek spowodowało prawdopodobnie pęknięcie wiązania. - Chodziło tu najwyraźniej o usterkę materiałową, obaj byli dobrze wyposażeni - dodał Rainer. Obu Polaków wciągnięto 20-metrową liną na pokład śmigłowca. Choć warunki meteorologiczne i widoczność były dobre, akcja w tak stromym i trudnym terenie nigdy nie jest łatwa - zaznaczył pilot. Rynna wzięła nazwę od jednego z pionierów austriackiego alpinizmu sportowego, margrabiego Alfreda von Pallaviciniego, który przeszedł ją jako pierwszy wraz z trzema przewodnikami w 1876 roku wiem ze przekopiowane ale i tak miał koles nie złe szczescie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość bobic Napisano 14 Maj 2008 Zgłoszenie Share Napisano 14 Maj 2008 To napisz, skąd przekopiowane, niech wiem, kto się namęczył nad tym tekstem. Taka jest netykieta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo_duch Napisano 14 Maj 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Maj 2008 To napisz, skąd przekopiowane, niech wiem, kto się namęczył nad tym tekstem. Taka jest netykieta. prosze bardzo http://wiadomosci.onet.pl/1748278,12,item.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość pax53 Napisano 14 Maj 2008 Zgłoszenie Share Napisano 14 Maj 2008 ...powiem tak...będzie co miał opowiadac przy piwie kumplom:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 14 Maj 2008 Zgłoszenie Share Napisano 14 Maj 2008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 14 Maj 2008 Zgłoszenie Share Napisano 14 Maj 2008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 14 Maj 2008 Zgłoszenie Share Napisano 14 Maj 2008 Więcej informacji na temat tego miejsca. http://www.summitpost.org/route/156198/pallavicinirinne.html Znam to miejsce "od góry". Przechodziłem nad tą rynną wspinając się na Grossglockner. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi