amk Napisano 5 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik 2009 (edytowane) Witam, Proszę o poradę w kwestii różnicy między modelami nart: Salomon Origins Topaz (08/09) 118-72-100, r=13,2/158 i Salomon Origins Amber (08/09) 115-70-103, r=13/162 W katalogu sprzętu na skionline istnieją tylko informacje o modelu Topaz. Modelu Amber nie mogę nigdzie znależć, a właśnie taki mam okazję kupić. Jeżeli chodzi o parametry techniczne, to bardziej odpowiada mi model Amber, ale czy nie jest to dziwne, że istnieją tylko znikome informacje na jego temat w internecie? Będę wdzięczna za poradę. Edytowane 6 Październik 2009 przez JC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 5 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik 2009 tak moze na początek sie wartało by przywitać? przedstawić i uzupełnić profil:) btw Witaj Aniu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 6 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 6 Październik 2009 Cześć, Moja teoria jest taka, że Amber jest to model Salomona na rynek amerykański. Poszperałem trochę w internecie i większość stron, które opisywały lub oferowały do sprzedaży ten model narty była ze Stanów ub Kanady. To też wyjaśnia dlaczego nie ma tego modelu w kolekcji Salomona 08/09 na skionline.pl. I jeszcze jedno. konstrukcyjnie narty sa bardzo podobne do siebie, różnią się geometrią. Salomon Amber jest węższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amk Napisano 6 Październik 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 6 Październik 2009 Witam Witam:) Postaram się niebawem uzupełnić mój profil:) JC, bardzo dziękuję za odpowiedź, ktora mnie uspokoiła - obawiałam się o ewentualną oryginalność sprzętu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 6 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 6 Październik 2009 w tym sporcie jeżeli chodzi o narty to podróbki raczej sie nie zdarzają a śmiało powiem nie ma ich:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amk Napisano 6 Październik 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 6 Październik 2009 Podróbki to może za dużo powiedziane, ale słyszałam o konkretnych modelach produkowanych dla sieci handlowych - tzw. modele pozakatalogowe. Ale nie wiem ile jest w tym prawdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 6 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 6 Październik 2009 (edytowane) Podróbki to może za dużo powiedziane, ale słyszałam o konkretnych modelach produkowanych dla sieci handlowych - tzw. modele pozakatalogowe. Ale nie wiem ile jest w tym prawdy. Spokojnie,jedna i druga narta nie jest podróbką-są one ujęte w katalogu 09/10.Tak jak Jacek/Admni/pisał różnią się rozmiarami.Topaz jest troszkę droższy i uważany za troszkę wyższy model-nawet zaliczany do grupy nart all-mountain/20%pozatrasą:cool:/,natomiast Amber zalecany jest na trasy przygotowane.Ceny są różne-w zależności od montowanych wiązań.Są to typowe narty kobiece,o lekkiej wadze i "łatwej inicjacji "skrętu,jak dla mnie obydwie narty zaliczyłbym jednak do grupy allround:rolleyes: A tutaj jak wypadł Topaz w teście 08/09 http://www.skionline.pl/worldskitest/index.php?co=test2008&id_testu=486 Edytowane 6 Październik 2009 przez JC Zmiana linku na bardziej "przyjazny" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amk Napisano 6 Październik 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 6 Październik 2009 Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, która upewni mnie w odpowiednim zakupie. Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 6 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 6 Październik 2009 Podróbki to może za dużo powiedziane, ale słyszałam o konkretnych modelach produkowanych dla sieci handlowych - tzw. modele pozakatalogowe. Ale nie wiem ile jest w tym prawdy. no tego to trzeba sie jak łognia wystrzegać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi