cysiu Napisano 17 Grudzień 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 17 Grudzień 2009 a przed Świętami ruszy krzesło. mam nadzieję, że krzesło się sprawdzi, gdyż już od środy będę okupował Nosal i testował nowe- stare nartki:) zastanawiam się tylko czy w czasie świątecznym występują tam ogromne kolejki.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bończa Napisano 17 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 17 Grudzień 2009 Nie powinno być dużych kolejek, szczególnie do południa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
staszek2323 Napisano 17 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 17 Grudzień 2009 Ja od jutra jestem na obozie z Młodzikami w Kościelisku to na pewno wyciągi zaliczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 16 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 16 Wrzesień 2011 (edytowane) Chcąc nie chcąc kontynuuję temat pt. polskie patologie - ta historia właściwie sama się pisze W pierwszym poście tego wątku z 2009 r. (tu też) była mowa o zamknięciu, generalnie cały czas przyczyny techniczne, stan kolejek itp. Temat znów wraca jak bumerang - znów grozi zamknięcie: "Nosal może znowu podzielić los Gubałówki i Butorowego Wierchu. Legendarna trasa slalomowa w Zakopanem może przejść do historii. (...) Marian Strama, współwłaściciel wyciągu na Nosal, tłumaczy, że urządzenia na Nosalu mają ponad 40 lat. Są przestarzałe, niektórych nie da się wyremontować. Podobnie jest z instalacją zaśnieżania. Strama mówi, że remont tego rodzaju wymaga współdziałania COS i wysłał kilka listów do ministra sportu. Czeka już kilka miesięcy na odpowiedź." *** Najgorsze w tym wszystkim jest to, że z jednej strony czasem ktoś się podnieca, że ktoś tam gdzieś wybudował jakiś drobiazg pt. krzesło dł. 600 m, na górce o przewyższeniu 80 m; a z drugiej strony niszczeją, odchodzą w niebyt, czy kiszą się zardzewiałym sosie, stare ośrodki z dużym potencjałem, w górach a nie na pagórkach. Mam głównie na myśli przykłady wymienione tu, ale i Nosal to kiedyś była swoista "perła w koronie" Zakopanego - Puchar Świata w slalomie (wtedy specjalnym) itd. Edytowane 16 Wrzesień 2011 przez gajowy01 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hucu Napisano 16 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 16 Wrzesień 2011 Ponad 40-ści lat ma krzesło.Nieszczęsny orczyk, który spowodował ''upowszechnienie'' Nosala nie jest tak stary.Na pewno była,jest?, to góra kultowa.I w świadomości wielu ''narciarzy''(niestety) tkwi przeświadczenie,że muszę ''zjechać'' z Nosala.Moim skromnym zdaniem,gdyby nie orczyk tych amatorów byłoby dużo mniej. Nie zmienia to faktu,że Nosal wciąż powinien istnieć na narciarskiej mapie Polski i jakaś renowacja, wymiana by się przydała.Choć z drugiej strony jedynka na górę wystarcza.Nie przypominam sobie ,żebym kiedykolwiek stał w kolejce do krzesła.Zaliczacze Nosala orzą go w poprzek,na odcinku obsługiwanym przez orczyk.Na szczyt już się raczej nie wybierają. Ciekawe dlaczego;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi