Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Prośba o ocenie modelu - Salomon Aeromax SR

KGS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Przymierzam się za zakupu sprzętu na ten sezon. Zaciekawił mnie ten model z wyprzedaży przedsezonowej:

- Aeromax SR 160 cm + c610 w cenie 699,00 zł (przecenione z 1690)

Tylko że praktycznie żadnych informacji o nich znalesc nie mogę. Znalazłem opis modelu Aeromax S (http://www.skionline.pl/sprzet/?co=kolekcje_narty&id_grupy=2816&id_modelu=3805#) tylko z innymi wiązaniami - opis wygląda zachęcająco. Ale czym to się różni od modelu SR? (na zdjęciu wyglądają identycznie)

Poprosiłbym o ocenę czy jest to dobry sprzęt, wart swojej ceny.

Jestem raczej początkującym narciarzem (dwa sezony), ale w tym sezonie liczę na kilka wyjazdów więc sprzęt chciałbym rozwojowy. Waga 72 kg, wzrost 178 cm.

Sprzedawca daje taki opis sprzętu:

Salomon Aeromax SR z wiązaniem Salomon c610, na sezon 09/10, teraz blisko 59% taniej. Narty carvingowe z grupy all-around, o sportowym zacięciu, łatwo inicjują płynne skręty. Gwarantują wysoki poziom jazdy i łatwe w prowadzeniu z łatwością wycinają carvingowe skręty. Dynamiczne i szybkie. Mocno taliowane, elastyczne, są tak skonstruowane, że każdy narciarz po krótkim czasie opanuje jazdę i pokocha carvingowe śmigi. Salomon Aeromax to narta rekreacyjna do nieograniczonej jazdy carvingowej. Przeznaczenie: dla średnio zaawansowanych narciarzy, którym zależy na płynnej jeździe, bez względu na panujące warunki. Dla długości 160 cm taliowanie: 111/ 69/ 94, promiń skrętu R<13<15<17 (w zależności od prędkości). Wiązania Salomon c610. DIN 3 -10. Konstrukcja: 3D Sport Monocoque System: Smartrak Control.

Nie wiem czym się różni S od Sr, ale cała seria Aero Salomona to fajne narty dobrze oceniane przez użytkowników, na pewno to dobry sprzet na twoj etap nauki i rozwoju. Wydaje mi się jednak, że 160 cm to jednak za krótkie deski dla Ciebie, w tym typie narty poniżej 165 nie powinieneś schodzic a lepiej jakby coś pod 170 było.

• Like 1

Dziękuje za odpowiedzi :)

Oczywiście jeśli ktoś mógłby coś dodać to byłbym wdzięczny.

Co do długości nart, to ten model niestety tylko w tej długości dostępny, ale co do długości znalazłem taką wypowiedz na forum (z którą ludzie się zgodzili):

Obecnie powszechną stała się maksyma: narty do brody.

Przy założeniu: waga w normie i narta nie gigantowa.

Do brody mam około 158 :)

Gdzie indziej znalazłem:

Narty carvingowe -> mężczyźni -> fun = wzrost minus 30-0 cm

A jeszcze gdzie indziej przeczytałem ze dla niskiej wagi powinny być krótsze narty bo nie będą dobrze dociśnięte... Powiem szczerze że trochę się pogubiłem ;]

Czyli jak to jest, dla wzrostu 178 cm, wagi 72 i poziomu "wyżej początkująceg"o będą zdecydowanie za krótkie? :)

Edytowane przez KGS

Ww. model nart powinieneś mieć dł. 165-170 cm.

(..)

"Obecnie powszechną stała się maksyma: narty do brody.

Przy założeniu: waga w normie i narta nie gigantowa."

Do brody mam około 158 :)

Czemu do brody? Ja bym powiedział, że do nosa to minimum :)

Gdzie indziej znalazłem:

"Narty carvingowe -> mężczyźni -> fun = wzrost minus 30-0 cm "

Czyli jak to jest, dla wzrostu 178 cm, wagi 72 i poziomu "wyżej początkująceg"o będą zdecydowanie za krótkie? :)

Po pierwsze jeśli do funu to całkiem nie te narty, tobie pewnie też do funu trochę jeszcze brakuje :)

Poza tym nie wiem dlaczego -30?!, może -15-20 - to może tak. Generalnie: dobry świadomy narciarz, może sobie wybierać co chce - jak mu pasuje :) ale dobrze by było gdyby wiedział dlaczego i po co itd. :) Taki Svindal slalomy jeździ na nartach ok. -25, -30 cm ...ale raczej musi na takich :)