Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Fischer WC SC czy Fischer RC4 SC

bananx3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Dotychczas jeździłem na nartach Atomic Sl9 z sezonu 05/06, 140cm. Już z nich wyrosłem i trochę wyjeździłem. ;) Zastanawiam się teraz nad nartami Fischer WC SC i Fischer RC4 SC. Mam 161 wzrostu i 52kg wagi. Moje umięjętności to 6-7/10. Proszę o pomoc, które z nich wybrać i czy dałbym rade na tych Fischerach o długości 160cm?

Witam

Dotychczas jeździłem na nartach Atomic Sl9 z sezonu 05/06, 140cm. Już z nich wyrosłem i trochę wyjeździłem. ;) Zastanawiam się teraz nad nartami Fischer WC SC i Fischer RC4 SC. Mam 161 wzrostu i 52kg wagi. Moje umięjętności to 6-7/10. Proszę o pomoc, które z nich wybrać i czy dałbym rade na tych Fischerach o długości 160cm?

Za długie, slalomka to Ci 150 cm wystarczy, no chyba, ze rośniesz to 155, a z taką wagą to RC 4 SC

Jak nie nabierzesz jakiejś duzej masy to nawet do wzrostu 175 w porywach. Na 160 też pojeździsz tylko na początku może być trudno i narta nie będzie dla ciebie slalomką - nigdy nie jeździłem na slalomce czy sc zbliżonej do mojego wzrostu wiec trudno mi coś powiedziec z doświadczenia, chyba nikt tak nie robi. Ja przy parametrach 182 i 88kg jeździłem na SL9 w długości 160 cm - to było nieco za krótko ale 165 już jest ok dla tego rodzaju narty jak dla mnie i takich parametrów, a próbowałem nawet na 158 cm i choć występowały pewne mankamenty to nawet fajnie mi się jeździło przez kilka godzin.

Jeśli faktycznie umiejętności oceniasz na 6-7 (a to nie jest mało), myśle, że mimo wszystko ważąc 52 kilo mógłbyś mieć problemy z WC SC. Na pewno 160 odpadają. Jeśli nie jeździsz na tyczkach, to zdecydowanie Cipolecam tę drugą opcję - Fischer RC4 SC.

Miałem przyjemność jeździć na takich nartach o długości 160 (mam 178 cm wzrostu i ważę 75kg) i powiem, że świetna narta do całodziennej jazdy - oczywiście na tyczki się nie nadaje. NIe powiedziałes, ile masz lat, ale jeśli wciąż rośniesz, to proponuję zakup narty o długości 155cm - na teraz trochę za długa, ale pojeździsz na niej spokojnie dopóki nie przekroczysz 75 kilo, 180cm wzrostu czy nie zwiększysz poważnie swoich umiejętności, a narta jest bardzo przyjemna i pomoże Ci się rozwijać.

hmm, a nie lepsze od rc4 byłyby np. Atomici St z sezonu 09/10 ?

hmmmm... Ciężko mi powiedzieć, bo akurat na tych atomikach nigdy nie jeździłem :( Może ktoś z forumowiczów może się wypowiedzieć na ich temat. Doradzę Ci to, co zawsze mówię w takiej sytuacji - jedź na początku sezonu gdzieś na jeden dzień, wypożycz atomiki i fischery, pojeździj trochę i sprawdź, co Ci bardziej pasuje, a potem szukaj dobrej oferty :)

Przy tym wzroście i wadze kupił bym jeszcze juniorską nartę. Juniorska slalomka 150cm da Ci większą frajdę z jazdy. Nawet jeżeli Twoja waga wzrośnie do np. 60kg a wzrost ok 170cm to nadal możesz jezdzić na juniorskiej.

Twoje umiejętności przy seniorskiej narcie zawodniczej 155cm lub 160cm nie będę szły tak szybko do przodu jak na juniorskiej....

Jezeli prawdą jest poziom 6-7 i waga i wzrost to żadnych junioskich nie kupuj bo staniesz w miejscu. Mój syn ma podobne parametry i wypożyczał sobie moje Atomici SL 11 (155) i musiałem walczyć w zeszłum sezonie aby móc jezdzic na swoich nartach. Jezdził też na żony Fischerach RC4 Race SC (155) i super mu szło. Ale wolał SL 11. W tym roku dostanie nowe slalomki ze sredniej półki albo moje atomy. Na juniorskich nie rozwijałby się juz wogóle. IMHO.