Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Head Peak 78 09/10 - opinie/pomoc

paaatyyyk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :) , coś o mnie:

1. Płeć - Mężczyzna

2. Wiek - 18

3. Waga - ~80 kg

4. Wzrost - 184

5. Na nartach jeżdżę od 7-8 sezonów, ( ok. 25 dni w sezonie)

6. Moje umiejętności określam na 6

(wg skali forumowej http://www.skionline.pl/forum/showthread.php?t=11328)

7. Moje buty to - Atomic m tech 90

8. Teraz jeżdżę na nartach/model - Volkl racetiger SC 08/09 168cm

9. Preferuję styl jazdy - średni/krótki skręt przeważnie czeskie/polskie trasy , niestety każdy wie jak przygotowane.

10. Upatrzyłem sobie narty - Head Peak 78 09/10 171cm w b.dobrej cenie.

Proszę o opinię na temat tej narty. Jak się sprawuje na dobrze przygotowanych stokach , a jak na rozjeżdżonych/zmludzonych. Co sądzicie na temat trzymania krawędzi .

Za pomoc z góry wszystkim dziękuję. ;)

Też interesuje sie tymi nartami i być może je nabedę, nie jeździłem ale napisze mniej więcej co się o nich dowiedziałem. Narty allmountain/freeride czyli takie co to na trasie jeszcze dobrze sobie radzą a i poza trasę można na nich z powodzeniem się wybrać. Krawędzie ponoć dobrze trzymają, nie są specjalnie wolne z krawędzi na krawędź ale przypusczam, że tu różnica bedzie znaczna z tymi na których jeździsz, krótki skręt ponoć niespecjalne za to super w srednim i długim, nie mają charakteru nart sportowych, są spokojne i zrównoważone, nietrudne. Niezłe w puchu, świetne na mokrym jak i na muldach czy rozjechanym stoku, też na nierownym twardym bardzo dobrze dają radę. Myślę, że na polskie warunki to bardzo fajna narta niemniej zupełnie inna niż te twoje SC. Może Darek Lewandowski coś napisze bo jeździl na nich.

• Like 2

Przyznaje,że z Michalem/Mihumorem/tworzymy powoli fan-club narciarzy ,którzy chcą korzystać z allmountain:DJak czytam,jesteś młodym narciarzem,korzystającym z dobrodziejstw narty slalomowej:rolleyes:Head Peak 78 do takiej grupy nie należy,wystarczy zapoznać się z taliowaniem tej narty,aby zrozumieć,że nie jest to narta zastępcza dla race sl,czy sc.Promień skrętu może jest imponujący,bo 14 z małym kawałkiem przy długości 171 cm wydaje się sklepową slalomką:D.Ale nie po to Head stworzył to dziwactwo:D,to są narty dla" prawdziwych"narciarzy,ktorzy już pobujali się na technicznie przygotowanych trasach,a nie mają chęci być sportowcami,którzy obijają częsci swojego ciała na tyczkach:D .Nie miałem dłuższego kontaktu z tym wynalazkiem,ale 3 godziny jazdy wystarczyły do wysunięcia wstępnych wnioskow i decyzji.Jeźdząc obecnie na head xeonon 10 Xi,starałem się porównać te dwie narty,tym bardziej,że peak mial zastąpić xenona.Różnica wstępna-waga narty!,peak jest cięższa od xenona,ale lżejszy od metrona 9.Wizualnie narta może się podobać,albo nie-xenon to gwiazda desingu:D.Cięższą wagę nart czuje się również na stoku,głównie dla lżejszych narciarzy.Narta jest stworzona dla wytwornych narciarzy,którzy wiedzą czego chcą,a nie piszą na forach-"a może krótka, albo sl lub gs".Ta narta jest dojrzałą produkcją,ale chyba zbyt dojrzalą:rolleyes:Jeżdzi się przyjemnie,przewidywalnie,ale z jednak lekkim wysiłkiem w porównainiu z xenonem.Ale za to mamy bardziej stabilniejszą nartę w większych prędkościach/długi skręt/,ale z xenonem nie może się równać w krótkim:eek:-przegrywa i to znacznie.Ale nie jest tak nerwowa i na rozjeżdzonym śniegu spisuje się znacznie lepiej niż lekki xenon.Jazda chwilowa na tych sympatycznych nartach miała się odbyć do porównania z xenonem,ale bliżej jej do metrona.I jazda na niej znacznie przypomniała mi zalety mojej utraconej narty,czyli M9.Peak spawuje się rewelacyjnie poza trasą,pewnie,że nie chodzi o skiaplinizm,ale trasy dostępne dla amatorów "szaleństwa".tutaj wygrywa z xenonem,ale to może długość spowodowala,że czułem się pewniej podczas jazdy pozawyciągowej.Te 78 mm pod butem niesie pewność,stabilność,ale również ujemne skutki-czyli głównie utrata dynamiki.Nie jest to narta stworzona dla bicia rekordów prędkości,a raczej uniwersalności.Narta jeździ każdym skrętem,oczywiście najszybciej średnim i długim,i tutaj ma chęć rozpędzania się.Trzymanie krawędzi przy takim taliowaniu-nie może być inne,jak bardzo dobre.Ale jeśli tylko przypadek spowodował wybór tej narty,albo cena i chcesz zastępcę narty sc lub sl-to muszę jasno powiedzieć ,że ta narta nie spełni Twoich oczekiwań,tzn nie jest dla Ciebie.Może Chip 78,ale też nie wróżę powodzenia,może lepiej coś z crossa.

• Like 3

Teraz te tematy są na liscie obok ale moga się "poukrywać":D

http://www.skionline.pl/forum/showthread.php?p=109297#post109297

... rzeczywiscie nie zauwazylem ze jest osobny watek, odpowiadam tutaj zeby tamtego juz nie podbijac. Po tym co przeczytalem powyzej to widze ze lykne takie nartki w postaci uzywek :cool: bo mam wiele par ale wszystko przeznaczone na beton i jak jest miekko to zamiast plynac po fali grzezne beznadziejnie :P

• 2 weeks later...
  • 1 month later...

Jestem w posiadaniu Peak'ow 78 dlugosc 165, w miniony weekend miałem mozliwośc pojezdzenia w Szczyrku, gdzie warunki jakie panują odpowiadają przeznaczeniu narty w 100%.

Ostatnie 3 sezony jezdziłem na SL9, Peak78 w zadnym stopniu nie przypomina slalomki. Narta prowadzi się stabilnie w długich skrętach, w predkosciach nieco ponad przeciętną wykazuję dobra przyczepność. Dobrze trzyma się na zmrozonych trasach.

Doskonale sprawuje sie na trasach gdzie zalegaja duze ilosci swiezego sniegu, jak rowniez w terenie gdzie mamy spore ilosci muld. Niestety poza trasami nie mialem mozliwosci wyprobowania glownie ze wzgledu na ograniczenia terenowe, jak rowniez osobistą awaercję do tego typu przyjemnosci. W jezdze polcarvingowej trzyma sie calkiem przyzowicie.

Po zamianie SL9 na Peaki probowałem od samego poczatku wykrzesac krótkie energiczne skrety z tej nearty jednakze mozna zapomniec iz pozwoli ona na tego typu jazdę. Narta niestety nie nadaza za naszymi ruchami.

Polecam jako alternatywę, 2 pare nart na trasy niekoniecznie przygotowane, zawsze warto zabrac 2 pary nart ze soba na stok aby ewentulanie dokonac wymiany w zaleznosci od warunkow.

Ostatnie 3 sezony jezdziłem na SL9, Peak78 w zadnym stopniu nie przypomina slalomki. .

Nawet na chwilę;):DZupełnie inny charakter narty:pAle jak ktoś szuka czegoś innego-to naprawdę warto:rolleyes:,może nie odda swojego waloru na trasach przygotowanych,ale zjazd nieprzygotowaną 'goryczkową' będzie bułką z masłem:rolleyes:

• 2 months later...
  • 5 weeks later...
i jak tam Jarku, jeździsz coś na niej, czy dycha spokojnie w kącie?

Ciekaw jestem Twoich wrażeń.

... juz zapomnialem ze mialem cos napisac.

Jezdzilem na nich jakies 3 dni w styczniu w Austrii po i w czasie opadow ale glownie po trasie. Pierwszy dzien widocznosc byla slaba wiec i jazda kiepska bez wzgledu na rodzaj narty :P potem bylo lepiej. Przyznam ze na poczatku nie bylem zadowolony, okres adaptacyjny trwal dosyc dlugo ale po jakim czasie zaczalem je lepiej rozumiec. Generalnie bez rewelacji, z tym ze nie mam porownania do innych tego typu. W okreslonych warunkach (miekki wyratrakowany snieg) jechaly bardzo dobrze i stabilnie nawet mozna powiedziec ze troche oddawaly energii. Na puch moim zdaniem sa troche twarde - oczywiscie lepsze niz moje gigantki :D. Na ubitym szerokosc juz daje znac o sobie i trzeba troche wiecej sily zeby trzymac ja na krawedzi. W skali 5 stopniowej to 3+ moge im wystawic a na warunki jak opisalem powyzej spokojnie 4. Moze jak jeszcze na nich pojezdze to ocena pojdzie w gore.

• Like 3