marionen Napisano 29 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 29 Marzec 2016 Dla początkujących polecam ten artykuł: Źródło: Ecocafe.pl Nie jestem obeznany zbyt dokładnie w temacie biegówek, ale może w biegu łyżwowym naukowcy i technicy doszli do wniosku, że przy odbiciu z łyżwy, albo na zjazdach narty o większym taliowaniu dają przewagę nad tradycyjnymi?:stupid: :eek: :wink: A jeśli już jestem przy samym artykule, to zachodzę w głowę po co i do czego komuś potrzebna twardość narty. I jak się ją bada. Z tego co wiem to współczesne narty są wielowarstwowe i składają się z różnych materiałów. Różne materiały bada się różnymi metodami. To którą się bada narty?Narty to metal, drewno, tworzywa sztuczne. Same metale bada się w skali np. Rockwella, Brinella, Knoopa, Vickersa, Leeba, Barcola, Webstera; kompozytów i tworzyw sztucznych w skali np. Shore’a, Barcola, Rockwella itp. itd. Jeszcze pozostaje pytane jaką metodą - pomiar straty energii, poprzez zarysowanie (pilnikowanie), a także poprzez wciskanie twardszego materiału w materiał badany. Mnie natomiast o wiele bardziej interesuje sztywność narty wzdłużna, ale również poprzeczna (zwłaszcza gdy istotny jest czas przejazdu), a z tego wynika też sprężystość nart. Zastanawiam się kto pisze takie artykuły? Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magres Napisano 29 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 29 Marzec 2016 (edytowane) Nie jestem obeznany zbyt dokładnie w temacie biegówek, ale może w biegu łyżwowym naukowcy i technicy doszli do wniosku, że przy odbiciu z łyżwy, albo na zjazdach narty o większym taliowaniu dają przewagę nad tradycyjnymi?:stupid: :eek: :wink: A jeśli już jestem przy samym artykule, to zachodzę w głowę po co i do czego komuś potrzebna twardość narty. I jak się ją bada. Z tego co wiem to współczesne narty są wielowarstwowe i składają się z różnych materiałów. Różne materiały bada się różnymi metodami. To którą się bada narty?Narty to metal, drewno, tworzywa sztuczne. Same metale bada się w skali np. Rockwella, Brinella, Knoopa, Vickersa, Leeba, Barcola, Webstera; kompozytów i tworzyw sztucznych w skali np. Shore’a, Barcola, Rockwella itp. itd. Jeszcze pozostaje pytane jaką metodą - pomiar straty energii, poprzez zarysowanie (pilnikowanie), a także poprzez wciskanie twardszego materiału w materiał badany. Mnie natomiast o wiele bardziej interesuje sztywność narty wzdłużna, ale również poprzeczna (zwłaszcza gdy istotny jest czas przejazdu), a z tego wynika też sprężystość nart. Zastanawiam się kto pisze takie artykuły? Pozdrawiam serdecznie. Ja czytając takie opracowania typu Ecocafe cieszę się ze nie podali temperatury odpuszczania lub hartowania :laughing: Edytowane 29 Marzec 2016 przez magres Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tytus Atomicus Napisano 29 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 29 Marzec 2016 Nie jestem obeznany zbyt dokładnie w temacie biegówek, [...] Mnie natomiast o wiele bardziej interesuje sztywność narty wzdłużna, ale również poprzeczna (zwłaszcza gdy istotny jest czas przejazdu), a z tego wynika też sprężystość nart. Zastanawiam się kto pisze takie artykuły? E, dworujesz sobie. Zarowno w przypadku nart jak i butow chodzi oczywiscie o sztywnosc, ktora czesto nazywamy twardoscia. Owszem, jest to nie do konca precyzyjne, ale uzus to uzus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi