Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Pomocy...!

Przemeek97

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, tak więc stoje przed wyborem nart...

A więc:

Mam 13 lat, jestem chłopczykiem o wzroscie 150 cm, waże 33 kg (nie jestem taki szczypior). Na nartach jeżdzę 10,5 lat; 4 lata curvingiem. A więc mój "skill" mogę określić jak na mój wiek bdb. Buty mam aktualnie Dolomite, nie pamietam modelu, ale nówki kosztowały 300 zł (w tamtym roku kupiłem) i pewnie jeszcze przejade ten rok.

Narty: hmm, jestem postrachem stoków na Atomic'ach GS 9, także dobre twarde narty. Trasy na jakich lubię straszyć i się chwalić moim skillem, to Austria, Włochy, Słowacja dosyć szerokie stoki. W tamtym roku miałem okazję jeździć na stoku w Austrii w Bad Kleinkirchein Franz Klam-Alembert, tego słynnego narciaża, czyli chyba czarna(?). Na stoku jestem dość często, zawsze po lekcjach wpadnę, na feriach jak wyjadę gdzieś to do zamknięcia, ale na początku sezonu jest trudno rozpocząć ten szał. Zresztą teraz w mojej okolcy mało śniegu, a to co naśnieżą to aż żal patrzeć bo zaraz lód się robi.

Tutaj edycja: według forumowego poziomu umiejetnosci jestem na 8

Moje wymagania co do nart:

- szybkie,

- około 14 m promień skrętu (11-14m),

- twarde (GS 9 są twarde, to twardsze od moich obecnych).

Myślałem nad Rossignolami Radical RSX, ale chciałem zapytać bardziej obeznanych w tych sprawach.

Moje możliwości finansowe to jeśli nówki to do 700zł-800zł

Więc używane były by za 450zł (około),

także i nowe i używane mogą być.

No chyba napisałem wszystko co trzeba, proszę o odpowiedzi i jak coś dopisać to mówicie.

Pozdrawiam

I tu w skrócie

1. Płeć - mężczyzna

2. Wiek - 13

3. Waga - ~33kg

4. Wzrost - 150cm

5. Na nartach jeżdżę od 10 sezonów, 10.5 lat.

6. Moje umiejętności określam na 8

(wg skali forumowej http://www.skionline.pl/forum/showthread.php?t=11328)

7. Moje buty to - Dolomite, modelu nie pamietam, wiem tyle ze rok temu kupilem nowe za 300 zł

8. Teraz jeżdżę na nartach/model - Atomic GS9 120 cm (chce dluższe)

9. Jestem dość doświadczonym narciażem, jeździłem na zawody i 2krotnie zwyciężałem (byłem na 3 zawodach), lubię jeździć długim jak i krótkim skrętem curvingowym, po przygotowanych stokach, jeździłem z bratem kiedyś po nie przygotowanym i było dośyć łatwo, lecz mało frajdy :/

10. Upatrzyłem sobie narty - Rossignol Radical RSX

11. Mój budżet na narty to około - 800zł (nówki)

Pozdrawiam.

Proszę o szybką odpowiedź.

A ja swojemu szczypiorowi po awanturach i tłumaczeniach kupiłem salomona

http://www.skionline.pl/sprzet/?co=kolekcje_narty&id_grupy=2535&id_modelu=3380 Podjąłem decyzję po obserwacji jego jazdy i dalszych preferencjach,że to będzie odpowiedni model przed xw tornado;)Nie ma tu znaczenia,że na nartach od 9 lat:p

• Like 1

No, dziękuje za odpowiedź,

obecnie mam GS9 Atomiki, i wydaje mi się, że Race z Atomiców to niższy model, gorsze parametry - w tym znaczeniu, ale w to nie wnikajmy.

Czyli polecasz albo RSX albo jakieś narty przeznaczone na giganty?

Nie bardzo wyższy model, to chyba bedzie coś podobnego - coś pomiędzy Race 8 i Race 10 tylko,że w długości 120cm to trudno nawet porównywac. Na dziś masz najwyższy model czyli GS12jr a ponizej Race 10 i powinieneś w któryś z tych modeli celować lub w tego Rossiego. Mówisz, że super jeździsz ale wagę to masz raczej mizerną, niemniej zarówno twoje umiejętnosci jak i waga mają szanse wzrosnąć więc dlaczego nie te GS12jr? Ale jeśli kasa nie puszcza to te 10 czy Rossi też będą ok, mam w piwnicy te 10 (córki mojej są) i powiem tak, to bardzo ciezkie deski są jak na swój rozmiar - kawał narty. Na Rossim śmigała córka kolegi a dziewczynka jeździ super, miło było popatrzeć, w zawodach na nich jeździła i była zadowolona. Masz sporo informacji do analizy

• Like 1

troszkę myliłem się co do atomiców, myślałem ze modele z serii GS są lepsze w parametrach od modeli z serii Race. No nic, może na te sezony odpuszczę sobie atomiki. Po zastanowieniach, wybiorałem RSX z tych tutaj wymienionych, popatrzę jeszczę za jakimiś gigantkami. I wtedy podejmę ostateczną decyzję.

Nie mówię, że jeżdzę jakoś super i nie upieram się przy niczym, no ale tak, jestem leciutki, ale raczej zbudowany dobrze, na codzień mam 2 godziny basenów i 4 godziny wf w piątki. Od 4 lat tak mam. Taka "budowa pływaka".

Pozdrawiam i dziękuje za pomoc.