coolakilla Napisano 16 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2011 Jedziemy z Bydgoszczy. Większość trasy biegnie autostradą przez Niemcy i Austrię i znając życie w tym terminie będzie już nieźle na plusie, więc zimówki ostro dostaną w kość. Problem w tym, ze nie wiem jakie warunki panują w tym czasie w Livigno. Z tego co czytałem, to w dole z reguły jest zielono, a śnieg leży jedynie na trasach narciarskich. Będę wdzięczny za wszelkie informacje i wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 16 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2011 O ile pamiętam to w Austrii wydłużono termin jazdy na oponach zimowych do 15 kwietnia/kiedyś był do 15 marca/;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 16 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2011 Jedziemy z Bydgoszczy. Większość trasy biegnie autostradą przez Niemcy i Austrię i znając życie w tym terminie będzie już nieźle na plusie, więc zimówki ostro dostaną w kość. Problem w tym, ze nie wiem jakie warunki panują w tym czasie w Livigno. Z tego co czytałem, to w dole z reguły jest zielono, a śnieg leży jedynie na trasach narciarskich. Będę wdzięczny za wszelkie informacje i wskazówki. Zimówki, z racji przepisów i rozsądku. Nikt ci nigdy nie zagwarantuje jaka będzie pogoda - ale spokojnie możesz trafić na śnieżycę. Przejazd do Livigno przez Szwajcarię to jazda dość krętą drogą z całkiem solidnymi przewyższeniami - musisz wjechać na ok. 1800 m n.p.m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymonidius Napisano 16 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2011 Ja też radzę brać zimowe. Przejazd przez Szwajcarię może być jeszcze po śniegu. To dosyć kręte drogi z długimi podjazdami i zjazdami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coolakilla Napisano 16 Styczeń 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2011 Z tego co się orientuję to: W Austrii obowiązuje tzw. "sytuacyjny obowiązek opon zimowych". Od 1 listopada do 15 kwietnia każdy samochód osobowy do 3,5 tony musi być wyposażony w opony zimowe na czterech kołach w warunkach zimowych (a więc śnieg, błoto lub lód). Jeżeli jest gorąco i sucho, to nie ma tego obowiązku. Na autostradzie o tej porze raczej warunków zimowych nie bedzie a wręcz przeciwnie, ale wielkie dzięki za info odnośnie końcówki dojazdu, tak jak piszecie zdecyduje się na jazdę na zimówkach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 16 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2011 Z tego co się orientuję to: W Austrii obowiązuje tzw. "sytuacyjny obowiązek opon zimowych". Od 1 listopada do 15 kwietnia każdy samochód osobowy do 3,5 tony musi być wyposażony w opony zimowe na czterech kołach w warunkach zimowych (a więc śnieg, błoto lub lód). Jeżeli jest gorąco i sucho, to nie ma tego obowiązku. Na autostradzie o tej porze raczej warunków zimowych nie bedzie a wręcz przeciwnie, ale wielkie dzięki za info odnośnie końcówki dojazdu, tak jak piszecie zdecyduje się na jazdę na zimówkach. Dzieki za dookreślenie tego "sytuacyjny..." Co do opon to tak do połowy kwietnia raczej nic innego nie rozważam niż zimówki. Owszem, tam naprawdę dobrze i sprawnie odśnieżają, ale przypominam: kwiecień plecień... a zwłaszcza w górach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ewa78 Napisano 17 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2011 Jedziemy z Bydgoszczy. Większość trasy biegnie autostradą przez Niemcy i Austrię i znając życie w tym terminie będzie już nieźle na plusie, więc zimówki ostro dostaną w kość. Problem w tym, ze nie wiem jakie warunki panują w tym czasie w Livigno. Z tego co czytałem, to w dole z reguły jest zielono, a śnieg leży jedynie na trasach narciarskich. Będę wdzięczny za wszelkie informacje i wskazówki. zimowe...przeciez to jasne:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi