Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

pomoc Narty dla ciężkiego 41 latka

kurpiak

Rekomendowane odpowiedzi

Narty dla ciężkiego 41 latka

Witam wszystkich. Proszę o pomoc w doborze nart dla mnie. Przygodę z nartami zacząłem w styczniu 2010 roku. Umiejętności oceniam może na 4 . Moje doświadczenie to podstawy z instruktorem i resztę próbuję opanować z sam- doświadczenie- tylko na krótkich, niebieskich trasach, ale dość intensywnie przynajmniej 2 razy w tygodniu po 3 godziny (około 80 godzin)

I dużo zapału do ćwiczenia i poprawy kondycji :) A teraz szczegóły Wiek 41 lat, waga 110, wzrost 174 , jeżdżę od roku , umiejętności 4 , moje buty RAICHLE 590 tylnowłazy (jak znajdę coś na swoją łydkę to wymienię :) ) Narty STOCKLI RAVER na płycie (kupiłem je kompletnie nie znając się) dały mi w kość, ale i dużo nauczyły. Długie skręty ,krótkie ,rekreacja (idealnie gdybym opanował styl carvingowy ) po przygotowanych trasach.

Myślę o zmianie nart . im więcej czytam tym więcej wątpliwości :eek:

Pierwsze jaka długość narty? Jak twarde (jestem ciężki) wiązania do 12 DIN ?

Czy np. Fischer progressor 8+ to dobry wybór? A może dalej ćwiczyć na tych które mam i poczekać na zakup? Proszę o pomoc

Narty 170cm, raczej jak krótsze to niewiele, szeroko pojęte allroundy, raczej wyższe modele, niekoniecznie te najwyższe, Progressor8 może być jak i każde inne, np Zenith 72 Rossignola itp

Też polecam Zenity . Mogą być nawet te starsze Z6 oversize . Na temat wiązań warto zapytać u producenta lub dilera. Miałem kiedyś 98 kg i wiązania Axial Rossignol działały bez zarzutu.

Edytowane przez ROSSIGNOL

Zamiast Zenith 6 lepsze będą Zenity 3,5 ...o ile "6" to to samo co Zenit 6,5

Potwierdzam 6,5 to " kontynuator " 6 . Tych 3,5 nie miałem na stoku . Rossi 6 zaproponowałem bo są dość twarde a waga 110 kg to jednak coś. W tym tygodniu wezmę te 3,5 na stok i sprawdzę to dam znać .

• Like 1

Zenith 6 to ponoć marketowa narta która jest inna niż katalogowa 6,5 .

Tak nawet mi powiedział człek w Rossignolu ...nawet "co to jest Zenith 6" :eek:

U tego "człeka" raczej nic nie kupuj:). Nawet ja jako laik pamiętam kolekcje nart z poprzednich lat .

Tutaj podaję link http://www.skionline.pl/sprzet/?co=kolekcje_narty&id_grupy=2398&id_modelu=3086. Tutaj kolega "mihumor" w http://www.skionline.pl/forum/showthread.php?t=9363 opisał tą nartę.

Ja ze swojej strony dodam że Zenit 6 to dobra narta do wożenia na stoku.

To mimo wszystko, 6 czy 6,5 oznaczona jako narta dla eksperta chyba za "wysoka" jak dla początkującego.

Choć głos pozostawiam bardziej doświadczonym kolegom .

Narta Zenith 3,5 tak jak zaproponowałeś na pewno będzie lepszym wyborem. Dziękuję za zwrócenie uwagi bo zapomniałem że kolega "kurpiak" ocenił swoje umiejętności na 4 . Tak samo jak Ty pozostawiam osąd bardziej doświadczonym kolegom .

• Like 1

Co do modelu 3.5 znalazłem ciekawą dla mnie inormację :http://www.skiforum.pl/showthread.php?t=26346&page=1 co koledzy na to? , na allegro znalazłem takie narty : http://allegro.pl/rossignol-zenith-z6-oversise-170cm-axium-120-i1446308815.html czy da się z tych zdjęć ocenić stan nart? czy to dobra cena ? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Co do modelu 3.5 znalazłem ciekawą dla mnie inormację :http://www.skiforum.pl/showthread.php?t=26346&page=1 co koledzy na to? , na allegro znalazłem takie narty : http://allegro.pl/rossignol-zenith-z6-oversise-170cm-axium-120-i1446308815.html czy da się z tych zdjęć ocenić stan nart? czy to dobra cena ? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Odnośnie zenitów 3/3,5 przesyłam linki ; zenith 3,5 i zenith 3 . Mało istotne jest gdzie ją kupisz czy w markecie , internecie , salonie firmowym . Ważne by to była narta odpowiednio dobrana .

Odnośnie długości to zgadzam się z "Roobs" czyli 166 cm . Ja kupiłem ROSSI Z5 na 163 cm ( wzrost 176 / waga 95 kg ) i to był bardzo dobry wybór a jazda przepyszna.

Cena 750 zł za używane narty to przesada myślę że dostaniesz w cenie 350-450 zł .

Tutaj jeszcze dodaję przydatne opinie o zenitach .

Edytowane przez ROSSIGNOL
dodanie linków
  • Like 1

Bardzo dziękuję jeszcze raz za pomoc. Mam jeszcze jedną prośbę. Kolega dowiedział się, że szukam nart i zaproponował mi swoje (wystawił je już na allegro) : http://allegro.pl/volkl-unlimited-ac-2-wiazania-marker-i1443972861.html , czy to są dla mnie odpowiednie narty? z góry dziękuję

Długość w normie . Cena super idealna ( może jeszcze kolega upuści:) ) .

Niestety na nartach firmy Volkl nigdy nie miałem okazji jechać .

Jak pojadę w marcu do Czarnej Góry to wypróbuję w ich centrum testowym .

Chyba Mitek lubi tą firmę. Napisz do niego ,na pewno miał te narty na stoku .

• Like 1

• 2 weeks later...

Prośba – która z firm produkujących buty narciarskie ma w swojej ofercie tzw. tylnowłazy? czy tylko Nordica z modelem transport ?Może ktoś ma ten sam problem i mógłby mi poradzić. Ponieważ często zapinane na jedną klamrę i są po prostu krótsze, a to ma duże znaczenie przy mojej grubej łydce zastanawiam się nad kupieniem butów skiturowych. Czy buty skiturowe można wpiąć do wiązań zjazdowych?

Buty skitourowe zapniesz w zwykłych wiązaniach. Są one przeważnie nieco niższe i gorzej się w nich jeździ. Przymierz jakieś buty na bardzo szeroką stopę jak np Atomic B-tech albo Head Vector, powinny mieć także szersze łydki, Salomon ma w skorupach niektórych modeli dodatkowy otwór umożliwiający przełożenie ząbków do zapinania klamer na szerszy wariant - to daje możliwość większej regulacji. Rozwiązaniem mogą być też nieco niższe buty, np. Tecnica Dragon sa o jakieś 2 cm niższe na cholewce co może być decydujące. Najpierw poszukaj normalnych butów a może później jakieś akty desperacji jak tylnowłazy czy skitoury

• Like 1