kurpiak Napisano 3 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2011 Narty dla ciężkiego 41 latka Witam wszystkich. Proszę o pomoc w doborze nart dla mnie. Przygodę z nartami zacząłem w styczniu 2010 roku. Umiejętności oceniam może na 4 . Moje doświadczenie to podstawy z instruktorem i resztę próbuję opanować z sam- doświadczenie- tylko na krótkich, niebieskich trasach, ale dość intensywnie przynajmniej 2 razy w tygodniu po 3 godziny (około 80 godzin) I dużo zapału do ćwiczenia i poprawy kondycji A teraz szczegóły Wiek 41 lat, waga 110, wzrost 174 , jeżdżę od roku , umiejętności 4 , moje buty RAICHLE 590 tylnowłazy (jak znajdę coś na swoją łydkę to wymienię ) Narty STOCKLI RAVER na płycie (kupiłem je kompletnie nie znając się) dały mi w kość, ale i dużo nauczyły. Długie skręty ,krótkie ,rekreacja (idealnie gdybym opanował styl carvingowy ) po przygotowanych trasach. Myślę o zmianie nart . im więcej czytam tym więcej wątpliwości :eek: Pierwsze jaka długość narty? Jak twarde (jestem ciężki) wiązania do 12 DIN ? Czy np. Fischer progressor 8+ to dobry wybór? A może dalej ćwiczyć na tych które mam i poczekać na zakup? Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 3 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2011 Narty 170cm, raczej jak krótsze to niewiele, szeroko pojęte allroundy, raczej wyższe modele, niekoniecznie te najwyższe, Progressor8 może być jak i każde inne, np Zenith 72 Rossignola itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurpiak Napisano 3 Luty 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2011 Podziękowanie Dziękuję za fachową odpowiedź. Oferują te narty z wiązaniami 11 DIN ,czy to nie zamało jak na mój ciężar? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROSSIGNOL Napisano 3 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2011 (edytowane) Narty 170cm, raczej jak krótsze to niewiele, szeroko pojęte allroundy, raczej wyższe modele, niekoniecznie te najwyższe, Progressor8 może być jak i każde inne, np Zenith 72 Rossignola itp Też polecam Zenity . Mogą być nawet te starsze Z6 oversize . Na temat wiązań warto zapytać u producenta lub dilera. Miałem kiedyś 98 kg i wiązania Axial Rossignol działały bez zarzutu. Edytowane 20 Kwiecień 2011 przez ROSSIGNOL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 3 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2011 Myślę, że 11 Din wystarczy, chyba żaden serwis nie ustawi Ci wiązań powyzej 9 - jeździsz na poziomie co najwyżej średniozaawansowanym więc jeśli nie masz ponadnormatywnie małej stopy to 11 din powinny Ci wystarczyć 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobs Napisano 4 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2011 Zamiast Zenith 6 lepsze będą Zenity 3,5 ...o ile "6" to to samo co Zenit 6,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROSSIGNOL Napisano 4 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2011 Zamiast Zenith 6 lepsze będą Zenity 3,5 ...o ile "6" to to samo co Zenit 6,5 Potwierdzam 6,5 to " kontynuator " 6 . Tych 3,5 nie miałem na stoku . Rossi 6 zaproponowałem bo są dość twarde a waga 110 kg to jednak coś. W tym tygodniu wezmę te 3,5 na stok i sprawdzę to dam znać . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobs Napisano 4 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2011 Zenith 6 to ponoć marketowa narta która jest inna niż katalogowa 6,5 . Tak nawet mi powiedział człek w Rossignolu ...nawet "co to jest Zenith 6" :eek: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 4 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2011 Zenith 6 to normalna narta katalogowa, różnice z oznaczeniami wynikają z roczników, swoje do tego zamieszania dorzucił też intersport. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROSSIGNOL Napisano 4 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2011 Zenith 6 to ponoć marketowa narta która jest inna niż katalogowa 6,5 . Tak nawet mi powiedział człek w Rossignolu ...nawet "co to jest Zenith 6" :eek: U tego "człeka" raczej nic nie kupuj:). Nawet ja jako laik pamiętam kolekcje nart z poprzednich lat . Tutaj podaję link http://www.skionline.pl/sprzet/?co=kolekcje_narty&id_grupy=2398&id_modelu=3086. Tutaj kolega "mihumor" w http://www.skionline.pl/forum/showthread.php?t=9363 opisał tą nartę. Ja ze swojej strony dodam że Zenit 6 to dobra narta do wożenia na stoku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobs Napisano 4 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2011 To mimo wszystko, 6 czy 6,5 oznaczona jako narta dla eksperta chyba za "wysoka" jak dla początkującego. Choć głos pozostawiam bardziej doświadczonym kolegom . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROSSIGNOL Napisano 4 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2011 To mimo wszystko, 6 czy 6,5 oznaczona jako narta dla eksperta chyba za "wysoka" jak dla początkującego. Choć głos pozostawiam bardziej doświadczonym kolegom . Narta Zenith 3,5 tak jak zaproponowałeś na pewno będzie lepszym wyborem. Dziękuję za zwrócenie uwagi bo zapomniałem że kolega "kurpiak" ocenił swoje umiejętności na 4 . Tak samo jak Ty pozostawiam osąd bardziej doświadczonym kolegom . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurpiak Napisano 5 Luty 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2011 Co do modelu 3.5 znalazłem ciekawą dla mnie inormację :http://www.skiforum.pl/showthread.php?t=26346&page=1 co koledzy na to? , na allegro znalazłem takie narty : http://allegro.pl/rossignol-zenith-z6-oversise-170cm-axium-120-i1446308815.html czy da się z tych zdjęć ocenić stan nart? czy to dobra cena ? Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurpiak Napisano 5 Luty 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2011 Mając do wyboru długość nart 166 lub 176cm, która jest dla mnie odpowiednia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobs Napisano 5 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2011 Zenith 3,5 to na pewno narta katalogowa Rossignol a wypowiedz człowieka na forum pochodzi z 2009 więc jak to u nas bywa nie było komu zamieścić aktualnej informacji, w tym czasie kiedy ta narta była nowością Jeśli już to 166cm 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROSSIGNOL Napisano 5 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2011 (edytowane) Co do modelu 3.5 znalazłem ciekawą dla mnie inormację :http://www.skiforum.pl/showthread.php?t=26346&page=1 co koledzy na to? , na allegro znalazłem takie narty : http://allegro.pl/rossignol-zenith-z6-oversise-170cm-axium-120-i1446308815.html czy da się z tych zdjęć ocenić stan nart? czy to dobra cena ? Z góry dziękuję za odpowiedź. Odnośnie zenitów 3/3,5 przesyłam linki ; zenith 3,5 i zenith 3 . Mało istotne jest gdzie ją kupisz czy w markecie , internecie , salonie firmowym . Ważne by to była narta odpowiednio dobrana . Odnośnie długości to zgadzam się z "Roobs" czyli 166 cm . Ja kupiłem ROSSI Z5 na 163 cm ( wzrost 176 / waga 95 kg ) i to był bardzo dobry wybór a jazda przepyszna. Cena 750 zł za używane narty to przesada myślę że dostaniesz w cenie 350-450 zł . Tutaj jeszcze dodaję przydatne opinie o zenitach . Edytowane 5 Luty 2011 przez ROSSIGNOL dodanie linków 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurpiak Napisano 6 Luty 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2011 Bardzo dziękuję jeszcze raz za pomoc. Mam jeszcze jedną prośbę. Kolega dowiedział się, że szukam nart i zaproponował mi swoje (wystawił je już na allegro) : http://allegro.pl/volkl-unlimited-ac-2-wiazania-marker-i1443972861.html , czy to są dla mnie odpowiednie narty? z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROSSIGNOL Napisano 6 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2011 Bardzo dziękuję jeszcze raz za pomoc. Mam jeszcze jedną prośbę. Kolega dowiedział się, że szukam nart i zaproponował mi swoje (wystawił je już na allegro) : http://allegro.pl/volkl-unlimited-ac-2-wiazania-marker-i1443972861.html , czy to są dla mnie odpowiednie narty? z góry dziękuję Długość w normie . Cena super idealna ( może jeszcze kolega upuści:) ) . Niestety na nartach firmy Volkl nigdy nie miałem okazji jechać . Jak pojadę w marcu do Czarnej Góry to wypróbuję w ich centrum testowym . Chyba Mitek lubi tą firmę. Napisz do niego ,na pewno miał te narty na stoku . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Kowal Napisano 7 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2011 (edytowane) ………... Edytowane 16 Kwiecień 2011 przez Jan Kowal 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurpiak Napisano 20 Luty 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Luty 2011 Prośba – która z firm produkujących buty narciarskie ma w swojej ofercie tzw. tylnowłazy? czy tylko Nordica z modelem transport ?Może ktoś ma ten sam problem i mógłby mi poradzić. Ponieważ często zapinane na jedną klamrę i są po prostu krótsze, a to ma duże znaczenie przy mojej grubej łydce zastanawiam się nad kupieniem butów skiturowych. Czy buty skiturowe można wpiąć do wiązań zjazdowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bończa Napisano 20 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 20 Luty 2011 W nowej kolekcji Tecnica są buty 3 klamrowe serii Phoenix. Dodatkowo mają szeroką podeszwe. Butów tylnowejsciowych nie kupował bym. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 20 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 20 Luty 2011 Buty skitourowe zapniesz w zwykłych wiązaniach. Są one przeważnie nieco niższe i gorzej się w nich jeździ. Przymierz jakieś buty na bardzo szeroką stopę jak np Atomic B-tech albo Head Vector, powinny mieć także szersze łydki, Salomon ma w skorupach niektórych modeli dodatkowy otwór umożliwiający przełożenie ząbków do zapinania klamer na szerszy wariant - to daje możliwość większej regulacji. Rozwiązaniem mogą być też nieco niższe buty, np. Tecnica Dragon sa o jakieś 2 cm niższe na cholewce co może być decydujące. Najpierw poszukaj normalnych butów a może później jakieś akty desperacji jak tylnowłazy czy skitoury 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Kowal Napisano 20 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 20 Luty 2011 (edytowane) ………………….. Edytowane 16 Kwiecień 2011 przez Jan Kowal 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurpiak Napisano 20 Luty 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Luty 2011 Jaką twardość powinny mieć buty dla mnie? dziekuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 20 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 20 Luty 2011 Buty o flexie około 80 spokojnie wystarczą, ale to nie jest najważniejszy parametr dlatego piszę mniej wiecej, jak będą to szersze z niższych modeli to może być i 90 jak najbardziej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi